ciekawe, jakie storczyki będą na tej waszej wystawie... pewnie będzie więcej ciekawych. chciałabym mieć kilka botanicznych Phal. , ale pewnie jeszcze długo będę musiała na nie czekać.
pędziki na Vandach powoli rosną. ten na Phal. liodoro jest już tak duży, że niedługo będę go musiała przyczepić do patyczka. Phal. bellina chyba będzie puszczał następny listek. obecny listek sercowy nie jest tak duży jak wcześniejszy, ale może ten, co teraz zaczyna wyrastać, będzie już normalnej wielkości. mój największy Phal. jak go kupiłam 2 lata temu najpierw puścił bardzo mały liść, a potem już normalne, jego listek sercowy ma 35 cm długości. 16 Phal. kwitnie.
na egzamin się w ogóle nie uczyłam. nie wiem, jak mi poszło, dowiem się w czerwcu. ale niezbyt mi się podobał, zwłaszcza prace pisemne, jestem kiepska z takich rzeczy.
co do storczyków, biały i biało-bordowy rzeczywiście rosną w jednej doniczce. próbowałam temu białemu zrobić fotki, ale nie chce ładnie wyjść.
porobiłam parę fotek innym:
pędziki Vand rosną. pędzik liodoro dzisiaj przypięłam do patyczka. storczyki mają się dobrze.
na razie nie, bo nie mam za bardzo miejsca. masz GG? a takie widoki są tylko na jednym oknie, bo na drugim nic nie kwitnie na razie. latem będzie kolorowo, o ile Vandy i Liodoro się rozwiną.
ta Vanda też mi się bardzo podoba, ale to niestety nie moja, tylko z wystawy.
a moje Vandy ładnie puszczają pędy. bardzo bym chciała, żeby się rozwinęły. jak nie opadną, to w lipcu powinny kwitnąć. malutkie też mają się dobrze, jedna puszcza korzonek. z tych dorosłych wszystkie rozgałęziają korzonki albo puszczają nowe. żółta puszcza aż 2 albo nawet 3, każdy będzie miał ok. 1 cm grubości. bellina chyba będzie puszczać kolejny listek. obecny sercowy nie jest zbyt duży, ale następny powinien być większy. mój największy Phal. pierwszy liść u mnie puścił maleńki, a potem już puszczał same ogromne. pozostałe też mają się dobrze, ładnie rosną. keik na "pink panther" to na 100% keik, przynajmniej jeden, ale drugi raczej też, bo choć nie ma jeszcze listków, puszcza coś, co wygląda jak korzonek.