Ogród Ignis05 część 7

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Ignis05 część 7

Post »

Widzisz, Krysiu, na tych fotkach od Majki jest to, o czym mówiłam. Zrobiono je o lepszej porze roku i świetnie widać zamysł i ramy tego ogrodu. Bukszpan pozwala okiełznać nieco kołtuny nazbyt wybujałych roślin. Poza tym, ja jakoś wolę ogrody w wersji uczesanej iuporządkowanej ;:218.
Piękny jest, nie ma dwóch zdań, ale jak widać z wypowiedzi koleżanek, zachwycamy się nim, jednak u siebie wolimy mieć też kwiaty w innych barwach ;:306.

Ala ;:oj, jak miło, że jesteś! Zazdrościłam Wam tej wyprawy ;:209.
Straciłam Twój numer telefonu topiąc komórkę w wodzie. Jeśli złapiesz chwilkę czasu - zadzwoń.

;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Każdy z pokazywanych przez Ciebie Krysieńko ogrodów jest ładny. Sissinghurst się nie wyłamuje. Tchnie spokojem. Widać, że wszystkie prezentowane ogrody są projektowane przez fachowców i do tego na pewno dba o nie tłum ludzi :lol: Nie ma za tem sensu się z nimi porównywać :) Przyznam, że widok zabytkowych domostw w Sissinghurst, nieco mnie odstrasza ;:218 .

Spore stadko kosów odwiedza Cię Krysiu, to dość płochliwe ptaki (czarne to samce, samiczki są jaśniejsze).
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Witam :wit

Biały ogród to piękne marzenie dla wielu z nas.
Przy tak wielkiej powierzchni łatwo wydzielić część ogrodu i tam go założyć.
Ale najczęściej mamy do dyspozycji znacznie mniejszy obszar i ograniczenie się tylko do jednej barwy
to nie lada wyrzeczenie. :D

Maju ;:196 podałaś link do ciekawej strony. Wcześniej na taką nie trafiłam.
Na tamtych zdjęciach pokazany jest ten ogród, jak wygląda w maju.
Jeszcze roślinność nie jest tak bujna i wyraźniej widać zarys rabat .
Piszesz, że to przywarka a ja myślałam, że to pnąca hortensja. ;:14
Myślę, że mogłabyś się pokusić o taką pergolę i posadzić sobie takiego olbrzyma.
Można dostać u nas takie róże, praktycznie bezobsługowe.
Nawet sama posadziłam u siebie Lykkefund i Paul's Himalyayan Musk.
Nawet w te bardzo ciężkie zimy nie okrywałam (no bo jak ) tych róż.
Jedyny szkopuł to kwitnienie tylko raz w sezonie ale od czego są powojniki.

Karolinko :lol: to taka uczta dla oczek.

Alu ;:196 jak miło, że jesteś.
Sama teraz na tych zdjęciach dostrzegam wiele wspaniałych rzeczy,
które w szale zwiedzania prawie mi umknęły.
Szkoda, że nie pojedziesz w tym roku. ;:168
Myślałam, że chociaż u Ciebie zobaczę relację z tego wyjazdu.
Jak wiesz, ja też się nie wybieram.

Jagódko ;:196 jak widać odczucia są podobne.
Mimo swobodniejszych nasadzeń to i tak jakoś staramy się porządkować nasze ogrody,
żeby jednak były chociaż trochę uczesane.
W maju jest też pięknie, widać tam ramy ogrodu ale dopiero na przełomie czerwca i lipca
kwitnie ta wspaniała róża i więcej innych roślin. Widać, że sadzona jest spora ilość jednorocznych.
I jeszcze to dla mnie jest fajne, że tam można dostać te jednoroczne nie tylko w mieszaninie kolorów
ale w określonej jednej barwie. U nas to trzeba takich ze świecą szukać.
Nawet, jak kupowałam sobie byliny i chciałam w jednym kolorze to oczywiście musiał wkraść się między
nimi przynajmniej jeden inny. ;:219

Oleńko ;:196 ciekawe w tych ogrodach jest to, że te wspaniałe rabaty są zbudowane często z takich zwyczajnych roślin. A to możemy skopiować w swoich ogrodach.
Kosy ostatnio stały się mniej widoczne. Możliwe, że spłoszył je obcy kocur, który ostatnio zaczął przyłazić do ogrodu. Jak były te wielkie mrozy to siedziały w okolicy karmnika i tylko samiczki chowały się pod krzakami.
Jak wychodziłam, żeby uzupełnić karmę, to samce spokojnie czekały nie chowając się przede mną.

Dzisiaj zapraszam jeszcze do ogrodu Sissinghurst.

W różnych cienistych zakątkach trafiamy na kwitnące lilie martagon.

Obrazek

Wzdłuż żywopłotu rosną róże historyczne.

Obrazek

Obrazek

Trafiamy też do części w gorących kolorach lata.

Obrazek

I na koniec znajdujemy ogród ziołowy, w którym główną, zachwalaną w przewodnikach atrakcją ma być rabata macierzankowa.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rośnie tutaj też taka róża.
Obrazek

To już wszystkie zdjęcia z tego ogrodu.
Do obejrzenia następnego, ostatniego już ogrodu zapraszam w najbliższej przyszłości.
:wit
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Krysiu!
Nareszcie pokazałaś coś, co wydaje się idealne dla mnie. Jak już kolejna susza kompletnie spustoszy zielone pokoje, to pozakładam sobie rozległe rabaty macierzankowe :;230. Super, już mi lepiej, skoro mam wyjście awaryjne ;:306.

Miłego weekendu - ;:196 Jagi
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Jaguś ;:196
A jak nas tym razem zaskoczy deszczowe lato, to co zrobisz ? :;230
Chociaż u nas z racji bliskości Bałtyku , raczej latem pada bardzo oszczędnie.
Pozdrawiam serdecznie i też życzę Ci miłego i spokojnego weekendu. :wit
Awatar użytkownika
karolacha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2014, o 15:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ogród oczywiście przepiękny ;:138
Moje Arboretum
Część 8 - zapraszam Karolina
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

No ładnie, a ja dopiero w ubiegłym roku zauważyłam że martagony wolą cień. Jaka cudna szałwia muszkatołowa! Liczyłam na taki spektakl, ale susza pojawiła się gdy wykształcały kwiaty, skutek jest taki: 2 lata stracone.
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31

Post »

Nasyciłam oczy przepięknymi ogrodami. Świetnie, że nie mając możliwości wyjazdów, można podróżować u Ciebie, poznawać nowe miejsca ;:196 Będę tu powracać.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27

Post »

Krysiu! :wit

Muszę przywołać to zdjęcie, bo po pierwsze jest genialne, a ponadto pokazuje, na czym polega tajemnica ogrodów angielskich.
Ignis05 pisze:. Obrazek
Moim zdaniem, urok polega na zaskakującym połączeniu form geometrycznych z niesfornymi. Przycięte pod żyletkę żywopłoty, a zaraz obok rozkudłane rośliny. Niby proste, ale jakże trudno taki efekt uzyskać.

Krysiu, cieszę się na nasze wiosenno-letnie spotkanie. A może w tym sezonie spotkamy się również w Ogrodzie Kaszubskim?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Krysiu, wspaniale prezentuje się wszechobecna biel w tym ogrodzie, taka niewinna anielska a poruszane wiatrem kwiatowe płateczki to jak trzepoczące skrzydełka całego chóru aniołków, wyśpiewujących Hosanna w podzięce Stwórcy za te arcydzieła. ;:138
Dobór roślin zmieniających się i cały sezon kwitnących też wymaga niemałej wiedzy i doświadczenia , wtedy efekt jest oszałamiający a pustych przekwitłych placków nigdzie nie widać. ;:oj Ja jednak uwielbiam miszmasz kolorowy. ;:31 ;:31
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Krysiu na takie wielkie róże nie skuszę się. ;:185 Ja czuję, że nie poradziłabym
sobie z takimi wielkoludami... a, poza tym one potrzebują dużo miejsca... :wink:
Postawiłam na Przywarki i powojniki. Przywarka jest piękna i dobrze znosi cień. Oby tylko polubiła warunki
w moim ogrodzie.
Zobaczyłam rabatkę z macierzankami.... jest to fantastyczny pomysł.... tylko zamiast na rabatce posadzić je
pomiędzy płaskimi kamieniami. Pomyślę o tym... właśnie szukam jakiegoś rozwiązania.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja podobnie jak wiele moich poprzedniczek czyniłam próby założenia choćby jednej białej rabaty. Lecz zawsze trafiało się coś, co tę koncepcję burzyło. I tak jak napisała chyba Elwi, zauważyłam, że białe rośliny wyjątkowo brzydko się starzeją. To mnie nieco przyhamowało w moich planach. Choć może nie do końca, bo mam rabatę hortensjową, która do pewnego momentu jest przecież biała. No ale jesienią się przebarwia i wypada z konwencji.
Natomiast oglądać taki jednobarwny ogród jest bardzo miło. Myślę, że równy zachwyt wywołałby u mnie ogród niebieski. Gdybym miała dużo terenu, zrobiłabym sobie osobne części poświęcone jednej barwie, tak jak to widziałam u nas np, w Dobrzycy.
Krysiu, dziękuję za wszystkie zdjęcia. Poczułam, jak zaczęły we mnie płynąć soki i odezwała się przemożna chęć wyjścia na rabaty i przystąpienia już do prac ogrodowych.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Napatrzyłam się na angielski ogród i przyznam z pewną nieśmiałością, że miałam białą rabatę-do czasu. Zupełnie niespodziewanie zamiast białej zakwitła różowa tawułka, z dwóch opakowań białych narcyzów jedne zakwitły na żółto, a biały powojnik okazał się brudnojasnofioletowym i czar prysnął. Może jeszcze da się to w sezonie jakoś naprawić :wink: W tej chwili wszędzie biało ;:306
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Krysiu, biały ogród chociaż piękny i elegancki, to zdecydowanie nie dla mnie ;:185 Ja wolę jednak kolorowy, czasem szalony w swoich połączeniach ;:224
Zawsze do mnie bardziej przemawia, gdy coś się dzieje, coś przyciąga wzrok, a biel jest dostojna, ale chyba zbyt jednostajna.
Ignis05 pisze:

Dorotko ;:196 Chyba mi "różyczka " nieco przechodzi, co nie znaczy, że całkiem.
Tym razem już nie robiłam aż tak wiele zdjęć poszczególnym różanym kwiatom. Raczej zwracałam uwagę na tworzone tam kompozycje z roślin i kolorystykę. Z poprzednich wycieczek z kolei przywoziłam większość portretów kwiatów różanych.
Na co moi znajomi już nie mieli ochoty patrzeć. :;230

No, coś Ty? Nie uwierzę, że "różyczka" Ci mija :;230 Objawy nieco zelżały, ale w czerwcu jak zobaczysz to morze kwiecia.... ;:167
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Bez bicia się przyznaję, że i ja mam na sumieniu białą rabatę. Miała to być rabata tymczasowa, więc pomyślałam dlaczego nie biała...W zamierzeniu rabata miała być kwitnąca przez cały sezon. Spektakl zaczynały krokusy, a kończyły marcinki i chryzantemy. I zaczęło się. Najpierw cebulica hiszpańska zakwitła na niebiesko zamiast na biało. Później dołączył do niej granatowy irys holenderski :evil: Po kolejnym niebieskim kwiatku doszłam do wniosku, że to sama Matka-Natura chce by moja rabata była biało-niebieska, a nie biała ;:224 I tak zostało. I nawet to sobie chwalę.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”