Rosliny skalne i nie tylko.
- izabella1004
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 kwie 2008, o 08:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rosliny skalne i nie tylko.
Z tych szecioplatkowych to bym bardzo chciala Galanthus plicatus 'E A Bowles' 

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 2 paź 2011, o 06:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Vicky
Nie narzekaj na pogodę, bo jest dopiero marzec a u Ciebie w ogrodzie tyle już kwitnie. Co ja mam powiedzieć. Mieszkam ok 700 m.npm i u mnie jest zimno nawet w lecie. Anemone blanda dopiero wypuszcza pierwsze listki a Hepatica transilvanica i nobilis mają dopiero pierwsze pączki.
Nie narzekaj na pogodę, bo jest dopiero marzec a u Ciebie w ogrodzie tyle już kwitnie. Co ja mam powiedzieć. Mieszkam ok 700 m.npm i u mnie jest zimno nawet w lecie. Anemone blanda dopiero wypuszcza pierwsze listki a Hepatica transilvanica i nobilis mają dopiero pierwsze pączki.
Pozdrawiam Janusz100
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
Najpiękniejsze rośliny ogrodów skalnych-Mój ogród skalny-Mój ogród skalny cz.2-Moja książka
-
Dorodna Cieszynianka. Do mojej dobrał się w jesieni kot i nieco ją rozgrzebał, ale zakwitła.
Pozdrawiam Janusz100
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Witaj Wiki.
Podziwiam cieszyniankę. Przylaszczką pełną białą. I nie tylko , bo wszystko ślicznie Ci zakwita.
I ja się nie cieszę ,kiedy koty wylegują się na kwiatuszkach niszcząc je. Pozdrawiam
Podziwiam cieszyniankę. Przylaszczką pełną białą. I nie tylko , bo wszystko ślicznie Ci zakwita.
I ja się nie cieszę ,kiedy koty wylegują się na kwiatuszkach niszcząc je. Pozdrawiam
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Galanthus Modern Art rewelacyjny
, a Hepatica alba plena to moje marzenie
, bo baaardzo trudna do zdobycia.

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Ten z ostatniej fotki jest godny uwagi.Ma bardzo ładną fakturę płatków i chyba szerokie liście.Trochę szersze od pozostałych ?
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
Alu dziekuje i zapraszam ponownie.
Danusiu ten przebisnieg tez mi sie podoba, a biala przylaszczke tez w koncu kupisz.
Janku uwazam ze wszystkie przebisniegi z grupy plicatus sa ladne. Ten ma duze pomarszczone kwiaty wksztalcie bombki, a liscie ma szerokie i przez srodek ma jasny pasek.
Crocus vernus Shock Wave

Crocus chrysanthus Constellation

Helleborus

Erythronium dens- canis Moerheimii

Pozdrawiam Vicky
Danusiu ten przebisnieg tez mi sie podoba, a biala przylaszczke tez w koncu kupisz.
Janku uwazam ze wszystkie przebisniegi z grupy plicatus sa ladne. Ten ma duze pomarszczone kwiaty wksztalcie bombki, a liscie ma szerokie i przez srodek ma jasny pasek.
Crocus vernus Shock Wave

Crocus chrysanthus Constellation

Helleborus

Erythronium dens- canis Moerheimii

Pozdrawiam Vicky
- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Wiki ciekawy ten psi ząb.
Nie znałam takiej jego odmiany.

Alu ten psi zab ma 8 platkow, a te inne maja mniej.
Pozdrawiam Vicky
Pozdrawiam Vicky
- ktoś
- Od: 11 lis 2008, o 10:15
Piękny ten psiząb
. Moje dens -canis poszły w liście i już kilka dobrych lat nie kwitną , pomimo przesadzania .

-
Bardzo oryginalna i rzadko spotykana odmiana Twojego psizęba liliowego, tym bardziej, że jak piszesz ma on osiem płatków. To chyba jedyna odmiana ogrodowa psizęba liliowego tworząca dodatkowe płatki w dążeniu do półpełności. Masz go zapewne już kilka lat skoro Ci się tak okazale rozrósł. Ja mam odmianę "Purple King" dwuletnią, ale ma tylko jednego kwiatka za to jest on znacznie większy niż kwiaty bezodmianowego psiząba liliowego.
Pozdrawiam Janusz100
Danusiu dziekuje, u mnie dosyc obficie kwitna.
Janusz Nie wiem czy sa inne odmiany o wiekszej ilosci platkow. To erythronium mam juz szosty rok i ono ladnie rosnie, bylo juz kilka razy dzielone.
Erythronium dens - canis Frans Hals

Erythronium dens - canis Snowflake

Erythronium dens - canis Moerheimii

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis

Pozdrawiam Vicky
Janusz Nie wiem czy sa inne odmiany o wiekszej ilosci platkow. To erythronium mam juz szosty rok i ono ladnie rosnie, bylo juz kilka razy dzielone.
Erythronium dens - canis Frans Hals

Erythronium dens - canis Snowflake

Erythronium dens - canis Moerheimii

Hepatica nobilis

Hepatica nobilis

Pozdrawiam Vicky