Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Róże, hortensje i dalie pod dębowym okapem. 18

Post »

:wit
Wandziu ja już nie wytrzymałam i w słoneczne przedpołudnie prawie wszystkie clematisy zostały przycięte...
Ciekawe jak to zniosą, ale w zeszłym roku Kasia przycięła je jesienią i było super. Tej jesieni nie dałyśmy rady, ale jak zobaczyłam zielone przyrosty to same łapki sięgnęły po sekator ;:131

Napisz proszę, jakie torebki z jednorocznymi przeglądasz. U mnie czeka na wysiew ogólnie lubiana lobelia.
Ponieważ bardzo dobrze sprawdziły nam się pomidory w donicach, więc i w tym roku chcemy powtórzyć taką uprawę. Zachęcone doświadczeniami innych forumowiczów rozszerzymy ją o fasolkę szparagową, sałaty w różnych odmianach, rzodkiewki, ogórki wężowe.

Kochana, wiosna już za pasem, jeszcze tylko luty i "z górki " :lol:
Serdeczności ;:196
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Annes77, Ja już się powoli wybudzałam ze snu zimowego, ale ni stąd ni z owąd znowu pojawiła się zima. I choć nie jest to taka prawdziwa, jak onegdaj bywalo, to jednak nieco zniechęca do prac w ogródku. W każdym razie na pewno można pospacerować i łyknąć świeżego powietrza.
Ja lobelię bardzo lubię za jej kolor i długie kwitnienie. Jednak kupuję gotowe sadzonki, bo z siewem jakoś mi nie wychodzi. Kiełki strasznie się wyciągają, a po pewnym czasie nawet leżą w doniczce. Pewnie mam za mało światla w domu. Mam nadzieję, że Tobie się uda, bo lobelia pięknie podkreśla kolor róż i innych barwnych kwiatów.

Madziagos, masz rację trzeba trochę poczekać z przycinaniem drzew, bo jednak temperatura znów się obniżyła i może to być niekorzystne. W każym razie widuję już w sadach, że panowie przycinają jabłonie i inne owocowe, więc lada chwila i ja się do tego zabiorę. Na pierwszy ogień pójdzie chyba winorośl.

Zuzia111, absolutnie szkoda, żeby Twoja donica walała się po kątach. Koniecznie coś do niej posadź. cokolwiek. Zawsze potem można jesienią przesadzić do gruntu. Ta moja horensja w donicy, o którą pytasz, to Vanille Fraise. O ile dwa lata temu kwitła bardzo skromnie, to w tym roku miała dużo kwiatów i tworzyła naprawdę ladny bukiet. Zresztą każdą odmianę można posadzić w donicy, a jak krzew się rozrośnie, przeprowadzi się go do gruntu. ;:108

Mufka, Twoim clematisóm na pewno nic nie zaszkodzi. Zresztą istnieje szkoła cięcia powojników właśnie jesienią, żeby na wiosnę mieć mniej roboty. Oczywiście chodzi o odmiany późno kwitnące.
Co do nasionek, to posiałam już pierwiosnki. Stoją w skrzynce na mrozie, bo tak właśnie trzeba. Po 6 tygodniach zabiorę je do domu. A z jednorocznych zakupiłam lwią paszczę w różnych kolorach, szałwię trójbarwną no i zapomniany przeze mnie nagietek. Chciałabym jeszcze spróbować dalii z siewu, lecz na razie nie widziałam w marketach torebeczek. Sianie lobelii - jak pisałam wyżej do Ani - jakoś mi nie wychodzi, więc poprzestanę na gotowych sadzonkach.
Pomidory mi Mufeczko nie wychodzą. Miałam w donicy, rosły pięknie, miały owoce, a potem przyszły kwaśne deszcze i wszystko sczerniało. :(
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Mnie do prac tylko ciągnie, ale jak na razie nie mam takiej możliwości i pewnie jeszcze długo mieć nie będę. Zazwyczaj dopiero w kwietniu zaczynam jeździć i pomału zajmuję się sprzątaniem. Może z raz pojadę wcześniej spalić różnego rodzaju roślinne śmieci. Po zimie jest ich zawsze bardzo dużo. Zaglądałaś do dalii? Karpy dobrze się przechowują? Swoje już z ziemi wyciągałam na wpół zgniłe, część padła od razu, pozostałe w jako takim stanie. Ale ja miałam raptem kilkanaście. Teraz nawet tylu nie mam. Coś dokupię ;:108 Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj :wit . Badylkowato to dobre określenie :;230 ,chociaż u mnie jest zima więc bynajmniej trochę bieli a nie tylko szarość . Miałam okazję trochę popracować w ogrodzie tydzień temu w sobotę bo temperatura zachęcała ale wycinałam tylko badylki i trochę sprzątałam liście itd. Z przycinaniem na pewno jeszcze się wstrzymam bo zapowiadają u mnie jeszcze mrozy . Może początkiem marca będzie można ruszyć do ogrodu ;:108 . Ja nie zaglądałam do swoich karp dalii ;:218 i chyba dzisiaj to zrobię . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
pela11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2015, o 00:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandeczko , dobrze , że mi przypomniałaś o prymulkach bo całkiem zapomniałam że kupiłam dwie odmiany i muszę się pospieszyć z wysiewem , ot skleroza .Piszesz że kupiłaś szałwię trójbarwną , ja ją mam od kilku sezonów bo sama mi się wysiewa . Najlepiej wysiać ją bezpośrednio do gruntu w kwietniu a potem zostawiać zaschnięte badyle na zimę i sprzątając wiosną rozcierać w palcach torebki nasienne i rozsypywać wokół a ziemię w tym miejscu wzruszyć . Robię tak co roku i mam jej bez liku a ponadto bardzo dobrze daje się przesadzać .Wysiana w domu mocno się wyciąga i często pada .Pierwsze prace w ogrodzie zawsze zaczynam od cięcia winorośli , ale teraz bardzo się cieszę że mamy troszkę zimy bo rośliny przystopują i nie będzie niemiłych niespodzianek wiosną . Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
wagabunga123
1000p
1000p
Od: 11 lip 2013, o 14:34

Post »

Wandziu, umknął mi Twój wątek, na szczęściu już dotarłam.
Przepiękną kolekcje dalii zgromadziłaś. Też je bardzo lubię, tylko nie mam gdzie ich przezimować, przez co z każdą wiosną kupuję nowe ;:173
Mój ogród też "badylkowany", cała ta zima jest taka nijaka. Nie ma śniegu, przyszły mrozy, zobaczymy, jak roślinki sobie poradzą.
Jeśli o mnie chodzi to z każdym dniem coraz więcej rozmyślam o ogrodzie. Czekam na słoneczne dni, aby móc chociaż trawnik zagrabić :lol:
Jeśli pot­ra­fisz o czymś marzyć, to pot­ra­fisz także te­go dokonać - Walt Disney
Ciurkadełko wśród róż - moje miejsce na ziemi Tu na razie jest ściernisko ale będzie ... Pozdrawiam, Marlena
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Wandziu , mnie też jeszcze do prac w ogrodzie nie ciągnie, bo mam tam sporo śniegu.
Ty rzeczywiście zgromadziłaś sporo dalii. Jak Ci się przechowują ?
Widziałam w Auchan nowe dostawy i znowu mnie kuszą. Może coś sobie jeszcze dokupię.
:wit
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Pogoda faktycznie nie nastraja optymistycznie.
Ja już mam jej dosyć
Albo powinna być porządna zima, albo już powinna przyjśc wiosna
A tu zapowiadają mrozy :roll:
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu wysiałam lobelię,nasiona mikruski,zawsze przeżywam siejąc te maleństwa ;:108
Gdzieś mi się zapodział zraszacz i martwię się,by ziemi nie przelać.Ja jeszcze nigdy nie siałam pierwiosnków,może i ja kiedyś spróbuję :wink:
U mnie śniegu brak,zapowiadają mrozik już niedługo.Jeszcze trochę i dni będą coraz dłuższe,a i nasze samopoczucie lepsze ;:3

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Iwonka, zawsze co rku mnie dziwi, skąd się w ogrodzie bierze po zimie tyle śmieci. Niby jesienią wydaje się wysprzątane, a potem znowu skądś przyfruną stare badyle, patyczki i takie róne resztki. Czasem wydaje mi się, że ciagle sprzątam w jednym miejscu i nadal nie ma tam porządku. Ja mam ogród przy domu, więc już właściwie codzinne coś w nim robię, bo nie sposób wysiedzieć bezczynnie.

ewelkacha, ja już mam przycięte wszystkie krzewy liściaste. Nie wiem, może to za wcześnie, ale cóż, poeksperymentuję w tym roku. Na pewno wierzbie to nic nie zaszkodzi, bo one rosną jak chwasty. Winorośl też ogrodnicy radzą już ciąć. Drzewa owocowe także. Przecież za chwilę już wiosna. :D

Obrazek

pela11, to ja też tak zrobię z szałwią, jak radzisz. Kiedyś dawno ją miałam i pamiętam, że byłam jej widokiem zachwycona, zwłaszcza w dużych ilościach. Wysieję do gruntu, tylko na razie muszę zaplanować gdzie, bo trochę rozmaitych torebeczek już mi się nazbierało.

wagabunga, cieszę się z naszego ponownego wirtualnego spotkania! Czasem można się zagubić, bo tyle jest tych rozmaitych wątków, że trudno je ogarnąć.
Ja o ogrodzie myślę każdego dnia, nie znoszę zimowych miesięcy. Skracam je sobie, czytając książki, ale ostatnio już i to nie za wiele pomaga. Wychodzę więc z domu i okazuje się, że można już robić to i owo. Na przykład przycinać krzewy. A że mam ich trochę, to do wiosny mi się zejdzie. ;:204

Obrazek

Ignis05, ja sobie obiecałam, że w tym roku dalii w markecie kupować nie będę. Najbardziej zgodne okazały się dalie kupione w moim centrum ogrodniczym, a więc tam się będę zaopatrywać. Zamówiłam też u Stanisława, lecz nie mam pewności, czy dostanę.
Moje kłącza w piwnicy są w dobrym stanie. Ani nie wyschły, ani nie gniją. Wszystkich nie oglądałam, tylko wyrywko. Jeszcze tylko miesiąc i zaczną nowe życie. :D

Obrazek

Margo, cierpliwości Gosiu, tyle żeśmy przeczekały, to i tę końcówkę damy radę. Zresztą w moim odczuciu to w tym roku i tak jakoś szybko zleciało. ;:108

Obrazek

Annes77, widziałam już u Ciebie wschodzącą lobelię. Mnóstwo maleńkich żyjątek. Oby tylko się nie powyciągały. Ja to mam raczej za ciemno na parapetach. Nawet fiołki nie za bardzo mi kwitną.

Pierwiosnki stratyfikują się na mrozie. Skrzynka przykryta przed kotami i ptakami.
Obrazek
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Witaj Wandziu, dobrze, że przypomniałaś mi o daliach. Muszę sprawdzić, jak przetrwały. Masz rację, że mając ogród przy domu łatwiej robić orządki na bieżąco, ale przyznam Ci się, że jak dla mnie to trochę ciągle za zimno. Chciałam usunąć zielsko, którego nie usunęłam jesienią, ale ziemia jeszcze twarda, więc odpuściłam. M. zgarnął tylko trochę opadłych liści. I tyle z całej pracy. Za dwa dni trzeba będzie donice z różami pochować, bo zapowiadają przymrozkido -10, ale chowając je się na pewno nie narobię :;230
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Wandziu

Chciało by się do ogrodu już wyjsć, Wandziu Ty krzewy przycinasz,a u mnie śnieg pokrył wszystko i mrozik trzyma, tak że nie ma co myśleć na razie o ogrodowych pracach. Faktycznie zawsze wiosną dużo różnych śmieci na rabatkach, a przecież na jesieni też się sprząta, czyżby z ziemi wychodziły tak na złość ;:224 Teraz czas kwitnienia storczyków, dobrze że nimi oczka i duszę spragnioną kwiecia można nacieszyć :wink: pozdrawiam ;:3
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Wandziu...ja jesienią działeczkę sprzątam tak tylko po łebku , nie wysilam się. ;:oj . Nie żeby mi się nie chciało, tylko stwierdziłam że niektóre chabazie to nawet dobra ochrona dla innych roślinek przed mrozami. Poza tym wiosną i tak nie wiadomo skąd naleciałości tyle że sprzątanie działeczki odbywa się od nowa. ;:oj Oj gdybym miała ogródek na miejscu, takie dziś u mnie piękne słonko...kapoty trzy na siebie bym założyła ;:306 i już sprzątała, tak mi się chce działeczki. Słonko ale mrozi. :wink:
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

To jest plus ogrodu przy domu, można wyjść nawet na parę minut, coś porobić i tak po troszeczku ;:108 Trzymam kciuki, oby wcześniejsze cięcie okazało się udane ;:333
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wandziu :wit . Ty mieszkasz w cieplejszym rejonie Polski to może i mogłaś przyciąć krzewy a u mnie to jeszcze śnieg leży ;:131 . W zeszłym roku ja też przycinałam sporo roślin w drugiej połowie lutego bo już było można a teraz zanosi się, że do cięcia przystąpię późno ;:222 . Jeśli prognozy się sprawdzą to może uda mi się w poniedziałek przyciąć kilka roślin zanim wyjadę. Pozostałe będą musiały poczekać do końca marca. Cudne masz te storczyki ;:215 . Bardzo mi się podobają ale u mnie coś marnie rosną, chyba nie bardzo mam rękę do nich. Pozdrawiam :wit .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”