Moje storczykowo - Jeanne
- Jeanne
- 1000p
- Od: 21 gru 2007, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Pleione ma już dość duże listki, jutro zrobię fotki, ale na razie kwiatów nie widać... 

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p
Oto i Pleione

Przy okazji mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z tym storczykiem
trochę mnie martwi że liście rosną, większy ma ok 12 cm, a kwiatków nie widać, choć na "ściągawce" dołączonej do bulwy było napisane że kwitnie marzec/kwiecień
A, i kiedy można wystawić do ogrodu
Z góry dziękuję za wszelkie informacje 

Przy okazji mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z tym storczykiem

A, i kiedy można wystawić do ogrodu

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Jeanne
- 1000p
Wczoraj dzięki linkowi od Bobi udało mi się zidentyfikować moje paphiopedila
(tzn prawdopodobnie
)
Więc różowy z Auchan wygląda jak paphiopedilum philippinense
i kwiaty utrzymują się 8-10 tygodni
a ten z wystawy jak insigne spots

(ten kwitnie dłuzej bo 10-12 tygodni i to by się zgadzało bo od wystawy minęły 2 miesiące a on nie szykuje się raczej do przekwitania
)
Z tego co zrozumiałam, ten różowy jest seryjny (o ile sequential oznacza seryjność
)

Więc różowy z Auchan wygląda jak paphiopedilum philippinense

a ten z wystawy jak insigne spots

(ten kwitnie dłuzej bo 10-12 tygodni i to by się zgadzało bo od wystawy minęły 2 miesiące a on nie szykuje się raczej do przekwitania

Z tego co zrozumiałam, ten różowy jest seryjny (o ile sequential oznacza seryjność

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p
Dorciu, te fotki są ze strony http://www.easyorchids.co.uk/shop/home. ... n=0&page=2
tam to dopiero można się naoglądać
tam to dopiero można się naoglądać

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Jeanne
- 1000p
Wszyscy chwalą się wiosennym przebudzeniem w doniczkach, to i ja się pochwalę
na początek różowy falenopsis który nadal kwitnie, wypuścił listek (po przekwitnieniu czeka go przesadzanie bo kilka korzeni ma w nienajlepszym stanie
)

biały z żółtą warżką, przesadzany jakiś czas temu z maleńkim listkiem, wypuścił korzonek, a listek już całkiem spory :P

"mućka" i jej drugi pęd który ma już ok 15 cm

seledynek w pełnej krasie, tzn teraz ma już wszystkie pąki rozwinięte, myślałam że to koniec, a tymczasem wydłuża oba pędy i ma po 2 maleńkie pączki na każdym (jeszcze nie da się ich sfocić
)

i na koniec największy "szaleniec" z całej gromadki - mój mały żółcioszek. Ogółem w tym roku wypuścił 5 korzeni, listek, i wypuszcza kolejny
.

już miałam go przesadzać kiedy zauważyłam że przedłuża pęd i teraz ma już 2 całkiem dobrze widoczne pączuszki

na początek różowy falenopsis który nadal kwitnie, wypuścił listek (po przekwitnieniu czeka go przesadzanie bo kilka korzeni ma w nienajlepszym stanie

biały z żółtą warżką, przesadzany jakiś czas temu z maleńkim listkiem, wypuścił korzonek, a listek już całkiem spory :P

"mućka" i jej drugi pęd który ma już ok 15 cm

seledynek w pełnej krasie, tzn teraz ma już wszystkie pąki rozwinięte, myślałam że to koniec, a tymczasem wydłuża oba pędy i ma po 2 maleńkie pączki na każdym (jeszcze nie da się ich sfocić

i na koniec największy "szaleniec" z całej gromadki - mój mały żółcioszek. Ogółem w tym roku wypuścił 5 korzeni, listek, i wypuszcza kolejny

już miałam go przesadzać kiedy zauważyłam że przedłuża pęd i teraz ma już 2 całkiem dobrze widoczne pączuszki

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
piękne storczyki, oby ci zawsze tak dobrze rosły...
zauważyłam, że moje też ruszyły. Phalaenopsisy puszczają korzenie, liście... Vandom zaczynają się rozrastać korzenie, a Cattleya, której koloru kwiatów nie znam, puszcza kilka nowych odrostów.
a co do tej stronki, na której są fotki storczyków i można je rozpoznać, to rozpoznałam jedną z moich:

to Vanda pink magic
zauważyłam, że moje też ruszyły. Phalaenopsisy puszczają korzenie, liście... Vandom zaczynają się rozrastać korzenie, a Cattleya, której koloru kwiatów nie znam, puszcza kilka nowych odrostów.
a co do tej stronki, na której są fotki storczyków i można je rozpoznać, to rozpoznałam jedną z moich:

to Vanda pink magic
- Jeanne
- 1000p
Ale piękna ta Vanda
a stronka bardzo fajna, kilka falenopsisów też rozpoznałam (m.in mój seledynek to Pink Panther
)

a stronka bardzo fajna, kilka falenopsisów też rozpoznałam (m.in mój seledynek to Pink Panther

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
- Storczykowa
- Jeanne
- 1000p
Dziękuję za miłe słowa
Trzeba uważać żeby nie przedobrzyć
z nawożeniem, ja nawoże przy każdym podlaniu 1/3 dawki a potem przelewam czystą wodą i jakoś do tej pory nie narzekają 

Trzeba uważać żeby nie przedobrzyć

Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki