Babopielka pisze:Przemo zdjęcie nie jest najlepsze to jest storczyk tylko nie wiem jaki
Ale storczyki nie rosną w ziemi a po drugie widzę pierwszy raz storczyka o takich liściach zapytaj Jovanki ona go najlepiej zidentyfikuje w dziale identyfikacje.
Juka ma za sucho i prawdopodobnie przerośniętą bryłę korzeniową dlatego traci liście od dołu na pinkach a co do storczyka pewności nie mam mówię zapytaj Jovankę ona albo potwierdzi że to storczyk albo to wykluczy.
Babopielka pisze:Wielkie dzięki Przemo -czyli sugerujesz żeby ją przesadzić do większej doniczki i podlewać obficiej tylko nie wiem czy teraz można ją przesadzać
Jak często podlewasz i ile? i kiedy była ostatni raz przesadzana oraz w jakiej temp. stoi?
Podlewam skromnie to znaczy jak wyschnie trochę ziemia (tak raz na tydzień )przesadzałam ją dwa lata temu ,stoi w temperaturze pokojowej (22,23stopnie)
Babopielka pisze:Podlewam skromnie to znaczy jak wyschnie trochę ziemia (tak raz na tydzień )przesadzałam ją dwa lata temu ,stoi w temperaturze pokojowej (22,23stopnie)
Jak ma taką temp. to możesz ją śmiało przesadzić myślę że przy tej wielkości rośliny doniczka jest zdecydowanie za mała(zmierz średnicę jak wyjmiesz jukę z doniczki i kup nowa doniczkę o 8 cm większą w średnicy a wiosną 2009 ponowne przesadzanie) i to właśnie jest przyczyna że liście lecą a co do podlewania raz na tydzień to ok, ja swoje juki podlewam tak by woda pojawiła się na podstawku a po 10 minutach jeśli coś zostanie odlewam ale bardzo rzadko zostaje bo stoją w stałej temp. i daję zawsze tyle samo wody.
Jeszcze raz wielkie dzięki zmierzyłam jukę i doniczkę -juka ma 100centymetrówwysokości, a doniczka 20 centymetrów średnicy -muszę jej większą kupić dziękuję Ci bardzo