Kawałek szczęścia cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawałek szczęścia cz. 2

Post »

Marysiu nasion dalii jutro poszukam, powinnam jeszcze mieć, ale nie mam pewności. Nawet nie pamiętam,czy z niej zbierałam.

Alu warzywnik to jest to, co ogrodnicy lubią najbardziej. Cieszy każde zebrane warzywko :).

Lucynko trudno powiedzieć, czy te dalie są niskie, czy wysokie. W gruncie były wysokie, w skrzynkach niskie. Sama się temu dziwiłam. Znalazłam kilka zdjęć z gruntu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Asiu przez tą suszę to przyzwoite plony miałam tylko z pomidorów,mało deszczu to chorób było mniej i dawały radę bez oprysków ,ale reszta to szkoda gadać :( Jesienią wręcz żałowałam pracy włożonej w pielenie ,bo tak nędznej pietruszki to jeszcze nie miałam ;:145
Nowy rok ,nowe nadzieje i też łapki już swędzą żeby siać i kopać ...albo chociaż tylko zamówić :D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko pietruszkę to i ja nędzną miałam, ale cieszyłam się z zielonej, bo na takiej mi najbardziej zależało. Korzonek, jak korzonek :). Susza wszystkim dała się we znaki. Miejmy nadzieję, że w tym roku będzie lepiej.

A dzisiaj do mnie też przyszła paczuszka. Nie są to jeszcze nasionka na wiosenne wysiewy, ale nasionka kiełek. Kiełki znikają u mnie bardzo szybko, więc tym razem zamówiłam większą ilość.
Cieszę się bardzo, bo zimą i pomidor i ogórek to nie to samo, co latem. O sałacie nie wspomnę.
Zachęcam wszystkich do hodowli kiełek. Wystarczą odpowiednie nasionka, słoik, kawałek gazy i woda. Do tego 3-4 dni cierpliwości i mamy pyszne i zdrowie śniadanko :). Cebula na szczypiorek też już posadzona :).

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :).
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Asiu, pierwszy raz jestem u Ciebie. Ja też o tej porze roku kiełkuję nasiona i do sałatek i do kanapek, super zastrzyk witamin.
Pietruszkę też sieję dla natki, z marchewką się nie bawię, za dużo pielenia a mało jedzenia przy moim areale szkoda miejsca. W ubiegłym sezonie skusiłam się na pory i selery, z braku miejsca wsadziłam pod borówkami amerykańskimi, pieknie rosły.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu bardzo dziękuję za odwiedziny ;:168 i za cenne rady. Marchewki sieję, ale tylko mały rządek na bieżące użycie latem. Selery i pory sadzę, ale z marnym skutkiem, choć w tym roku już lepszym. Spróbuję posadzić przy borówkach, może im odpowiada taka ziemia.
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, rzeczywiście ciekawe te strzępiaste dalie. ;:333
Ja też hoduję kiełki. W specjalnym naczyniu, które dostałam w prezencie. Dodaję do każdej surówki. To głównie dla eMa. Sama bardzo lubię kanapki z masłem i kiełkami. Najbardziej smakują mi kiełki rzodkiewki.
;:cm
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

Asia, selery pory posiałam wiosną jak się nakręciłam na forum. Dostałam jakiegoś amoku. potem do czerwca te biedne siewki popychałam z kąta w kąt bo nie miała gdzie wsadzić. Zawsze mi takie marne rosły że szkoda było mi w końcu miejsca. W połowie czerwca robiłam porządek z doniczkami i postanowiłam gdzieś te bidule upchnąć, tak żeby nie mieć wyrzutów sumienia ze zdrowe siewki na kompost wyrzucam. Ciągle mi szkoda miejsca pod borówkami ze takie mało zagospodarowane i pomyślałam że będzie chociaż zielone do zupy. No i zdziwiłam się troszkę jak zobaczyłam efekt. Część zakopczykowałam nawet. W takie upały jak były ubiegłego lata to chyba nigdzie te bidule nie dały by rady a pod borówką mam dużo ściółki, ziemia delikatna lekko wilgotna.
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Danusiu może to jest właśnie metoda na selery i pory. Posadzić tak, gdzie jest dobra wilgoć i odpowiednie podłoże.
Awatar użytkownika
alicjad31
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2013, o 20:38

Post »

Asiu Danusiu :wit też posadzę tak pory i selery :D
Pozdrawiam Alicja
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :).
Jak zwykle praca zawodowa sprawia, że nie nadążam z innymi rzeczami, ale spieszę poinformować, że pierwsze zasiewy poczynione i nawet ładnie powschodziły. Na razie są tą kwiaty balkonowe, ale i to mnie cieszy, bo parapetów u mnie dostatek :).
Teraz czekam na kolejne terminy siewów i wysieję bakłażany i karczochy jeszcze raz. Kilka nasionek zostało z ubiegłego roku, więc trzeba spróbować.
U mnie nadal zima, ale od jutra zapowiadają plusowe temperatury, więc będziemy pływać :).

I kilka zdjęć na pocieszenie :).

Pelargonie i petunie przodują :)
Obrazek

No i zima :).
Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam serdecznie :).
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Asiu, idzie odwilż. U mnie już jeden stopień powyżej zera i bardzo niski pułap chmur. W domu ciemno, to jak te sieweczki mają rosnąć. ;:131
Mnie tylko petunie, koleusy i eustomy powschodziły. Heliotropy nic nie pokazują. Smutno. ;:174
A do wiosny daleko .... ;:223
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Asiu patrzę na Twój domek i oczy mi się śmieją bo pamiętam kiedy powstawał i pokazywałaś poszczególne etapy. Teraz tętni życiem a wokół rodzi się ogród przybywają zwierzęta. Fajnie jest ;:196 Wschodów Ci zazdroszczę ale pozytywnie :D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lucynko czekamy, oj czekamy na te nasze wschody. U mnie też jeszcze nie wszystko. Powoli pojawiają się poziomki. Petunii jest dużo i już się martwię, jak ja je popikuję. Przecież to są maleństwa. Jeszcze muszę dosiać kilka rzeczy i na razie będzie spokój.

Marysiu dziękuję ;:168 . Czekamy na wiosnę, żeby zacząć ogrodzenie. Wtedy będzie można dalej działać z ogrodem. Zwierzak jest już tylko jeden :( , ale może z czasem będzie ich więcej.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kota nie ma? :cry:
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ehhhh..... Trudno o tym mówić. Nie ma kota. Nie ma świnek morskich. Wszyscy się zabrali z tego świata. Został tylko pies.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”