Ogródek Gosi cz. 16

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek Gosi cz. 16

Post »

Witam wieczorową, deszczową porą
Tak narzekałam na brak deszczu i cieszę się, że ciągle pada, tylko, czy nie mogłoby być ciut cieplej, albo przynajmniej żeby nie wiało tak bardzo?
Oj, nie można człowiekowi dogodzić, nie można :roll:
Troche zbyt gwałtownie ta jesień przyszła

Ewelinko,
właśnie tej pracy mi bardzo brakowało. Ale musiałam wcześniej ograniczyć wszelką działalność, bo inaczej bym wysiadła. Za dużo na siebie wzięłam i za duże tempo narzuciłam. A i ze zdrowiem nie było najlepiej
Grunt, że teraz wszystko jest w porządku w wróciła dawna chęc do pracy w ogrodzie.
Niestety cebulowe nadal czekają. Czuję, że będzie trudno je posadzić, bo zapowiadają deszcze. Mam nadzieję, że w weekend znajdzie się choć kilka chwil. Chociaż na sadzenie to ja mam czas. W zeszłym roku sadziłam cebule 28 grudnia. :D

Dorotko, polecam Jazz. naprawdę nie do zdarcia.
Będzie Pani zadowolona :D

Jagi
, Tobie zaimponować to wielka rzecz. Cieszę się więc, że mnie się udało.
Nikt nie wierzył w powodzenie tego przedsięwzięcia. A mój m. był wręcz wściekły. Pierwszy kawałek nie tknął nawet palcem, bo uważał, że robota na próżno, a w dodatku on strasznie nie lubi jakichkolwiek zmian.
Ale po pierwszym koszeniu zmienił zdanie i coraz bardziej angażował się w pomoc. Ostatni fragment to wręcz mnie nakłaniał do pracy, a ja byłam akurat na etapie dołka. I dzięki niemu w sumie przyspieszyliśmy zakończenie prac trawnikowych. Teraz cieszę się bardzo. Trawnik wygląda bosko
Oczywiście nie będzie nigdy angielski, ale i tak jest dla mnie najpiękniejszy
Rozplenice i stipy nie wymarzają?
U mnie kilka rozlenic już padło, a najpiękniejsze dla mnie stipy Ponny sa z reguły uważane za jednoroczne i tylko w sprzyjających warunkach zimują. Ale sieją się na potęgę, więc liczę, że w przyszłym roku znowu będę miała zwiewne rabaty.
Dla mnie najbardziej trudnym kolorem jest czerwony, dlatego nie mam go u siebie za wiele. Za to to zestawienie jest dla mnie ok. Właśnie miałyśmy z Izą Tamaryszkiem dyskusję na ten temat. Uważam, że jeśli natura połączyła takie kolory to nic nie zgrzyta. Łączę żółty, morelę z różem. Nie umiem za to łączyć czerwonego.
To jest tak intensywny kolor, że chyba najlepiej wygląda sam, a ja tego nie lubię, bo jest go wtedy za dużo.
Całe szczęście, że każdy ma inny gust.
Niestety zimnica straszliwa. Żeby choć tak nie wiało

Aniu, Jazza polecam. Oczywiście jeśli lubisz takie kolorki. Na 100% będzie rzucał się w oczy
Polecam stipy Pony Tails. Jest bardzo delikatna więc pasuje do wszystkiego

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

Hah! To Ci zabawne! Od kiedy mam działkę, czyli będzie już cztery lata, bardzo podobają mi się jesienne zawilce. Bardzo chce je mieć. I sama doprawdy nie wiem jak to możliwe, że jednak nadal ich nie mam. :roll:
Może jednak gdzieś je wcisnę..?
Kępa rozplenicy fantastyczna! Jak dużo szczotek wypuściła! ;:oj
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Margo!
Jaka natura! To człowiek, a właściwie hodowca róż wytworzył takie kontrowersyjne połączenie barw.
Popatrz tylko, co robi natura, np. na dzikiej łące. Tam jest mieszanina kolorów, ale gama kolorów inna na łąkach o glebie zasadowej, inna na tych o glebach kwaśnych. I kolory dozowane są subtelnie, w postaci małych punkcików, jak na obrazach impresjonistów. W naturze ostentacji nie ma... ;:224.

Pogoda zrobiła się wisielcza akurat kiedy ma przyjechać z UK mój syn. Tak ładnie wysprzątałam ogród, a dziś przypomina pobojowisko i śmietnisko ;:223.

;:196 Jagi

-- 5 paź 2016, o 23:15 --

Aneczko! Ja też uwielbiam jesienne zawilce, ale już trzecia zima pod rząd kasuje mi je w stu procentach ;:145. Kupować po raz czwarty ;:218???
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Gosia u mnie wieje jak w kieleckim,a mnie przewiało i nici na razie z wizyty na działce ;:222
Pony Taills bardzo mi się podoba,takiej nie mam ;:224 Trzeba będzie wysiać ;:333
Trawnik rewelacyjny ;:138
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu Przybywam z wizytą i co widzę,wygrabiony,uporządkowany ogród z pięknie kwitnącymi roślinkami, a trawniczek jak marzenie jednym słowem jesień w Twoim ogrodzie w pełni.
Kępki traw przykuwają uwagę-zawsze, bardzo mi się podobały i podobają nadal,mają oryginalne barwy i kształty. Jednym słowem po ciężkiej pracy masz wspaniały efekt. ;:138
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, koniecznie spróbuj z zawilcami. Nie u wszystkich zimują jak można przeczytać u Jagi, ale warto spróbować, bo to bardzo wdzięczne kwiatki. Na pewno znajdziesz miejsce.
Zawsze znajdujemy :wink:

Jagi, ale mimo wszystko w naturze żółty rośnie koło różowego i to jakos nie przeszkadza. Dla mnie to połączenie jest ok
I na tym skończmy, bo każdy z nas ma inne upodobania, nie będziemy przecież się namawiały do ich zmiany. :D
Ja tam się cieszę, że każdy z nas jest inny i możemy stworzyć ogród jaki chcemy
Ja nie lubię czerwonego, co nie oznacza, że nie podziwiam go w innych ogrodach.
Dla mnie nie sam kolor jest ostentacyjny u Jazz ,tylko mnogość kwiatów powoduje takie wrażenie.
Z tego co wiem pogoda ma się poprawiać, więc może zdążysz jeszcze doprowadzić ogród do porządku
Życzę powodzenia ;:196

Aniu, Pony jest najmniej wytrzymałą z ostnic niestety. Dla mnie najpiękniejsza, a tak nietrwała. Ale warto ją mieć, pięknie się rozsiewa, nie powinno jej zabraknąć w kolejnych latach
Ja dzisiaj posadziłam 2 roślinki, które stały od soboty. Na 100% będę musiała kosić, bo trawa po deszczu mimo zimnicy ruszyła. Liczę na ładną pogodę.

Marusiu, te zdjęcia były robione jeszcze przed porządkami.
Jestem pod tym względem bardzo zadowolona z ogrodu. Naprawdę jak na miesięczną abstynencję wyglądał całkiem dobrze. Chwastów też nie było az tak dużo. Mam nadzieję, ze po moich wiosennych nasadzeniach będę już całkowicie usatysfakcjonowana ;:306 Sama w to nie wierzę

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Jakie śliczne rabaty, Małgosiu! Niesamowite ;:333
I te marcinki ;:224 Piękny mają kolorek :D
Ilość werbeny wprowadziła mnie w zapowietrzenie ;:oj
Czy mi się wydaje, czy za hostami masz jeszcze dużo miejsca na roślinki?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, tak ;:138
Będą tam rosły paprocie i jeszcze więcej host
Własnie dopiero taka ilość werbeny robi wrażenie. Takie ilości widziałam u Szmita, wyglądało to niesamowicie.
Raczej większe ilości jeszcze widziałam.
Dziękuję za miłe słowa ;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Gosiu ;:196 szkoda że kończy się sezon i zrobiło się szaro i buro no i zimno .
Werbena wygląda pięknie , żałuję że ja jej nie mam już gdzie posadzić .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Werbena z trawami miodzio widok ;:167
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Gosiu, Twoje rabaty ciągle jeszcze pięknie wyglądają. ;:63
Zupełnie nie daje się zauważyć jesiennego spustoszenia :roll: w przeciwieństwie do tego, co widać u mnie. ;:7

Pogoda bruździ nam niesamowicie, ale cóż: kolej rzeczy w naszym klimacie taka właśnie jest i nie mamy na to wpływu.
Możemy jedynie mieć nadzieję na powrót słonecznych dni, bo na ciepełko trzeba będzie poczekać do maja, może kwietnia...
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu, jak już pisałam wielokrotnie ja nie narzekam na koniec sezonu. Potrafię sobie wytłumaczyć, że tak ma być i że teraz będzie czas na odpoczynek.
Oczywiście chciałabym jeszcze wyjść do ogrodu popracować, ale ciesze się też z deszczu, którego w tym roku było bardzo mało.
Dla mnie najgorszym zjawiskiem jest wiatr. Wczoraj i dzisiaj, kiedy padał deszcz przy bezwietrznej pogodzie było ok.
Dzisiaj nawet zaświeciło słońce, ale było tak mokro, że nie chciało mi się nawet wyjść popracować, ale przespacerowałam się po ogrodzie. U Ciebie zachwycałam się chryzantemami, moje też już powoli zaczynają cieszyć

Aniu, werbena właśnie najbardziej pasuje do traw. Ale ja ją sadzę gdzie popadnie

Lucynko, to sa zdjęcia z września. Moje rabaty też już wyglądają dużo gorzej i nie ma co ukrywać tak potrzebny deszcz nie pomógł ich wyglądowi. Może dopiero po wyschnięciu rosliny jeszcze coś z siebie wykrzeszą.
Nie narzekajmy na pogodę. Nie padało tyle czasu, że teraz niech się wypada. Na pewno jeszcze będziemy się cieszyły na tyle ciepłymi dniami, żeby popracować na działeczce.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jedna z moich chryzantem Tiki tip
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Łał u Ciebie słoneczko zaświeciło .
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Gosiu,ogród jesienny ,ale piękny ,trawy i róże ,werbena i chryzantemy ,świetne połączenia i świetne widoki,no i ten nowy wypracowany trawnik ,podziwiam Cię za tą decyzję i wykonaną pracę ,pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu, podoba mi się Twoja jesienna rabata. Lubię połączenie miskantów i werbeny, a jeszcze do tego marcinki ;:333
Niestety moja werbena wysiała się głównie wśród róż. Miejsce koło miskantów nie bardzo jej pasuje. Trudno, trzeba będzie ją zmusić.
Spostrzeżenia co do werbeny mam identyczne, dobrze wygląda w dużej ilości.
Jeszcze małe nawiązanie do rozmowy o kolorach, zwłaszcza czerwonym. Moje upodobanie do czerwonych róż jest Ci znane. Najbardziej lubię łączyć je z granatem, ale o ten kolor jest w przyrodzie ciężko, więc zadowalam się niebieskim. Z białym też niczego sobie, ale mamy wtedy patriotyczną rabatę ;:306 Z fioletową werbeną gra równie dobrze. :D
Trawnik ;:138 ;:138 ;:138
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”