Aniu ładnie proszę zerknij jeszcze na dokładniejsze zdjęcie:Skoanna pisze:Aga to będzie facetNigdy nie zdarzyło mi się by cukinia zakwitła żeńskim kwiatem na początku. I nie wiem czy to jest w ogóle możliwe. W różnych odmianach kwitnienie przebiega różnie ale zawsze pierwsze są kwiaty męskie. Ilość natomiast czy inaczej stosunek kwiatów męskich do żeńskich zależy od kilku czynników. Jest determinowany przez odmianę jak wspomniałam. Ale np.
niedobór wody w sezonie wegetacji cukinii powoduje zahamowanie wzrostu oraz tworzenie większej liczby kwiatów męskich
Przejściowe obniżenie temperatury wywołuje wytwarzanie większej liczby kwiatów żeńskich. I znów wraz ze zmniejszaniem się intensywności światła i obniżeniem temperatury cukinia wytwarza mniej kwiatów męskich. Pierwsze kwitnienie od siewu - męskie średnio następuje 50-56 dni, żeńskie średnio tydzień później.

Pierwsze pączki miała gdy ją sadziłam (nie pamiętam dobrze ale to było na początku maja). To te na dole, na cienkiej łodyżce i takie pękate