Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część III .

Post »

Ewelina, przycięłaś już powojniki?? Tylko Polish Spirit czy inne też? Moje zaczynają bujać i z dnia na dzień mają coraz większe przyrosty.. tyle tylko, że w miejscach gdzie i tak pójdą do obcięcia ;:223
Nad hortensjami również poważnie się zastanawiam. Wydaje mi się, że gdyby je obciąć to nawet niewielkie przymrozki już nic nie powinny im zrobić, ale ekspertem nie jestem więc mimo świerzbiących rąk zostawiam je w spokoju. Zaczekam do weekendu i zobaczymy jak się będzie zapowiadała prognoza długoterminowa.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewelinko jeden dzień ciepła i słońca i już lepsze samopoczucie. :D Jednoroczne ostróżki możesz przesadzić, tylko jeszcze za wcześnie. Dopiero jak będą mieć z 10 cm i zrób to z większą bryłą, bo długo się potem przyjmują. Gipsówkę posadź rozsądnie, bo jak tego nie zrobiłam i musiałam wykopywać, potwory porosły i zdominowały rabatę. :roll: Na cięcie traw za wcześnie, choć ja już parę ostnic przycięłam, żeby nie wracać na trochę uporządkowaną rabatę. Dziś wichura rozrzuciła liście po całym ogrodzie, choć dwie rabaty miałam posprzątane. ;:145
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Witaj Ewelinko.
Super że już rozpoczęłaś prace porządkowe w ogrodzie.
Ja też, ale tak delikatnie na początek. Ciężko po tej glinie chodzić. Przydało by się żeby choć trochę podeschło, ale dziś znowu pada :?
Hortensje, przynajmniej te bukietowe i drzewiaste mozesz już ciąć. Ja już kilka przycięłam w poniedziałek. Dziś miał być ciąg dalszy, ale wychodzi na to że będzie relax w domu :roll:
Oby na weekend było słonecznie i ciepło ;:3
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Pogoda gra sobie ze mną w kulki bo po pięknym poniedziałku człowiek rozochocił się a tu nagle znowu brzydka pogoda :roll: .Wczoraj był bardzo mocny wiatr a dzisiaj z kolei leje deszcz ;:306 . No nie pozwala mi ta pogoda wyszaleć się w ogródku ale czekam cierpliwie ;:173 . Podobno od jutra ma być bardzo ładnie więc wierzę, że będę mogła poszerzyć rabatę . Pierwsze wysiewy mam zaplanowane na nadchodzący weekend więc coś ruszy się w temacie nasiennym .

Małgosiu jeśli chodzi o powojniki to ja przycięłam tylko tego jednego bo na prawdę nie było sensu żeby się męczył. Gdybym miała go ciąć za 2 tygodnie to uwierz mi miałby już zielone listki i pędy. Takie ma tempo ;:108 . W zeszłym roku cięłam go też w drugiej połowie lutego i nic mu później nie było. Nawet jeśli przyjdą przymrozki to nic mu nie będzie a mrozów już nie zapowiadają. Pozostałe powojniki przytnę nieco później bo one są daleko w tyle za Polish Spiritem i dopiero co budzą się ze snu . Fajnie tak po długiej przerwie popracować w ogródku ;:138 . Zapowiadają ładną pogodę od jutra więc będziemy mogły robić sobie dalej . Pozdrawiam :wit .

Basiu widzę, że nie próżnowałaś ;:138 . Sporo pracy wykonałaś jak na jeden dzień ;:108 . Wiesz, ja specjalistą nie jestem bo trawy mam właściwie od krótkiego czasu ale z tego co wiem powinno się je ciąć jednak bliżej końca marca . Sama nie wiem czy dotrwam do tego terminu ;:306 . Jeśli chodzi o Twoją rozplenicę to po prostu musisz obserwować pogodę bo gdyby zapowiadali mróz to okryjesz ją czymś i tyle. Powinno być ok ;:108 .

Ewo no niby masz rację ale przymrozki nic nie zrobią takiej hortensji bukietowej a mrozów już nie zapowiadają. Na razie się wstrzymam ale nie wiem co będzie jak pogoda zrobi się cudna , może mnie trochę ponieść ;:306 . Mam jeszcze sporo innej pracy więc może nie rzucę się od razu na hortensje ;:173 . Moja lokalna rzeczka także zaczęła się podnosić ale ona na szczęście mi nie zagraża bo dom mam na górce. Mam nadzieję, że Warta nie wyleje . Pozdrawiam :wit .

Lucynko u mnie wczoraj było może i ładnie ale wiał bardzo silny wiatr. Nie było sensu pracować w ogródku . Dzisiaj u mnie leje ale od jutra ma być ładnie więc trzeba zakasać rękawy. Uwielbiam wiosenne prace więc czekam na to z niecierpliwością. Mam nadzieję, że to coś już wyszło Ci z krzyża ;:196 . Pozdrawiam i słońca życzę :wit .

Sabinko ja tylko tego jednego przycięłam bo reszta na razie jest opieszała. Jeśli Twoje tak szaleją to ja bym je osobiście przycięła bo szkoda by marnowały energię na pędy, które i tak pójdą na kompost. No ale to jest moje zdanie a Ty zrobisz jak uważasz ;:196 . Co do hortensji, to jak ostatnio oglądałam w necie filmik o ich cięciu to kobieta sama uznała, że je najlepiej ciąć na przełomie lutego i marca bo przymrozki im nie grożą. Mrozów u nas nie zapowiadają więc myślę, że niedługo będziemy je ciąć .

Soniu wczoraj okropnie wiało u mnie więc ja nic nie robiłam . Traw jeszcze nie będę cięła ale ciekawa jestem kiedy Ty tniesz hortensje bukietowe ?? Z ostróżkami jednorocznymi tak zrobię, dziękuję za radę. Co do gipsówki to mam takie jedno miejsce gdzie rośliny nie chcą za bardzo rosnąć więc spróbuję z gipsówką. Ona podobno nie jest wymagająca i lubi mocne słońce. Będzie miała sporo miejsca dla siebie i nikomu nie będzie przeszkadzać.

Wiolu bardzo fajnie po takiej przerwie odetchnąć świeżym powietrzem i popracować ;:108 . Ja też na razie powoli i delikatnie dozuję sobie tą przyjemność bo jeszcze sporo pracy przede mną. No właśnie u mnie też fajnie już ziemia podeschła a dzisiaj leje :roll: . Trzeba zostać w domu i znaleźć sobie zajęcie. Podobno od jutra ma być ładniej i bardzo ciepło. Myślę, że hortensje na dniach zetnę bo mrozów już nie zapowiadają a ręce już swędzą by je przyciąć .

Pozdrawiam :wit .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Ewelina,czytam,że wszędzie porządki ,ja tez sprzątam ,bo wiatr rozwiał liście z traw i straszny bałagan w ogrodzie ,może dzisiaj zrobię nową rabatę ,każdy dzień się liczy w ogrodzie ,bo do prawdziwej wiosny będzie już czyściutko,jutro jak nie będzie padać przyjeżdżają chłopy podciąć drzewa w ogrodzie ,ja nic nie zrobię na drabinie,bo taki mam lęk przestrzeni ,że trzymam sie kurczowo drabiny jak wyjdę i nie mam ręki na sekator ;:306 ,pozdrawiam ,może coś zrobię w ogrodzie bo jeszcze nie pada,ale wiszą brzydkie chmury :wit
Awatar użytkownika
apus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 kwie 2007, o 21:57

Post »

Ewelinko, deszcz potrzebny, niech zmyje te bałagany pozimowe... a potem niech eksploduje wiosna! ;:215
Przygotuję wiaderko ochronne na swoja wyciętą rozplenicę ;:333
Pozdrawiam, Basia.
viewtopic.php?f=2&t=117468
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ewelinko, kupiłaś bardzo ładne odmiany dalii ;:215 Miejmy nadzieję, że będą zgodne odmianowo. Bardzo często dalie kupuję w OBI i jeszcze do tej pory nie zdarzyła mi się pomyłka.
I ja się zastanawiam czy można już zacząć cięcie hortensji bukietowych? ;:218 Może któraś z bardziej doświadczonych koleżanek podpowie?
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Ewelinko...koniecznie po przerwie zimowej trzeba sobie pracę dozować. ;:oj Stopniowo aby rozruszać kości. Ja jedynie przycięłam swoje hortensje i...dopadły mnie chyba korzonki. ;:306 . Chodzę z pupą do tyłu :;230 , jutro spodziewam się zamówionych liliowców. Co ja z nimi zrobię. ;:224 Pozdrawiam serdecznie.. ;:168
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Też mam nadzieję na polepszenie pogody, bo po pięknym poniedziałku wiatr chciał głowy pourywać ;:306
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Ewelina, chyba doczekałyśmy się pięknej pogody. Na weekend prognozy z każdym dniem bardziej optymistyczne - jeszcze wczoraj mówili o 14 stopniach, dzisiaj słyszałam już informacje o 15-16 ;:oj Będzie szaleństwo i cięcie powojników. U mnie w większości pączki już na wierzchu więc tak jak piszesz szkoda żeby pnącza męczyły się i produkowały liście, które pójdą na kompost ;:108
Awatar użytkownika
Ola2310
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 maja 2015, o 13:37
Kontakt:

Post »

Ha i ja liczę na piękną pogodę!Obym się nie zdziwiła.... ;:306
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Ewelinko!
Barometr idzie na pogodę. ;:63 Co najmniej na jakieś trzy - cztery dni, ale dobre i to. ;:108
Z pewnością i Ciebie ucieszy praca w ogrodzie. :tan
Życzę Ci więc słonecznego i pracowitego weekendu. ;:3 Nade wszystko zdrowego. ;:196
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Ale ten czas leci ;:oj . Dni mijają mi jak szalone i sama nie wiem czy to dobrze czy źle ;:306 . Wczoraj i dzisiaj pogoda była bardzo fajna i trochę krzątałam się po ogródku . Na cięcie jeszcze się nie zdecydowałam ale może jutro przytnę hortensje bukietowe , tawuły , powojniki. No zobaczymy, bo aż wstyd pisać ale remontu nadal nie skończyliśmy ;:306 . Tak to jest kiedy robi się wszystko samemu a brakuje czasu. Utknęliśmy ostatnio w martwym punkcie ale liczę, że jutro prace pójdą do przodu . W każdym razie na pewno znajdę choćby godzinę na prace w ogródku . Coraz więcej cebulowych wystawia nosy . Widać już także czosnki, hiacynty . Brakuje mi tylko koloru no ale jeszcze trochę a pojawią się krokusiki i inne .

Obrazek

Marto wiosną jest sporo sprzątania po zimie więc tak jak piszesz każda godzina jest cenna. Mi zostało jeszcze trochę pracy ale spokojnie ze wszystkim się wyrobię, mam nadzieję ;:224 . Jak zaczną przyjeżdżać zamówione rośliny to chcę mieć wszystko ogarnięte i i miejsca gotowe do sadzenia . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Basiu trochę popadało ale wczoraj i dzisiaj było całkiem ładnie . Mam nadzieję, że donica nie będzie Ci potrzebna ;:196 .

Obrazek

Dorotko dziękuję ;:196 . Mam nadzieję, że chociaż część dalii będzie zgadzała się z opisem. Ja nawet nie wiem gdzie w moim regionie jest OBI :oops: i nigdy tam nic nie kupowałam . Myślę, że można już śmiało zacząć przycinanie hortensji bukietowych i drzewiastych . Pogoda długoterminowa jest całkiem optymistyczna więc nie ma czego się bać, tak myślę .

Obrazek

Zuza tak , tak wszystko z umiarem :;230 . Do Ciebie przychodzą już zamówienia ?? ;:oj Wow, ja mam nadzieję, że do mnie jeszcze przez dwa tygodnie nic nie przyjedzie . W tym roku co prawda nie zamówiłam tego sporo ale jednak rośliny trzeba będzie posadzić. Oby mnie nikt przed czasem nie zaskoczył, zwłaszcza róże . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Małgosiu no i jak z tą pogodą ?? Była lepsza ?? ;:183 U mnie była ;:138 .

Obrazek

Sabinko prognozy są obiecujące to prawda ;:333 . Jeśli rzeczywiście będzie tak ładnie to sektory w dłoń . Ja jutro na pewno znajdę czas i na ogród i na wszystko . Tobie życzę tego samego ;:168 .

Obrazek

Olu trzymam kciuki za pogodę u Ciebie ;:333 .

Obrazek

Lucynko bardzo dziękuję ;:196 . Przyda się i zdrowie i słońce a na pewno znajdę czas na ogród. Tobie również życzę zdrowia i pogody :wit .

Obrazek

Pozdrawiam Wszystkich i życzę pracowitego i pogodnego weekendu :wit .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Ewelinko jeszcze nie tnę bukietowych, śpią w najlepsze, a innych prac mam dużo. Właściwie można już brać się za cięcie hortensji, chyba ekstremalnych mrozów nie będzie. Jakie ładne nosy wystają z ziemi. :) Jutro też się szykuję do ogrodu, może trochę posprzątam. ;:131
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko, ale wiosna się rozszalała u Ciebie! Ja już też dzisiaj obcięłam chryzantemy, które ładnie przetrwały zimę i liczę na to, że już żadnych większych przymrozków nie będzie :uszy Codziennie odkrywam coś nowego i liczę na to, że zima była łaskawa. Niestety róże wymagają niskiego cięcia, a niektóre prawie do kopczyka! Te bez kopców wyglądają podobnie :;230 Życzę słonecznego i miłego weekendu ;:168
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”