Ogródek Przemka-cz.4
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka-cz.4
Do kiełkowania powędrowały dynie. W tym roku skromnie: Sweet Dumpling, Uchiki kuri i Jumbo Pink Banana. Wysiałem też kilka nasion arbuza Janosik otrzymanych w prezencie od Darka.
-
-

W tym roku większość pomidorów z pierścieni trafiła do doniczek 1 litrowych. Najbardziej wyciągnięta rozsada trafiła do wysokich doniczek 2 l a najmniejsze pomidorki i papryka rosną w pierścieniach. Największe pomidory VP1 F1 rosną w doniczkach 3 litrowych a docelowo trafią do pierścieni zrobionych z 10l wiaderek. W kubeczkach (na zdjęciu poj. 0,2l) nie sadziłem nigdy. Na razie nie zdecydowałem się na wysadzenie pomidorów do gruntu, nawet w tunelu, gdyż ciągle liczę się z możliwością wystąpienia przymrozków. Czosnek marzenie- dzisiaj została zdjęta włóknina i został wypielony. Żeby nie było nieporozumień czosnek rośnie na działce obok, u Tatusia.

Przemku, ale masz warzywnik.
Kwiatów cała masa aż mi głupio, że u mnie tyle nie ma.
Ten nóż do wycinania chwastów naprawdę przydatny, trochę jak do szparagów.
Usuniecie kłączy skrzypu to nie lada sztuka, odrasta każdy kawałeczek, a rosną okropnie głęboko.
Ważne, aby nie dopuścić do wytworzenia się nasienników.

Kwiatów cała masa aż mi głupio, że u mnie tyle nie ma.

Ten nóż do wycinania chwastów naprawdę przydatny, trochę jak do szparagów.
Usuniecie kłączy skrzypu to nie lada sztuka, odrasta każdy kawałeczek, a rosną okropnie głęboko.
Ważne, aby nie dopuścić do wytworzenia się nasienników.
-
Na jabłoniach i porzeczkach inwazja mszyc, pojawił się też kwieciak. W warzywach szaleją turkucie podjadki (zjadły prawie wszystkie siewki skorzonery) oraz ryją inne zwierzątka. Do pułapki na nornice niestety złapał się krecik.
Skrzyp to trudny przeciwniki. Ja co 2-3 lata przekopuję częściami działkę na 2 sztychy oraz wycinam nożem do chwastów wyrastające pędy ale w tym roku chyba dodatkowo zacznę pędzlować herbicydem. To głównie inwazja skrzypu na skalniaku spowodowała demontaż skalniaka. Zaskoczyły mnie pozytywnie pigwowce kupione na owoce Cido i Gold Calif. Mimo niewielkich rozmiarów i wczesnej pory roku już mają sporej wielkości owoce.

Nie wiem co się stało z dąbrówką kwitnącą na różowo ale ta kwitnąca na niebiesko chyba ją zagłuszyła. Kwitną pełniki a hosty niestety znowu się za bardzo zagęściły i muszę je troszeczkę porozsadzać. Pierwiosnki Siebolda mają swoje 5 minut.

Skrzyp to trudny przeciwniki. Ja co 2-3 lata przekopuję częściami działkę na 2 sztychy oraz wycinam nożem do chwastów wyrastające pędy ale w tym roku chyba dodatkowo zacznę pędzlować herbicydem. To głównie inwazja skrzypu na skalniaku spowodowała demontaż skalniaka. Zaskoczyły mnie pozytywnie pigwowce kupione na owoce Cido i Gold Calif. Mimo niewielkich rozmiarów i wczesnej pory roku już mają sporej wielkości owoce.

Nie wiem co się stało z dąbrówką kwitnącą na różowo ale ta kwitnąca na niebiesko chyba ją zagłuszyła. Kwitną pełniki a hosty niestety znowu się za bardzo zagęściły i muszę je troszeczkę porozsadzać. Pierwiosnki Siebolda mają swoje 5 minut.

-
Zaczynają kiełkować pierwsze dynie i arbuzy. Na działkę powędrowały cukinie. W tunelu zaczynam przygotowywać pierwszą grządkę pod pomidory (VP1 F1 będą rosły w pierścieniach z 10 l wiaderek). Wysiana fasolka tyczna (16 nasion), sadzonkowałem też heliotropy oraz chryzantemy. Kapusta pekińska zajmuje sporo miejsca w tunelu ale na szczęście część sadzonek papryk i pomidorów mogę do poniedziałku przetrzymać w tunelu u Tatusia. Dla rozsady kapustnych w tunelu robi się za gorąco więc na dzień wystawiam je na świeże powietrze. Marchewka w tunelu też troszeczkę przeszkadza ale jakoś zmieści się przy paprykach.

-

Pomidorki do gruntu mężnieją w tunelu. Te tunelowe zawiązują owoce. Papryka powinna za 2 tygodnie nadawać się do wysadzenia. Nad rozsadą ogórków muszę troszeczkę popracować, sałata z tunelu powoli się kończy-Rosemarry wysiana 5 dni później od sałaty Omega rośnie zdecydowanie szybciej. Bób w tunelu zawiązuje pierwsze strąki, ten w gruncie też nadrabia w ostatnich dniach. Rozsada czerwonej kapusty i brukselki po wstępnej selekcji zostanie przesadzona do większych pierścieni. Marchew w tunelu jakby nieco zwolniła ale ta rosnąca w gruncie przyspiesza wzrost.
-

Teoretycznie kukurydza posłuży do osłony ale jeżeli zawiąże kolby to kto wie? Cząber po raz pierwszy zagościł na mojej działce, zobaczymy czy znajdzie amatora na zjedzenie. Majeranek w stanie suszonym cieszy się akceptacją rodziny. Czosnek niedźwiedzi w tym roku pod kontem pozyskania nasion. Starce praktycznie przezimowały w 90% więc zapotrzebowanie na sadzonki nie jest duże, no ale to nie zwalnia mnie od jego przepikowania. Szałwie jak zwykle w nadmiarze ale rosną przyzwoicie. Lilaki po kwitnieniu zostaną w tym roku drastycznie obniżone.
-
Już myślałem, że będę musiał powtórzyć wysiew nasion dyni ale w końcu Sweet Dumpling zaczyna kiełkować. Dzisiaj posadzonkowałem chryzantemy i dąbrówki oraz wysadziłem do gruntu część szałwii. Popikowałem też siewki liatry kłosowej.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie się udało wyhodować szałwię omszoną,1 raz. Dziękuje za twoją odpowiedż na temat bobu. Susza jest ogromna i bób stanął chociaż bardzo kwitnie. Oczywiscie podlewam go więc jeszcze nie usechł.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Przemku, a cóż to za wielgaśne pomidory.

-
Niestety, dla bobu woda jest najbardziej potrzebna podczas zawiązywania strąków a polewanie konewką podczas suszy to niewielka pomoc. Co do pomidorków to zawiązały się na VP 1 F1- wysianych 1.03.2018 oraz na Corazon F1. Przez zimne noce pomidorki nie są jednak odpowiednio nawiezione i prawdopodobnie wykonam oprysk jakimś nawozem. Dla VP1 F1 konieczne będzie dodatkowe nawiezienie magnezem. Dzisiaj zakończyłem zbiory szpinaku. Wyszło ok. 40 l blaszek liściowych (niektóre bez ogonków liściowych miały długość 30 cm). Rozsadziłem też wszystkie rozchodniki.
- Igala
- Od: 11 gru 2012, o 19:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja ciągle mam nadzieje że bób z 2go i 3go nasadzenia teraz właśnie ruszy...
Przemku czy kiedys miałes mieczyk abisyński w wazonach?
Przemku czy kiedys miałes mieczyk abisyński w wazonach?
Zapraszam serdecznie! Iga
- gosia_lublin
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 12 mar 2018, o 10:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Przemku czytam podziwiam i uczę się. Przypieszasz wiosnę u siebie aż czytam z niedowierzaniem - a więc " smacznego" 

Gosia
-

Szpinak Mississippi urósł przyzwoicie. Por Pancho zaczyna powoli przyrastać a selerki czekają na deszcz. Mój nowy nabytek-kilkanaście sadzonek trawy. Jeżówki czekają w kolejce na rozsadzenie. Dzisiaj rozsadziłem kilkanaście starców. Kamasja ma swoje 5 minut. U Tatusia zaczynają się pierwsze truskawki.