Idzie zima ...cz.37

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Idzie zima ...cz.37

Post »

Marysiu
Tyz pikne :!:
Mądra jesteś ;:196 Dla tego zawsze wolałam starszych od siebie koleżanki i kolegów. :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu ;:196 Wczoraj przyszła koperta z nasionkami ;:196 :heja Nasionka zapakowałam od razu do koszyczka, coby mi nie zaginęły. W ubiegłym roku gdzieś tak posiałam (czytaj: zapodziałam :;230 nasiona zielonej cynii i co najdziwniejsze, do dziś ich nie znalazłam ;:202 Patrząc na zgromadzone zapasy, stwierdzam, że chyba muszę zakupić kolejną działkę, żeby to wszystko zmieścić.
U Ciebie śniegiem poprószyło, a u mnie była dzisiaj wiosna. Słoneczne i ciepła :heja Wcale się nie dziwię, że karmnik jest tak tłumnie odwiedzany. Takie tam pyszności wysypujesz, że każdy by się skusił ;:108 Do mnie przylatują jeszcze nielicznie, ale to chyba dlatego, że ciągle jest ciepło i mają pożywienia pod dostatkiem.
Zdrowych i wesołych świąt ;:196
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43

Post »

[bMaryś[/b]m nie można nudzić się w takim codziennym towarzystwie w czasie przebywania w kuchni.
Same oczy śmieją się do tych figlarzy. :)
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Marysiu!
U ciebie biało za oknem, a u mnie ... normalka. ;:222 Szaroburo, deszcz i ciemno. ;:145
Właśnie zaczynam świętować :tan i Tobie również życzę odpoczynku przed obowiązkową nasiadówką przy suto zastawionym stole. :D
Cieplutko pozdrawiam i zdrówka życzę. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Witam w ten przedświąteczny czas, kiedy każdy z nas skupiony jest na domu, rodzinie i swoim wnętrzu :D
Za oknem szaleje listopadowa pogoda, wieje wiatr, pada deszcz, a czasem parę płatków śniegu, dzisiaj wręcz ocieplenie do prawie 10 st. a zdawało się że będzie nastrojowe białe BN.
Tymczasem wyskubuję trawę i chwasty dla moich podopiecznych co rano, więc można rzec plewię :wink:

Jagódko zgromadzę różniste kolory (nawet niebieski), żeby każdy mógł w nich zostawić siebie na pewno nie będę narzucać stylu, coraz bardziej mi się ten pomysł podoba ;:306 Jedynie już widzę że trzeba zmienić styl pokrycia, bo to co pan zrobił, zresztą pod naszą nieobecność, nie odpowiada mi całkowicie, ani estetycznie ani praktycznie.
Woreczki chyba tylko kolekcjonuje, ale ja czasem podbieram jej na śmieci ogrodowe, bo zielone idą na kompost :lol: Ptaki u mnie w tym roku szaleją jeszcze nigdy tyle ich nie było, a rozmaitość zmusza mnie do sięgania do netu w poszukiwaniu nazw. Słonecznik znika jak woda!
Dziękuję! przygotowania postępują ;:196
Ściskam świątecznie ;:196

Agnieszko ja też ;:306 tylko, że ja jako jedynaczka tak byłam wychowywana i nie do końca był to wybór naturalny. Miłego Świętowania ;:196

Iwonko cieszę się, że poczta stanęła na wysokości zadania :D a z areałem to wszyscy tak mamy...z siłami też ;:306 Ptaszki w ogóle nie zwracają uwagi na rozmokniętą ziemię...tu mają łatwe i darmowe żywienie. Może wiosną to odrobią! Dziękuję i zdrowych spokojnych Świąt Ci życzę ;:196

Misiu ile czasu ja tracę na obserwacje, ale wliczam to do odpoczynku zimowego ;:196

Lucynko za oknem szaroburo i prawie 10 st, a wodę wylewam z wielu miejsc. Teraz jeszcze wieje mocny wiatr, takie to Boże Narodzenie :wink: Nie będzie nasiadywać, bo będzie nas przy stole mniej i raczej stawiamy na odpoczynek. Jedzenia też specjalnie robię mniej i lżejsze, a wszystkim to się przyda i młodym i starym.
Dziękuję i trzymajcie się cieplutko we wspaniałej rodzinnej atmosferze ;:196

Życzę odwiedzającym rodzinnych, spokojnych Świąt Bożego Narodzenia! Niech wszystkim zdrowie i humor dopisze!
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Marysiu, nawet w grudniu plewisz.... :wink:
Ale patrząc po rabatach, to mam wrażenie, że one (chwasty) nigdy nie zasypiają... ;:306
Wesołych Świąt! ;:196
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Wszystkiego dobrego, Marysiu. ;:168
Mimo bardzo plusowej temperatury (dzisiaj ok. 15.oo było plus 12 stopni) i dość mocnego słoneczka święta są u mnie białe....
.... Bo stokrotek na trawniku jest mnóstwo ;:306 ;:215
Miłego świętowania!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam !
Dwa a nawet trzy dni pięknej jesieni czy też wiosny sprawiły, że nie chciało się wracać do domu z ogrodu. Dzisiaj to już konsekwencje halnego czyli chmury i coś wisi na włosku.

Basiu dzisiaj tez plewiłam, bo trawki chętnie zjada drób i masz rację chwasty rosną bez odpoczynku.
Dziękuję ;:196

Bea jak zwykle u Ciebie cieplej bo u mnie najwyżej 8 st, jedynie w Krakowie dochodziło do 10, ale piękne słoneczko radowało ;:3 Liście niektórych róż wyglądają wiosennie a trawa się zieleni!
Dziękuję ;:196

O wschodzie i zachodzie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i grudniowe kwiatki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego dnia!
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Marysiu,piękne wspomnienia zrobiłaś ,a pomysł z malowaniem płotu bardzo mi się podoba ,u mnie też ciepło i słoneczko świeci miałam iść do ogrodu ale jakoś marnie się gramotam do pracy ;:306 ,bardzo się za Tobą stęskniłam i ciągle myślę co porabiasz ,poczytałam u Ciebie i wiem jak dni u Ciebie mijają ,u mnie to ciągle pełno zaległości bo wymyślam i wymyślam ,ale już taka niepoprawna jestem ,pozdrawiam i znowu zaglądnę ;:196
Awatar użytkownika
ewarost
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 gru 2010, o 18:21
Kontakt:

Post »

Marysiu nadrobiłam zaległości, nacieszyłam oczy kolorami... Dnia przybywa i dziś usłyszałam, że w Szczecinie zakwitła w parku japońska wiśnia... Żeby tylko ta zima nie chciała zahaczyć o maj...

Życzę Ci, by ten nowy rok był dla Ciebie unikalny. Obfitujący w wiele pięknych chwil, które z czasem staną się cudownymi wspomnieniami.
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wschód i zachód słońca przepiękny ;:215
Pogoda nas do wczoraj rozpieszczała, po południu deszcz zaczął siąpić.
Liście na różach tak długo się trzymają, nieprawdopodobne.
Co Ci już kiełkuje z doniczkowych wysiewów. Ostatnio przez kilka lat miałam bardzo duże straty w wysiewach, aż się boję czy w tym roku mi się uda. Nawet bratki mi strajkowały ;:145
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Witaj, Maryś! :wit
U Ciebie piękna jesień, u mnie raczej wiosna. Zielono mi. ;:306 ;:306

Po świętach jakoś trudno mi wrócić do siebie. :oops: Staram się mobilizować, choć muszę przyznać, że niełatwo mi to przychodzi. ;:185
Jutro odjeżdża ostatni gość, to wyjmę pudła z nasionkami, co znacznie zmieni moje nastawienie do aktualnego czasu. ;:138 Mam nadzieję. ;:7

Twój ogród kwieciem ozdobiony, toteż musisz plewić, co by zielsko nie zadusiło kwiatuszków. ;:224 Dobrze że masz ptactwo, które wtranżala te chwaściory, to przynajmniej nie będą się po całym szaliczku panoszyły. :tan

Niech Ci słonko zaświeci, a ewentualny deszcz pójdzie sobie precz. ;:196 ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Marysiu :wit

Rok chyli się ku końcowi...
Dziękuję za wszystkie wschody i zachody słońca, niezrównane w Twoim wydaniu. Dziękuję za pocieszne kaczki, dziwne, niespotykane rośliny, serdeczność i poczucie humoru.

W Nowym Roku życzę Ci dalszych sukcesów w zasiewach, wschodach, kwitnieniach i hodowli drobiu. Nie życzę "więcej odpoczynku", "mniej pracy", "zwolnienia tempa" :twisted: :twisted: , bo to prowadzi do skapcanienia.

Pozostań Marysiu taka, jaka jesteś: zabiegana, pełna planów i życia ;:167
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
julcia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 maja 2011, o 08:26

Post »

Marysiu mimo grudnia w ogrodzie całkiem wiosennie :wit
Udało mi się odwiedzić działkę i postraszyłam siekierą nieowocujące drzewa ;:108 pogoda wcale nie grudniowa bo + 10 stopni i słońce.
Obrazek
Podglądnęłam ciemierniki, mają pąki :tan nie wiesz jak bardzo się cieszę
Obrazek
bo miałam już obawy, ze nie przetrwały w moim piachu.
Stary rok się kończy,wiemy jaki był, za to nowy jeszcze jest zagadką.

W Nowym Roku życzę Ci tylko pogodnych dni, żadnych chorób ani w domu ,ani w ogrodzie, spełniania wszystkich zachcianek takich malutkich codziennych dających radość i spełnienie oraz przynajmniej jednego niewysłowionego nigdy marzenia.Szczęśliwego Nowego roku Marysiu ;:168
Pozdrawiam Julia
Moje zielone zakręcenie
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam w kolejny zimowy dzień, bo zima wróciła z powrotem. Ogród przykryty śniegiem mimo że temperatury dodatnie.

Martusiu jak mi się cieplutko zrobiło w okolicy ;:167 Może po nowym roku zorganizujemy jakieś spotkanie? Jak będzie wola to ja zapraszam ;:180 Pan przykrył wiatę, ale jeszcze zostało wykończenie, a ja już szukam farb ...no coś trzeba robić, skoro doniczki pomyje i poustawiam dopiero wiosną. Martusiu malować będziemy wiatę, a nie płot. Płot zostanie naturalny, bo lubię takie sczerniałe płotki wiejskie. Zaglądaj koniecznie, bo smutno bez Ciebie ;:196

Ewuniu co roku są takie anomalia pogodowe, a Szczecin leży w cieplejszej strefie. W końcu przyjdzie prawdziwa zima i dotrwamy do wiosny, mam nadzieję do marca :lol: Bardzo dziękuję za życzenia ;:196 Tobie przede wszystkim zdrowia i wspaniałych kwitnień...a i żeby Leonek jak najczęściej ściskał babcię w realu ;:4

Dorotko koniec ciepłej auro i u mnie wczoraj zaczęło najpierw deszczem, a w nocy śniegiem sypać. Dzisiaj biało za oknem ;:215 Z pierwszych kupionych nasiona kiełkują akacja srebrzysta i robinia włochata, reszta w lodówce :D

Obrazek

Obrazek

Sporo róż ma liście i niektóre bardzo ładne, ale dzisiaj już wszystkie pod ciężkim śniegiem. Dorotko nie bój się siania, a niepowodzenia to nasz chleb codzienny :D

Lucynko koniec wiosny czy jesieni i znowu ogród pod śniegiem, koniec plewienia, a kury muszą przejść na resztki z pańskiego stołu i na kapuchę :D Zresztą one są delikatne i nie specjalnie lubią po śniegu brodzić...co innego kaczuchy, te to pierwsze wyskakują i ostatnie wracają do kurnika. Pudła z nasionka należy odłożyłam, ale trzeba zrobić jakieś rozeznanie co i kiedy stratyfikować i siać. Dzisiaj miałam wizytę wielebnego, na Trzech Króli planuję obiad wszystkich dzieci, bo w święta miałam tylko jedną córkę, a w karnawale hulaj dusza z nasionkami :tan
Pogoda zmienną jest jak przystało na porę roku więc życzenia nie bardzo się spełniają! Zatem trzymaj się cieplutko ;:196

Moja Kochana Lisico! jak Ty mnie znasz i jak wiesz co dla mnie naj! aż mi się oczy zaświeciły :D Masz rację skapcanienie mi raczej nie grozi, dopóki zdrowie dopisuje to nie zwolnię tempa ;:185 Biedny jest tylko mój M, bo jemu też nie pozwalam skapcanieć...chyba troszkę wbrew jego woli ;:306
Życzę Ci w 2018 r. wspaniałej pogody podczas wypraw w góry i podczas kolejnego rajdu rowerowego, a w Twoim wspaniałym, eleganckim ogrodzie niech dumnie falują digitalisy w coraz to nowych barwach i odmianach ;:196

Juleczko moja miła Twój ogród w ogóle nie przypomina grudniowego! owszem jesienny ale trawnik, trawnik nawet nie jesienny ;:oj Cieszą mnie pąki na ciemierniku, bo ostatnio rzeczywiście się martwiłaś, ale ja miałam nadzieję i żyje! Mało tego ma sporo pączków. Julciu bardzo miłe życzenia, za które z serca dziękuję ;:168 I ja Ci życzę spełnienia tych zwykłych pragnień i spokoju, tego szczególnie! No i zdrowia, bo z wiekiem bardzo się go ceni i pragnie ;:196

Parę wiosennych widoczków na rozweselenie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I coś aktualnego!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miłego wieczoru!