Kobea i jej uprawa - cz.1
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kobea i jej uprawa.
U mnie wykiełkowało ostatnie (z 6 ) nasionko kobeii,takie spóżnialskie-po 19 dniach od siewu 

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
-
- 100p
Te,które wykiełkowały wiele szybciej mają już liście właściwe i szczerze mówiąc to jedno spisałam na straty
a tu taka niespodzianka 

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Iwonko - piękna
z mojej wystają tylko kiełki - nawet nie ma jeszcze liścieni 

- iwonaxp
- 1000p
- Od: 18 kwie 2008, o 10:30
W sobotę nasionka kobei fioletowej i białej namoczyłam po czym wsadziłam do ziemi .Jak myślicie jest szansa że zakwitną ? Czy nie zapuźno posadziłam
jeśli się oczywiście opuszczą

- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
iwonaxp moim skromnym zdaniem zakwitną, późno bo poźno ale lato ma byc długie-tak mówia górale
. Ja w zeszłym roku posiałam swoje kobee pierwszy raz i to było juz w kwietniu, tak że w maju miałam małe roślinki, a zaczęły kwitnąć we wrzesniu, chyba z 8 kwiatków się rozwinęło i przekwitło (pączki pojawiły się w sierpniu, ale baaaaardzo długo się rozwijają)-mówię tu o białej odmianie-w ogóle jakos szybciej rosła, szybciej wzeszła, bo fioletowa zakwitła po połowie października dwa kwiatki-opróćz tego było mnóstwo pączków, ale listopadowe mrozy zniszczyły wszystko.
Tak że myślę że szanse na kwitnienie są, może nie bardzo obfite, ale powinnas doczekac kwiatków

Tak że myślę że szanse na kwitnienie są, może nie bardzo obfite, ale powinnas doczekac kwiatków

Mam pytanie- jak wygląda mała kobea? Wystaje mi jeden mały biały kiełek, który wygląda jak korzonek i teraz się zastanawiam czy nie posadziłam przypadkiem tych nasionek do góry nogami 

Kobea właśnie zaczyna takim zakręconym kiełkiem . Ja już nie wiem ,bo przewracałam moje nasiona
z góry na dół -w końcu wyrosły trzy sztuki .
Ja mam wrażenie,że nasionom Kobei trudno jest wyciągnąć z ziemi "głowę" .
z góry na dół -w końcu wyrosły trzy sztuki .
Ja mam wrażenie,że nasionom Kobei trudno jest wyciągnąć z ziemi "głowę" .

- Tunia-mar
- 200p
- Od: 18 lut 2010, o 08:35
magdala tak właśnie jest jak mówisz
pojawia się taka "pętelka" i nigdy nie wiadomo która strona tej pętelki wyjdzie z ziemi jako liśc-a trwa to kilka dni 
ja nie mam problemu z kobeą-wzeszła mi w całości wszystkie nasionka jakie miałam, jedne szybciej inne wolniej (ostatnie wyszło dzis a posadzone z 1,5 m-ca temu !!!!) Za to tunbergia-ale to juz inny temat - wsadziłam 25 nasionek a wyszły 4 !!!!!!!!!!!

ja nie mam problemu z kobeą-wzeszła mi w całości wszystkie nasionka jakie miałam, jedne szybciej inne wolniej (ostatnie wyszło dzis a posadzone z 1,5 m-ca temu !!!!) Za to tunbergia-ale to juz inny temat - wsadziłam 25 nasionek a wyszły 4 !!!!!!!!!!!
Z Tunbergią mam to samo
Żadne z nasion nie wykiełkowało.... jeszcze poczekam

Żadne z nasion nie wykiełkowało.... jeszcze poczekam

Ha, tylko że u mnie nie ma pętelki- jest trochę zakrzywiony, biały kiełek. Na moje oko nie wygląda jakby miały z tego nagle wyrosnąć liście
A idzie do góry. Co za dziwna roślina.

A idzie do góry. Co za dziwna roślina.
-
- 100p
kffiatek-wszystko jest ok
najpierw kiełek który pójdzie w ziemię potem rozwiną się liścienie

najpierw kiełek który pójdzie w ziemię potem rozwiną się liścienie

pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
- inka52
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lis 2009, o 11:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
moje rwnież już mają waściwe listki , ale tylko 3 wzeszły , na resztę jeszcze czekam cierpliwie.