Jednak wróciłem szybciej niż planowałem

Okres matur był dla mnie dość trudnym czasem, stres towarzyszył mi każdego dnia . Najgorsze samopoczucie miałem przed ustnymi, ale zaczynając rozmowę z egzaminatorem od razu mijał .
Teraz czekam na wyniki z pisemnych, to dopiero będzie zaskoczenie

W ogrodzie wiele działo sie przez ten czas. Kwitły masowo irysy, tulipany , narcyzy i inne. Po prostu było pięknie, a uwieczniłem to oczywiście na zdjęciach, które pokażę niebawem .
Natomiast teraz opublikuję zdjęcia sprzed kilku dni i dzisiejsze. Jest cudownie, soczysta zieleń miesza się z niebieskościami, bielami, różami .
Jest tak jak planowałem . Ostatnio wpadłem w kolejną chorobę - kupuję powojniki . Na razie mam 15 krzaków, ale to dopiero początek.
W pobliskim agrocentrum dostępne są jedynie dość popularne odmiany, natomiast czaję się na zakup odmian rzadziej spotykanych o np. pełnych kwiatach jak Taiga albo Maria Skłodowska Curie

Przejdźmy do zdjęć
Orliki

Rododendrony

Moja kolekcja host ostatnio powiększyła się znacząco . To dzięki jednej, przemiłej forumce

i wiele innych, których nie ująłem na zdjęciach .
Irysy SDB praktycznie zakończyły kwitnienie, jednak coś tam jeszcze zostało

Rabata leśna

Ogród

To nie pokrzywy lecz dzwonek pokrzywolistny

I pomyśleć, że rok temu o tej porze miałem kilka róż i kilka bylin...

Azalie

Guernsey Cream

Aktinidia zakwitła rok po posadzeniu, a żeby było ciekawiej zakupiłem kolejną już z owocami

Powoli zbieram rośliny , które posadzę nad oczkiem wodnym . Oczka w prawdzie jeszcze nie ma, ale powstanie niebawem .
Część roślin dostałem od znajomego z forum

Rabarbar dłoniasty tanguski

Bambus

Jasnota, ale odmiany to już sobie przypomnieć nie potrafię

Chryzantemy

Rozsady i ukorzeniające się chryzantemy

Winobluszcz

Tu powstanie oczko wodne

A tu będzie przedłużenie rabaty pod płotem, powojniki już rosną

Tuż naprzeciwko rabaty leśne jest goła ściana, na której po ociepleniu chciałbym jakieś graffiti

Sara jest bardzo psotna ;)

Truskawki

Jak ja ogarnę te chwasty to nie wiem ...

Arbuzy

Siewki pomidorów w tunelu są dosłownie wszędzie

Tykwy

A to tunelowce , przy których nic nie robię. Rosną zaskakująco dobrze