Isiu, Kasiu i Iwonko witajcie w ten brzydki i deszczowy dzień.
Ta róża o którą pytasz Kasiu to William Sheakspire. Kupiłam ją 2 lata temu w markecie. W tym roku dopadła ją rdza róży. Poobrywałam wszystkie zarażone liście i przycięłam pędy, a przede wszystkim zrobiłam porządek wokół krzewu, wykopałam część roślin, bo zrobiło się za gęsto. A róża odżyła, wypuściła nowe pędy i kwiaty.
Iwonko Co do odwagi przy konkursie, to nie było się czego bać. Najwyżej nic z tego by nie było.
MW od pierwszego roku ładnie rosła i kwitła. Mam 3 szt. i wszystkie idą prawie równo.
Moja Jubilee przesadzona na wiosnę na docelowe miejsce miała kwiaty, tylko za dużo się nimi nie nacieszyłam, gdyż słońce je tak przypalało, że poranne kwiaty były ładne, ale za to wieczorem... szkoda gadać. Ciekawe jak to będzie w następnych latach.
Poniżej chyba ostatni kwiat października MW, a w tej chwili ma jeszcze 3 pąki. Tak po jednym na każdym krzaku.
Dorotko owszem jeszcze kwitną u mnie, ale to już takie niepełne kwitnienie, a poza tym pogoda taka,że nie chce
się nosa z domu wystawiać. Co prawda mogę na nie popatrzeć z okna , ale to nie to samo. Zrobiłam przynajmniej na weekend mały bukiecik do wazonu, ale już powoli się on kończy, róże gubią płatki.
Kolory jesienne zdecydowanie są inne. Dobrze ,że wiem jakiej róży robiłam zdjęcie, bo np. taka Tea Clipper latem ma kolor różówo-morelowy, a teraz... prawie zółty. przedstawiam ją w wersji letniej i dosłownie z przed chwili.
A co do śniegu. Ostatnie chyba za trzy czy też cztery ostatnie zimy to śniegu u nas w Opolu nie było albo wcale, albo przez jeden dzień, w zasadzie nie musieliśmy wcale odśnieżać podjazdu do domu.
Poszłam przed chwilą do ogrodu i zrobiłam dla Was zdjęcia z dzisiejszego mokrego dnia.
Clair Austin
Lady Emma Hamilton
Teasing Georgia
Jubilee Celebration
zapączkowana
The Prince
Pat Austin
William Morris
Jude the Obscure
L.D.Braitwait
Grace
Crocus Rose
Jubilee du Prince Monaco
Hot Chocolate
kupiona rabatowa
Sylvia, ale czy na pewno?
Boscobel
St. Cecile
Summersong
chyba
Mount shasta
i jesienne trawy
Spokojnego tygodnia. Życzę pogody na Wszystkich Świętych, bo chyba się zapowiada ładny dzień.