
Kuchnia śląsko Halżbiytki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Gosieńko już wstawiam.
Justynko notuj kochana.
Co do octu to najważniejsze są gniazda nasienne no i skórki.
Zagotuj 4 szklanki wody dodaj 2 łyżeczki cukru i ciepłą zalewą całość zalej i zakręć.
22. Gołąbki z siekanej kapusty.
Ja robię więcej i co zostanie zagotowuję w słoikach na potem.
Składniki:
1 kg kapusty białej posiekanej,
1 szklanka ryżu,
1/2 kg mielonego mięsa,
3 jajka,
2 cebule,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
słoiczek przecieru np z Pudliszek (najlepszy jest sok z własnych pomidorów),
2 litry rosołu....jeżeli z kostek to 2 kostki,
tarta bułka
Kapustę posolić i odstawić.
Na rozgrzany olej na patelni wsypać ryż i mieszać aż się zrobi lekko rumiany.....przełożyć na miskę, w której będzie się łączyło wszystkie składniki.
Drobno pokroić cebulkę i zrumienić......do miski.
Teraz wszystko połączyć, uformować-dociskać bo trochę się rozwala, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię.

W większym garnku wyłożyć dno liścimi kapusty i układać gołąbki (ja miałam dwie warstwy) zalać rosołem połączonym z przecierem pomidorowym i dusić godzinę na wolnym ogniu.

Życzę smacznego.
Ela Halżbiytka

Justynko notuj kochana.

Co do octu to najważniejsze są gniazda nasienne no i skórki.
Zagotuj 4 szklanki wody dodaj 2 łyżeczki cukru i ciepłą zalewą całość zalej i zakręć.
22. Gołąbki z siekanej kapusty.
Ja robię więcej i co zostanie zagotowuję w słoikach na potem.

Składniki:
1 kg kapusty białej posiekanej,
1 szklanka ryżu,
1/2 kg mielonego mięsa,
3 jajka,
2 cebule,
olej do smażenia,
sól, pieprz,
słoiczek przecieru np z Pudliszek (najlepszy jest sok z własnych pomidorów),
2 litry rosołu....jeżeli z kostek to 2 kostki,
tarta bułka
Kapustę posolić i odstawić.
Na rozgrzany olej na patelni wsypać ryż i mieszać aż się zrobi lekko rumiany.....przełożyć na miskę, w której będzie się łączyło wszystkie składniki.
Drobno pokroić cebulkę i zrumienić......do miski.
Teraz wszystko połączyć, uformować-dociskać bo trochę się rozwala, obtoczyć w bułce tartej i na patelnię.

W większym garnku wyłożyć dno liścimi kapusty i układać gołąbki (ja miałam dwie warstwy) zalać rosołem połączonym z przecierem pomidorowym i dusić godzinę na wolnym ogniu.

Życzę smacznego.

Ela Halżbiytka

- Andzia1
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1594
- Od: 15 maja 2009, o 07:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Małopolska/Klucze
Robie bardzo podobny zestaw w takiej zalewie! Dodaje jeszcze zblanszowaną fasolke szparagową. Ewentualnie układam warstwami bez ogórków, a daje duuuużo czosnku też zblanszowanego, żeby nie siwiał lub cebulkę szalotke albo zwykłą pokrajaną w ćwiarteczki.Elizabetka pisze:21. Mieszanka warzywna w zalewie (...)
Ślinka cieknie od Twoich przepisów Elżuniu.... a tyłek rośnie

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam, Anna
regulamin Andziu
regulamin Andziu
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
A tego o tym siwieniu nie wiedziałam....zaraz pójdę sprawdzić czy mój czosnek osiwiał.
Wiesz Aniu też chciałam zrobić z małymi szalotkami albo z małymi kolbami kukurydzy ale nie dostałam.
Będę jeszcze robiła parę słoików właśnie z fasolką szparagową w takiej zalewie ketchupowo-pomidorowej i wystarczy.
...tak i ....będzie okazja nadmiar spalić przy jesiennych nasadzeniach i porządkach.
Pozdrawiam cieplutko.
Wiesz Aniu też chciałam zrobić z małymi szalotkami albo z małymi kolbami kukurydzy ale nie dostałam.
Będę jeszcze robiła parę słoików właśnie z fasolką szparagową w takiej zalewie ketchupowo-pomidorowej i wystarczy.
...tak i ....będzie okazja nadmiar spalić przy jesiennych nasadzeniach i porządkach.

Pozdrawiam cieplutko.

- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
No właśnie ta zalewa też mnie zaintrygowała. A gołąbki zrobię na pewno 

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk

23. Fasolka szparagowa w zalewie ketchupowej.
Składniki:
1 kg fasolki szparagowej,
1/2 kg cebuli,
40 dkg papryki mix,
opakowanie ketchup ostry (np. Pudliszki) 480g,
1/2 szklanki oliwy,
2 łyżki octu albo 4 łyżki octu winnego,
1 łyżka soli,
można dodać trochę cukru wg uznania
Fasolkę obgotować nie przykrywając -jedno przekopyrtnięcie

Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju.
Wszystko razem wymieszać,

przełożyć do słoików i pasteryzować około 30 minut.

Życzę smacznego :P
Ta sałatka jest naprawdę przepyszna.

Pozdrawiam

Ela Halżbiytka

- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Bo właśnie szaleję w kuchni i mam pytanie: tej fasolki z ostatniego przepisu mam nie gotować do miękkości? Eluniu, napisz mi proszę 

pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
- rosiowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2177
- Od: 14 cze 2008, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: wieś pod Łodzią
Nie, jeszcze nie za późno
. Za te warzywa wezmę się dopiero za jakąś godzinkę. Teraz robiłam buraczki z papryką i cebulą. Dzięki Eluniu 


pozdrawiam - Gosia
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3892
- Od: 21 maja 2009, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: łódzkie
Elizabetko, znalazłam Twój wpis u Ani/Andzia/ i postanowiłam zajrzeć do Ciebie
Przeglądając Twój kuchenny/na razie/ wątek, dopiero teraz przypomniałam sobie,że przegapiłam ocet jabłkowy. A tyle jabłek naobierałam na marmoladę.
Będę do Ciebie zaglądać, bo śląską kuchnię bardzo lubię :P

Przeglądając Twój kuchenny/na razie/ wątek, dopiero teraz przypomniałam sobie,że przegapiłam ocet jabłkowy. A tyle jabłek naobierałam na marmoladę.

Będę do Ciebie zaglądać, bo śląską kuchnię bardzo lubię :P
Zapraszam
Moje wątki
Moje wątki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Posty: 8473
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Śląsk