Wszystko o rodzaju Paeonia cz. I

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

andowan pisze:Witam. Ja również kocham piwonie. Najbardziej te niepełne t.j. anemonowe, japońskie i, półpełne i pojedyncze.Pozdrawiam.Ania

Nie wiem, czy uda mi się zamieścić zdjęcia bo jeszcze nigdy tego nie robiłam. :?

Obrazek
Athena jest boska, taka makowa :wink: .
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 wrz 2008, o 22:26
Kontakt:

Post »

Aha, to ja jakaś durna jestem, bo myślałam, że jak gatunek, to powinny być pojedyncze kwiaty. I jeszcze durniejsza, bo myślałam, że jak coś ma w nazwie 'alba', to powinno być białe. No ale widać, że piwonie rządzą się swoimi prawami....
Usunęłam cytat,cytatu,cytatu ,cytat ...

Proszę nie stosować napastliwej formy wypowiedzi.

KaRo
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

MartaG pisze:
peonia pisze:
Tak, gatunek lekarskiej ma trzy formy botaniczne, to jedna nich 'Alba Mutabilis"
Czy Alba po łacinie nie oznacza biały :?:

Marto,temat piwonii już kiedys omawiałyśmy, na pewno pamiętasz artykuł o piwoniach p. Kondrota z Klubu Rybnickiego?

A to trzy formy lekarskiej- (majowej) ,można spotkać formy w innych barwach.

forma botaniczna "Alba'

Obrazek Obrazek

'Alba Mutabilis"
Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

"Rubra plena"
Obrazek

Pozdrawiam,
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

peonia pisze:
'Alba Mutabilis"

Zdjęcia są zamieszczone w poście wyżej i niema potrzeby ich powtarzać. - eMZet
...
Jaja sobie robisz, prawda?

Chamstwa na Forum nie tolerujemy. Jeszcze jedna podobna "odzywka" i zastosujemy sankcje przewidziane regulaminem.
Awatar użytkownika
peonia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2006, o 11:35
Kontakt:

Post »

Jeśli ktoś ma wiadomości i wie coś konkretnego na temat toczącej się rozmowy,to nie zadałby bezsensownych(=durnych) pytań !
Mam dość szukania zaczepek z pani strony,zaczynam widzieć ,ze 'pobiera' panią rodzaj jakieś choroby czepnej.I bruderszaftu nie piłyśmy i nie wypijemy, nie tylko przy piwoniach. Nikt nie robi sobie tu jaj, a chamstawa tu też nie będą tolerować.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

peonia pisze:
Marto,temat piwonii już kiedys omawiałyśmy, na pewno pamiętasz artykuł o piwoniach p. Kondrota z Klubu Rybnickiego?

A to trzy formy lekarskiej- (majowej) ,można spotkać formy w innych barwach.
Nie pamiętam ani rozmowy ani artykułu, może mnie z kimś mylisz?
Natomiast co do piwonii lekarskiej, oczywiście wiem że są różne jej formy i odmiany natomiast nie rozumiem dlaczego jakiś botanik nazwał różową piwonię 'Alba'?? Możesz podać jakieś wiarygodne źródło z którego korzystałaś? Opis plus zdjęcie poproszę.
Przeszukałam internet i nic nie znalazłam, mam też w domu monografię o piwoniach i tam również nie ma informacji na temat 'Alba Mutabilis'.
Pozdrawiam, Marta
kattka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

peonia pisze: Jeśli ktoś ma wiadomości i wie coś konkretnego na temat toczącej się rozmowy,to nie zadałby bezsensownych(=durnych) pytań !

Jeśli ktoś wie lepiej ode mnie, to niech po prostu krótko i zwięźle odpowie na durne pytanie. Dla mnie, piwoniowego lejka, nie jest bezsensowne. Tak na marginesie zadałam dwa pytania. Nie będę ich powtarzać, ale nadal czekam na konkretną odpowiedź, ta 'Alba Mutabilis' mnie zaintrygowała.
Życzę miłego dnia, moderatorom również :)
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Dziękujemy :D
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Szanowni Państwo, szczerze mówiąc nie znam z autopsji taksonu Paeonia officinalis ‘Alba Mutabilis’, jednak coś takiego w internecie istnieje, po wprowadzeniu do wyszukiwarki google hasła pojawił się wynik, a w nim wykaz odmian zaliczanych do tego gatunku. Temat wart jest wyjaśnienia, ale bez zbędnych emocji i wzajemnych animozji. Postaram się w ciągu wieczora „rozborować” zagadnienie i udzielić wyczerpującej informacji . Sam przy okazji dowiem się czegoś nowego o odmianach wywodzących się od Paeonia officinalis.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Będę wdzięczna jeśli Ty xipe albo peonia rozwiążecie zagadkę różowej Alby.

Nie wiem czy się nie mylę (jeśli tak to proszę o sprostowanie) ale chyba nie ma w uprawie gatunku piwonii lekarskiej, są tylko podgatunki i odmiany.
Pozdrawiam, Marta
Florian05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 paź 2008, o 23:21

Post »

Lista notowanych nazw z gatunku Paeonia officinalis znajduje się na stronie
"The Peony Database"
http://www.paeo.de/name/index_o.html
Po otworzeniu strony trzeba jeszcze kliknąć na małe "f" w czwartej kolumnie, trzecie od góry.

Po kliknięciu na odmianę `Alba Mutabilis` podane są synonimy dla niej (w oparciu o książkę:
A.P. Saunders. Peonies, The Manual of the American Peony Society, edited by James Boyd © 1928 American Peony Society):
carnea plena
Eclair
incarnata plena
rosea pallida plena

Te nazwy sugerują, że odmiana nie kwitnie na biało.
Słowo mutabilis znaczy zmienny.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

„Jakie odmiany spotykamy zatem w naszych ogródkach? Są to przede wszystkim: prawie w 100% piwonia lekarska pochodząca z Europy południowej i środkowej w odmianach oraz stare odmiany z przed i z czasów wojny z grupy piwonii chińskich (Peonia lactiflora). Spotykane odmiany piwonii lekarskich to oprócz samej botanicznej, wiśniowo-czerwona ‘Rubra Plena’, różowa ‘Rosea Plena’ i biała ‘Alba Plena’. Charakterystyczną cechą odmiany ‘Rubra Plena’ jest to, że w czasie przekwitania płatki okwiatu stają się na brzegach srebrzyste. Z odmiany białej na naszym terenie rozpowszechniona jest tez odmiana ‘Alba Mutabilis’, biało-różowa przy przekwitaniu biała z nierównomiernym różowym nalotem na płatkach okwiatu. Te piwonie nie przewyższają 60 cm wysokości i kwitną najwcześniej. Na naszym terenie kończą zawsze kwitnienie w okresie święta Bożego Ciała.”
(Powyższy cytat pochodzi z http://rkmk.cyberdusk.pl/artykuly/piwonie.html autorem publikacji jest p. Bronisław Kondrat)

W obrębie odmiany rozmnażanej wegetatywnie występuje zjawisko zmienności somaklonalnej (od soma ciało), wszak to są klony pierwotnej siewki. Zmienność somaklonalna jest wynikiem powstawania spontanicznych zmian w obrębie materiału genetycznego – drobnych mutacji punktowych o charakterze jakościowym ("zamiany, ubytki, wstawienia" zasad azotowych w sekwencji DNA), przez co dany gen może zostać wyłączony lub powstać nowy allel tego samego genu kodujący białko (enzym) o odmiennych parametrach. Zmienność somaklonalna jest zmorą hodowców w przypadku badania wpływu mutagenów na daną roślinę, bowiem zmienność w pokoleniu M1 (nie mylić z F1 !!!) jest synergią (działanie dwóch czynników jednocześnie daje większy efekt niż suma działania każdego z nich osobno) zmienności mutacyjnej i somaklonalnej.

W obrębie danej odmiany można spotkać jej sporty (mutacje) – Paeonia officinalis ‘Alba Mutabilis’ (syn. var. carnea plena, ‘Eclair’, var. incarnata plena, var. rosea pallida plena), wg mnie, jest nazwą zbiorową dla wielu klonów.

W uprawie gatunek (typ) Paeonia officinalis jest spotykany bardzo rzadko, sam od kilku lat poszukuję bezskutecznie nasion lub sadzonek. W publikacji E. Radziula Byliny z 2002r. wydanej przez PWRiL na stronie 258 jest przedstawiony gatunek.
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Kontakt:

Post »

Florian05 Dzięki za podanie synonimów i wyjaśnienie zawiłości. Jednak patrząc na te synonimy opis na stronie i to co napisał poniżej xipe jakoś nie pasuje do zdjęć pod nazwą odmiany, zwłaszcza dwóch pierwszych pokazanych przez peonię. Rosea pallida plena powinna być bladoróżowa pełna. Moim skromnym zdaniem albo to nie są zdjęcia tej odmiany albo są one (zdjęcia) dokumentnie skopane i nie oddają rzeczywistości.
xipe pisze: W obrębie danej odmiany można spotkać jej sporty (mutacje) – Paeonia officinalis ‘Alba Mutabilis’ (syn. var. carnea plena, ‘Eclair’, var. incarnata plena, var. rosea pallida plena), wg mnie, jest nazwą zbiorową dla wielu klonów.

W uprawie gatunek (typ) Paeonia officinalis jest spotykany bardzo rzadko, sam od kilku lat poszukuję bezskutecznie nasion lub sadzonek. W publikacji E. Radziula Byliny z 2002r. wydanej przez PWRiL na stronie 258 jest przedstawiony gatunek.
Dziękuję za te cenne informacje. Zrozumiałam, że to co często sprzedaje się pod nazwą odmiany 'Alba Plena' to ‘Alba Mutabilis’.

Natomiast gatunku również poszukuję, sama chętnie posadziłabym u siebie.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeżeli chodzi o jakość zdjęć to mój aparat ma „problem” z percepcją czerwieni i muszę robić zdjęcia przy zachmurzonym niebie, bo przy pełnym nasłonecznieniu wychodzi mi "świecąca" czerwień, co zupełnie nie oddaje barwy kwiatu. Często robię po kilka sesji jednej roślinie bo zdjęcia nadają się tylko do kosza :cry: .
Awatar użytkownika
ulina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2007, o 20:31

Post »

Zdjęcie Paeonia officinalis ‘Alba Plena jest tu: http://waja.strefa.pl/piwonie/index_piw.htm

Jest też oferta sadzonek piwonii.
Pozdrawiam, Halina
Zablokowany

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”