Moje doniczkowe - tulipanka

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak wygląda teraz moja dracena
Obrazek Obrazek
Ten kawałek bez liści już przecięłam na pół.
Jutro jadę do castoramy więc mam nadzieję, że zakupię dla niego nową donicę :wink:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście jak sie ukorzenią te pinki i czubki dopiero wsadź do ziemi, pinki fajnie by wyglądały w jednej donicy razem z jednym z czubków, drugi natomiast dosadziłbym do tego pnia który został z systemem korzeniowym. No i pytanie czy pinki pocięte i te co są z systemem korzeniowym zalałaś woskiem? :D Jak wyjmiesz system korzeniowy z ziemi i nie będzie przerośnięta bryła korzeniowa to obkrusz trochę tej starej ziemi z boków i dołu i posadź w tą samą doniczkę uzupełniając nową ziemią. :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Dziękuję Przemo za rady. Też myślałam o tym aby ich jakoś razem powsadzać. Ale o tym, aby zalać je woskiem zapomniałam :oops: Zaraz idę to naprawić :wink:
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Pozalewaj bardzo dokładnie a jak coś spłynie po pniu to usuniesz z niego jak wosk zastygnie no i w przypadku pinków do ukorzeniania pamiętaj o zachowaniu pionu tak jak rósł, do wody i na ciepły parapet, czubki też. :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wyciągnęłam dracenę z doniczki i faktycznie, bryła korzeniowa nie była bardzo przerośnięta. Obkruszyłam starą ziemię, dalam świeżej i posadziłam do tej samej donicy. Pinki wszystkie pozalewałam woskiem. Stoją na południowym oknie pod podgrzewanym parapetem. Powinny mieć tam ciepło :wink:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

W niedzielę przyniosłam je do domu jako nieukorzenione sadzoneczki. Włożyłam do wody i wczoraj już miały piękne korzonki. Oczywiście, nie zastanawiałam się długo i szybko wsadziłam je do ziemi

ObrazekObrazek
Obrazek

;:1 ;:1 ;:1 ;:1 Chyba czują już wiosenkę ;:1 ;:1 ;:1 ;:1
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Witaj , Wolu ! Sadzoneczki z dwu ostatnich zdjęć powinny się bez problemu przyjąć wsadzone bezpośrednio do ziemi - to Trzykrotki , bardzo wdzięczne roślinki. Natomiast na ostatnim zdjęciu jest chyba jakaś Begonia- ją się rozmnaża z fragmentów liści , ale tego nie jestem pewna...Gratuluję odwagi w cięciu Draceny. Też mam taką kandydatkę - łysielca, ale jakoś nie mogę się zebrać , by ją pokroić.
Pozdrawiam , E.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ewelinko - ja też długo nie mogłam zdobyć się na radykalne cięcia draceny. Ona już straszyła swoim wyglądem jakieś 2 lata. W końcu powiedziałam dość.

Wczoraj byłam na bardzo owocnych zakupach. Przytaszczyłam do domu 5 roślinek :P Teraz zastanawiam się, gdzie ja je upchnę. Chyba muszę rozejrzeć się za jakimś nowym kwietnikiem :wink:
A to pierwsza moja zdobycz :P
Obrazek
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Jak ładny starzec :D pokazuj dalej resztę śliczności :wink:
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Druga zdobycz wygląda tak
Obrazek
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Tulipanko też trzymasz w napięciu! Śliczne kwiaty! Na starca tez mam chrapkę, ale on chyba wrażliwy i delikatny jest, co? I pokazuj resztę zdobyczy, nie każ czekać :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To moja pierwsza przygoda ze starcem. Spróbować muszę, a co mi z tego wyjdzie zobaczymy :P
Kolejny kwiatek to peperomia, no właśnie, i co dalej.....? Tylko tak był podpisany. Pomózcie mi dobrać nazwę.
Obrazek

Bardzo je lubię, bo nie są kłopotliwe w uprawie. To moja druga, ale marzę o większej kolekcji. I jeszcze jedno pytanko. Może wiecie jak się ją rozmnaża?
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19

Post »

Śliczna! Nie znam się na peperomiach, ale może to jest peperomia caperata. W Castoramie było ich mnóstwo, ale wydawały mi się takie delikatne i podejrzewałam, że sprawiają kłopoty w uprawie. Rozmnaża się je z sadzonek liściowych lub pędów ulistnionych, które szybko się ukorzeniają. Ja dostałam malutkie kawałeczki z kilkoma listkami, które trzymałam w wodzie, aż puściły korzonki.
Awatar użytkownika
Babopielka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 wrz 2007, o 19:28

Post »

Śliczne nabytki -starca w chłodniejsze miejsce postaw bo on nie lubi ciepełka za bardzo i go nie utop :wink: :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nagarbia
Obrazek

rypsalis???
Obrazek

I to by było na tyle. Mąż dziwnie na mnie patrzył jak przyniosłam to do domu, ale nic nie mówił. Ciekawe czy przemówi jak kupię im nowy kwietnik. On jeszcze nic o tym nie wie, ale dla pewności postawię go przed faktem dokonanym :P
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”