Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Madagaskar i reszta świata 4 - piasek pustyni

Post »

Henryku - Mieczysławie - Agnieszko - Magda - Lucynko - wielkie i serdeczne dzięki!Bardzo, bardzo mi miło, że spodobały się moje hojowe nabytki. Nieskromnie powiem, że ja sama jestem nimi zachwycona.
hen_s pisze:Tak naprawdę to tylko wypadało by emotikony wstawić aby oddać moje pozytywne emocje...
Wspaniałe hoje o ślicznych liściorach (to nie liście, o nie!) - jestem pod wielkim wrażeniem!
Henryku - Twoja opinia, jako osoby mającej te rośliny, jest dla mnie bardzo ważna. Dlatego stokrotne dzięki za tak miłe słowa ;:180
hen_s pisze:Coś mi się wydaje, że chociaż ja hoje już chyba z 10 lat gromadzę to Ty mnie w rok jeden zakasujesz tak jeśli o ilość idzie jak i jakość.
Ale dobre to bo chociaż popatrzę na takie cuda a z czasem, kto to wie co może się wydarzyć... Kiedyś już pisaliśmy o tym.

I niech tylko rosną zdrowo, Henryku, a wiesz co, bo pisaliśmy o tym :D Ja nie chciałam w tym sezonie "iść na ilość" - też miałam skonkretyzowane plany, miejscówkę, jednak też nie sądziłam, że uda mi się niektóre cuda upolować. Udało się, i niech tylko rosną dobrze.
hen_s pisze:hoja loyceandrewsiana - zupełnie mi nie znana - królem polowania!
Oj tak, ona właśnie ma chyba największe liście, jakie chciałam mieć. To naprawdę patelnia. Wielokrotnie obiecuję sobie zmierzyć liść centymetrem, ale ciągle zapominam. Jest w każdym razie duża i automatycznie chyba nie będzie aż takich przyrostów, ale oby rosła, bo naprawdę warta zachodu.
Akwelan_2009 pisze: ilość nowości powala, wszystkie muszą się podobać, większość nie należy do moich ulubionych (wielkość listków), chociaż jedną z zaprezentowanych na fotkach Hoję elliptica o sporych listkach mam i jestem z niej bardzo zadowolony. hoja elliptica splash - również bardzo mi się podoba.
Mieczysławie - również wielkie i serdeczne dzięki. Wiem, że Ty masz śliczności raczej drobnolistne, ale ja właśnie zdecydowanie ukierunkowałam się na te duże. Choć i drobne też rosną, z czego lacunoski chyba u mnie najlepiej. Kiedy będa takie jak Twoje - mogę tylko pomarzyć, ale nie muszą rosnąć szybko - niech rosną zdrowo, a będę też zadowolona.
brombiel pisze:szał ciał, a raczej listków i liściorów

Liściorów, Agnieszko, liściorów ;:138 Choć i te mniejsze też się trafiły, to jednak liściory to jest to!
sokolica pisze:Aleś się obłowiła Przepadłaś dziewczyno. To tylko takie gadanie, że koniec zakupów hojowych. Ile razy ja sobie tak mówiłam, a potem spodobało się jeszcze to i to i tamto...
Madziu - ależ podoba mi się jeszcze wiele hoi! Pewne zakupy już są na liście przyszłorocznej, chyba że wyjątkowo będzie jakaś okazja, a coś się trafi, ale w tym roku już nie planuję. I nie chodzi o miejsce, tylko o czas na aklimatyzację, lipiec to w zasadzie ostatni dzwonek na ukorzenianie, więc tu o to chodzi. W zeszłym roku padły mi hoje, które dostałam gdzieś tak sierpień / wrzesień. I to nie byl najlepszy czas, stąd nauczona przykładem, dlatego zaplanowałam koniec na teraz. Ale lista nowych zakupów jest, jak trafi się jakaś wyjątkowa okazja, to od biedy będzie chodzić mnożarka, ale to już w drodze ekstra wyjątku. To o to chodzi, a nie o upodobania, gdyż...
sokolica pisze:Miejsce to najmniejszy problem, bo z hojami można kombinować. A to półki w oknie, a to wiszące na karniszu, a to dostawka do parapetu
Czy chodziło Ci mniej więcej o to...? :;230 :;230
Obrazek

To tylko fragment, w dodatku nie skończony - bez oświetlenia - bo to całe moje mini-asklepiadarium ma być. Jak M wróci, dostawimy półki na okna jeszcze na stapeliaki, bo teraz tylko kilka tam stoi, sa tam i ceropegie, i kilka innych wynalazków. Plus jeszcze zakupy, na które czekam i które są w drodze z daleka. W zamierzeniach jeszcze jest jeden wieszak, rura i dostawka na parapet, ale to w przyszłym sezonie.
I dziękuję, Madziu, za ciepłe słowa również ;:168
onectica pisze:Zdradziłaś kaktusy z hojami na całego! :evil: To Ci tak płazem nie ujdzie, jak już zarośniesz liściorami, że bez maczety do domu nie wchodź, to żebyś wiedziała za co to ta kara
Lucynko - to się poczuję jak na Madagaskarze, choć rośliny nie te, chyba że Stephanotis tak się rozrośnie :D A wcale nie zdradziłam kaktusów, ba: nawet upolowałam kolejne :tan A hoje to taki... trwały związek, ale "skok w bok" :;230
onectica pisze:Nawiazujac zaś do tytułu watku i kierunku Twoich zainteresowań - słyszałaś o takiej akcji "Wyślij kurę na Madagaskar"?
Nie, dopiero do Ciebie. Czytałam o wsparciu edukacyjnym wiosek (kiedyś o tym osobno wspomnę przy okazji owego wspierania), o ziemniakach polskich, ale o kurach nie. Warto pomyśleć, bo sprawa całkiem fajna!
Kochani - bardzo Wam jeszcze raz dziękuję. Pozdrawiam serdecznie i życzę, by burze omijały i Was, i Wasze kaktusy. Miłej nocki :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kochana okno ikącik przy nim wyglądają bosko.

A jeśli chodzi o stephanotisa to życzę ci aby za wiele lat był po sam sufit i tak kwitł jak w ogrodzie botanicznym:
Obrazek :wit
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żanetko!
U Ciebie to wszystko jest ładne, czyste i poukładane. Gratuluję serdecznie nowych, hojowych nabytków, choć ja z większą przyjemnością oglądam Twoje madagaskarskie sukulenty no i oczywiście kaktusy. :)
Ale nie ma miejsca na nudę, kolekcja bardzo różnorodna i to jest bardzo fajne.
Awatar użytkownika
eriopus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 cze 2015, o 19:16

Post »

Kubeczki,doniczki, doniczuszki :) Poustawiane w rządkach, poupinane jedne na drugich. Półeczki w oknie , kwietniki - typowa hojomaniaczka. Oj hoje już ci nie dadzą zyć :;230
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Wspaniały to widok! Dużo roślin, gustownie i funkcjonalnie zagospodarowany kąt dla nich - co pisać, tylko podziwiać. ;:219 ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

piasek pustyni pisze: Czy chodziło Ci mniej więcej o to...? :;230 :;230
Obrazek
;:306 ;:306

No to teraz tylko czekać, aż Cię to wszystko zarośnie. Czego oczywiście bardzo Ci życzę.
Widok jest piękny! Sama mam dużo gęściej zapchane okna, z półkami, wieszakami i kwietnikami włącznie, ale u Ciebie to jest tak cudnie estetycznie ;:173 Bialuteńko. Nawet drabinki białe. Ja mam taki bałagan, że wstyd byłoby pokazać. Wszystko z innej parafii.
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Ojejku ile doniczek :;230 Ale ogród botaniczny... ;:306 Fakt, ze u mnie prawie nie ma liściastych. Taki widok to szok ;:oj
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Pięknie urządzony kącik, tak czysto i biało...za niedługo będzie tu dominować zieleń...życzę Ci tego z całego serca, niech zdrowo wszystko rośnie i zieleni przybywa ;:138
Awatar użytkownika
DAK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lip 2008, o 19:45

Post »

Powaliłaś nas tym kącikiem na kolana - liczba, estetyka, zmyślny sposób zagospodarowania każdego cm2 dostępu do światła. I ta nieskalana biel ;:138 ;:138 ;:138
Niedługo będzie na jej tle splątana zieleń - bo one szybko rosną, widzę to już po roku swoich małych sadzonek.
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Łojoj. jak Ci się to wszystko rozrośnie Żanetko to naturalnego światła w domu na pewno nie uświadczysz ;:306
Szykuj się na duże rachunki za prąd :;230

A tak serio to potwierdzam to co wszyscy wcześniej pisali. Świetnie to wygląda!! Przy takiej ilości, taki ład i porządek ;:oj
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10

Post »

"Ramy" asklepiadarium bardzo eleganckie! Aż pożałowałam, że dopiero co wprowadziłam intensywne kolory do mieszkania, biel i ecrue to jednak to! Rośliny będą się na takim tle wyróżniać po królewsku!
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Fajniste okno :D
Hojomaniaczka na całego, zdaje się, po tych ilościach doniczek i kwietników ;:224
A Twój prywatny Madagaskar niesamowity- Janet ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Pati -Iwonko - Paweł - Henryku - Magda - Zuza - Agnieszko - Danusiu - Marta - Beatko - Ewuś - naprawdę: szczere, wielkie i serdeczne dzięki za wizyty! Naprawdę czasem słów mi brakuje, by oddać to, że każde Wasze słowo, każdy wpis, pochwała tym bardziej, naprawdę mnie motywuje i cieszy.
Bardzo mi miło, że spodobało się to zdjęcie - jak zaznaczałam, to jeszcze nie jest skończone, kolorystykę dobierałam od samego początku, wymaga to trochę biegania po różnych sklepach ogrodniczych, bo tu drabinki takie, tam doniczki takie, a niedawno nasza Ewa (eba) pamiętała o mojej schizie i w Tesco kupiła mi ostatnie drabinki w kolorze zielonym, a takie potrzebowałam do malgaskich patyków i innych. Też przy okazji pokażę, jak uporządkowałam te patyki.
Dziś jednak tak krótko, bo przez przymusowy pobyt w domu trochę mam zaległości w pracy, więc tylko pokażę fotki:

Zakwitła mi Dischidia nummularia ;:138 Jest to dla mnie o tyle ważne, że ukorzeniała się i rośnie w tym moim systemie semi - hydro, a to była jedna wielka niewiadoma, jak rośliny się będą sprawować. Kwitnienie tej daje mi radochę, choć kwiatek sam w sobie niepozorny:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Natomiast w pełni rozwinęła się "moja" Euphorbia lophogona. W zeszłym roku otrzymałam ją od naszej Beatki (bebos), a dodam, że jest ona dla mnie wyjątkowa i bardzo cenna, bo nie tylko od serca wręczona, ale i dlatego, że jest córką rośliny - matki przywiezionej bezpośrednio z Wyspy.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Będąc przy tych kwitnieniach, od razu zrobiłam zdjęcie tej nowości, co to zakupiona była jako E. milii, a ja uważam, że to jednak nie ta roślina, dla mnie bardziej jest to E. lophogona. A co Wy sądzicie? Będę wdzięczna za Wasze uwagi :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i Wszystkie razem dla porównania - te dwie to E. lophogona i jedna pośrodku to ta "nowa":
Obrazek

Co sądzicie? Z góry dziękuję, wracam do pracy nadrabiać zaległości, ale Wam oczywiście życzę dużo słonka i pięknych kwitnień :wit
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Na euforbiach się nie znam to i nie pomogę w identyfikacji, za to pochwalić rośliny mogę bo należy - są ładne i kwitnące.... No i sposób ich podania jak zwykle pierwsza kasa, rzekłbym de luxe. ;:173
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Żanetko myślę że rozpieszczasz nas tak pięknymi kwiatkami, bardzo podobają mi się E. lophogona takie różowiutkie i delikatne...takie koraliki z zielonym oczkiem po środku ;:138
Dischidia też ładna, jest się z czego cieszyć ;:oj
A co do nowości to ja raczej expert żaden ...niemniej na zdjęciu zbiorowym kwiatek ma jaśniejszy i to sporo od pozostałych, jeśli to ma znaczenie bo nie wiem ;:185

Tak czy siak kwiatki są piękne i tym trzeba się cieszyć :tan
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”