Kropelka zaprasza cz.4.

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kropelka zaprasza cz.4.

Post »

Mnóstwo kwitnących azalii i to w różnych kolorach ;:167 .W kamyczkach wyglądają cudnie .Moje Rh niestety w większości z uschniętymi pąkami a miały ich mnóstwo .Zakwitło zaledwie parę kwiatów
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jadziu, czy te uschnięte pąki to czasem nie przemarznięte? Kilka moich azalii ucierpiało w ten sposób, mimo, że kwitnienie zapowiadało się bardzo obfite to pączki przemarzły (ostatni przymrozek majowy je tak załatwił). Podobnie zresztą jak kwiaty kielichowca, pierwsze pąki piwonii- te ostatnie na szczęście zrzuciły pierwsze przemarznięte pąki i wypuściły sporo nowych...

Obrazek

Soniu
, tez nie liczę na odzyskanie trampoliny. Szkoda, że nie mam miejsca na podwórku na taki sprzęt, bo dzieciaki miałyby radochę, no ale plac wąski, maszyny rolnicze szerokie i tak jedno z drugim sie wyklucza. Prace porządkowe koło domu czeka prawdziwa rewolucja, tyle tylko, że trzeba to logicznie przemyśleć i finansowo rozłożyć w czasie.

Obrazek

Alu, azalie uwielbiam, mam ich łącznie 16 szt, ale część słabo jeszcze kwitnie. Swoje przesadzałam jesienią, mają nawet łagodny system korzeniowy, poszło mi to dużo sprawniej niż dzielenie i przesadzanie host ;:oj Jak pomyślę, że teren "za domem" od strony sąsiada postanowiłam obsadzić w większości hostami, choćby dlatego, że tam większą część dnia jest cień i jest dość wilgotno... oczywiście te funkie będą pochodzić w całości z mojego ogrodu, rozrosły się już mocno, a dopiero dwa lata temu je przesadzałam ze sporym zapasem na rozrost :roll: Nieźle się naszarpię z nimi... Ale póki co brakuje tam ziemi i nie wiem skąd ją wziąć???

Obrazek

Obrazek

Obrazek
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
AnaAn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2012, o 17:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękny jest ten Twój wiosenny ogród. Ładnie się prezentują duety azaliowo-orlikowe :wit
Pozdrawiam, Ania
Ogród 100 róż cz. IV
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Tam Mariolko przemarzły te pąki a tak ie cudne kwitnienie sie zapowiadało ;:174 Co to za żółte kwiaty na fotce a stokrotkowa łączka sliczna szkoda kosić .Pamiętam jak za dziecka robiłyśmy sobie wianki ze stokrotek ,mleczy i koniczyny .Achhh to były czasy wtedy nikt nie kosił trawników.mam trochę pełniejszego maka w kolorze ognistego oranżu
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne widoki u Ciebie ;:63 tak jakoś letnio się zrobiło jak patrzę na te zdjęcia ;:173 ;:3
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, jak ten czas szybko biegnie, a zaległości w każdym temacie ciągle się nawarstwiają. W ogrodzie chwasty jakby się zmówiły, po każdej nocy coraz większe, przerastają już niektóre rośliny, a ja nie nadążam. Pewnie, że każdego dnia staram się pielić, bo inaczej to już dawno byłby busz chwastowy a nie ogród, no ale... ciągle mają nade mną przewagę. Warzywniak to też niezły pochłaniać czasu, jakże niewspółmierny w moim przypadku do efektów. Co roku mówię sobie, ze już nie sieję żadnych marchewek... a potem- jak co roku, sieję, plewię...
Blueberry- pomimo długiej zimy, wszystko kwitnie o tym samym czasie co zawsze. Właśnie porównywałam zdjęcia i nie ma co narzekać w tym temacie. No może poza tym, że całe czereśniowe drzewo o tej porze było u nas do podjadania, a w tym roku w czasie kwitnienia były największe przymrozki i wszystkie kwiaty sczerniały. Nie ma żadnej czereśni!

Obrazek

JAKUCH no tak właśnie było, za czasów mojego dzieciństwa to kury i kaczki kosiły trawy wokół domu. Dziś co prawda sama dostawałabym szału. gdybym co chwila wdeptywała w niespodziankę... no ale jak przyjdzie piątek, sobota i wokół słychać tylko werkot kosiarek i kos spalinowych to też nie fajnie! Wianeczki też się pletło, oj pletło!

Obrazek

AnaAn, dziękuję. Bardzo lubię azalie, są takie wdzięczne, łatwe w uprawie a gdy zakwitną... sama radość!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Piękne widoki ;:167 akurat tak pechowo się złożyło że największe przymrozki były podczas kwitnienia czereśni - a moje drzewo rodzi takie smaczne owoce... ;:145 Pocieszam się tylko tym, że roślina nie ucierpiała, więc za rok może będzie lepiej ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To tak jak u nas. Niestety, nie wiadomo czego się spodziewać po tych anomaliach pogodowych...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Piękna ta drewniana pergola- taka romantyczna!

Ogród dziki, bujny, nieokiełznany miejscami. Chciałabym taki efekt osiągnąć, ale na moich skromnych włościach to trudne :wink:
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, drewno ma swój urok w ogrodzie, ale też wymaga sporo pracy, jednak niekonserwowane dość szybko się rozlatuje. Moja pergola pod różą pnącą jest już rozleciana, nie wiem czy to ona podpiera róże, czy róża trzyma pergolę... i wymienić ja teraz pod tą kłującą, rozrośniętą różą, to dopiero sztuka.
Mój nieokiełzany miejscami ogród... hmmm, to czyste zaniedbanie z mojej strony, albo brak możliwości ogarnięcia tych 10 arów jak należy.

-- Pn 05 cze 2017 08:13 --

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Nie Mariolko, bardziej miałam na myśli to, że rośliny są już duże, żyją własnym życiem, mieszają się ze sobą swobodnie- na taki efekt trzeba czasu i miejsca, a jak piszesz miejsca ci nie brakuje. :)
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym miejscem to temat dyskusyjny. Bo do plewienia i utrzymania tego wszystkiego w ryzach jest dużo, ale jak chcę coś sensownie posadzić, albo przesadzić to co na siebie włazi, to ciężko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochani, pobiegałam troszkę po Waszych ogrodach i od razu mam taką ochotę do pracy, że muszę zamknąć komp i biec do ogrodu nim przejdzie mi ochota do pracy!
Zostawię tylko kilka fotek...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Mariola piękne masz piwonie.
Iwonka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2015, o 20:35

Post »

Zapachniało piwoniami ;:138 Ta pierwsza jest piękna ;:108
Chwasty tak samo dobrze sobie poczyniają u Ciebie, jak i w innych ogrodach. Nie wygrasz z nimi. Chyba trzeba je po prostu polubić, albo dysponować ciągłym nadmiarem czasu. A kto go tyle ma? Ciężko nad nimi zapanować. Ale to co góruje nad chwastami, też całkiem nieźle sobie radzi ;:63 . Na razie masz bardziej zielono niż kolorowo, tak samo jak ja. Ale już niedługo będzie się to zmieniać i nasze ogrody będą tętnić barwami. Sporo masz orlików, fajnie się wiją wśród innych roślin. Ostatnio wracajac z działki przez las, wypatrzyłam fioletowego, może zanim przekwitnie, zdążę go do siebie sprowadzić? Takiego koloru jeszcze nie mam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”