Ogródek Przemka-cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Przemka-cz.4

Post »

Do kiełkowania powędrowały dynie. W tym roku skromnie: Sweet Dumpling, Uchiki kuri i Jumbo Pink Banana. Wysiałem też kilka nasion arbuza Janosik otrzymanych w prezencie od Darka.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tym roku większość pomidorów z pierścieni trafiła do doniczek 1 litrowych. Najbardziej wyciągnięta rozsada trafiła do wysokich doniczek 2 l a najmniejsze pomidorki i papryka rosną w pierścieniach. Największe pomidory VP1 F1 rosną w doniczkach 3 litrowych a docelowo trafią do pierścieni zrobionych z 10l wiaderek. W kubeczkach (na zdjęciu poj. 0,2l) nie sadziłem nigdy. Na razie nie zdecydowałem się na wysadzenie pomidorów do gruntu, nawet w tunelu, gdyż ciągle liczę się z możliwością wystąpienia przymrozków. Czosnek marzenie- dzisiaj została zdjęta włóknina i został wypielony. Żeby nie było nieporozumień czosnek rośnie na działce obok, u Tatusia. ;:145
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przemku, ale masz warzywnik. ;:215
Kwiatów cała masa aż mi głupio, że u mnie tyle nie ma. ;:131
Ten nóż do wycinania chwastów naprawdę przydatny, trochę jak do szparagów.
Usuniecie kłączy skrzypu to nie lada sztuka, odrasta każdy kawałeczek, a rosną okropnie głęboko.
Ważne, aby nie dopuścić do wytworzenia się nasienników.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na jabłoniach i porzeczkach inwazja mszyc, pojawił się też kwieciak. W warzywach szaleją turkucie podjadki (zjadły prawie wszystkie siewki skorzonery) oraz ryją inne zwierzątka. Do pułapki na nornice niestety złapał się krecik.
Skrzyp to trudny przeciwniki. Ja co 2-3 lata przekopuję częściami działkę na 2 sztychy oraz wycinam nożem do chwastów wyrastające pędy ale w tym roku chyba dodatkowo zacznę pędzlować herbicydem. To głównie inwazja skrzypu na skalniaku spowodowała demontaż skalniaka. Zaskoczyły mnie pozytywnie pigwowce kupione na owoce Cido i Gold Calif. Mimo niewielkich rozmiarów i wczesnej pory roku już mają sporej wielkości owoce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie wiem co się stało z dąbrówką kwitnącą na różowo ale ta kwitnąca na niebiesko chyba ją zagłuszyła. Kwitną pełniki a hosty niestety znowu się za bardzo zagęściły i muszę je troszeczkę porozsadzać. Pierwiosnki Siebolda mają swoje 5 minut.

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynają kiełkować pierwsze dynie i arbuzy. Na działkę powędrowały cukinie. W tunelu zaczynam przygotowywać pierwszą grządkę pod pomidory (VP1 F1 będą rosły w pierścieniach z 10 l wiaderek). Wysiana fasolka tyczna (16 nasion), sadzonkowałem też heliotropy oraz chryzantemy. Kapusta pekińska zajmuje sporo miejsca w tunelu ale na szczęście część sadzonek papryk i pomidorów mogę do poniedziałku przetrzymać w tunelu u Tatusia. Dla rozsady kapustnych w tunelu robi się za gorąco więc na dzień wystawiam je na świeże powietrze. Marchewka w tunelu też troszeczkę przeszkadza ale jakoś zmieści się przy paprykach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pomidorki do gruntu mężnieją w tunelu. Te tunelowe zawiązują owoce. Papryka powinna za 2 tygodnie nadawać się do wysadzenia. Nad rozsadą ogórków muszę troszeczkę popracować, sałata z tunelu powoli się kończy-Rosemarry wysiana 5 dni później od sałaty Omega rośnie zdecydowanie szybciej. Bób w tunelu zawiązuje pierwsze strąki, ten w gruncie też nadrabia w ostatnich dniach. Rozsada czerwonej kapusty i brukselki po wstępnej selekcji zostanie przesadzona do większych pierścieni. Marchew w tunelu jakby nieco zwolniła ale ta rosnąca w gruncie przyspiesza wzrost.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teoretycznie kukurydza posłuży do osłony ale jeżeli zawiąże kolby to kto wie? Cząber po raz pierwszy zagościł na mojej działce, zobaczymy czy znajdzie amatora na zjedzenie. Majeranek w stanie suszonym cieszy się akceptacją rodziny. Czosnek niedźwiedzi w tym roku pod kontem pozyskania nasion. Starce praktycznie przezimowały w 90% więc zapotrzebowanie na sadzonki nie jest duże, no ale to nie zwalnia mnie od jego przepikowania. Szałwie jak zwykle w nadmiarze ale rosną przyzwoicie. Lilaki po kwitnieniu zostaną w tym roku drastycznie obniżone.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już myślałem, że będę musiał powtórzyć wysiew nasion dyni ale w końcu Sweet Dumpling zaczyna kiełkować. Dzisiaj posadzonkowałem chryzantemy i dąbrówki oraz wysadziłem do gruntu część szałwii. Popikowałem też siewki liatry kłosowej.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mnie się udało wyhodować szałwię omszoną,1 raz. Dziękuje za twoją odpowiedż na temat bobu. Susza jest ogromna i bób stanął chociaż bardzo kwitnie. Oczywiscie podlewam go więc jeszcze nie usechł.
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

Przemku, a cóż to za wielgaśne pomidory. ;:oj ;:oj ;:224
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, dla bobu woda jest najbardziej potrzebna podczas zawiązywania strąków a polewanie konewką podczas suszy to niewielka pomoc. Co do pomidorków to zawiązały się na VP 1 F1- wysianych 1.03.2018 oraz na Corazon F1. Przez zimne noce pomidorki nie są jednak odpowiednio nawiezione i prawdopodobnie wykonam oprysk jakimś nawozem. Dla VP1 F1 konieczne będzie dodatkowe nawiezienie magnezem. Dzisiaj zakończyłem zbiory szpinaku. Wyszło ok. 40 l blaszek liściowych (niektóre bez ogonków liściowych miały długość 30 cm). Rozsadziłem też wszystkie rozchodniki.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja ciągle mam nadzieje że bób z 2go i 3go nasadzenia teraz właśnie ruszy...
Przemku czy kiedys miałes mieczyk abisyński w wazonach?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
gosia_lublin
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2018, o 10:45

Post »

Przemku czytam podziwiam i uczę się. Przypieszasz wiosnę u siebie aż czytam z niedowierzaniem - a więc " smacznego" :-)
Gosia
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szpinak Mississippi urósł przyzwoicie. Por Pancho zaczyna powoli przyrastać a selerki czekają na deszcz. Mój nowy nabytek-kilkanaście sadzonek trawy. Jeżówki czekają w kolejce na rozsadzenie. Dzisiaj rozsadziłem kilkanaście starców. Kamasja ma swoje 5 minut. U Tatusia zaczynają się pierwsze truskawki.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”