Prześliczne te wszystkie lilie. Ja jestem sfrustrowana, bo moje mieszańce orientalne dopadła szara pleśń. Zastanawiam się czy ich w tym roku nie wykopać i nie przesadzić osobno, żeby mieć "pod lupą". Prawdę mówiąc wolałabym to zrobić w przyszłym roku. Jeszcze się zastanowię
Nie mam swojego ogrodu ale z wielką przyjemnością oglądam Wasze zdjęcia kwiatów . Zastanawiam się też czy można uprawiać lilie w doniczce ? W tamtym roku próbowałam ale mi usychały liście i opadały kwiaty .
guru302 jak najbardziej możesz uprawiać lilie w doniczce. Jest grupa lilii bardzo niskich nadających się do doniczki czy średniej wysokości do donic. Wszystko zależy od ziemi i od tego abyś im zbyt wielkiej miłości nie okazywała ciągłym podlewaniem
Będąc kiedyś blokersem miałam w skrzynce. Zimowałam na balkonie okryte starym chodnikiem i styropianem. Dawały radę.
To dlaczego opadały im kwiaty ? Nie podlewałam mocno i rosły w doniczkach i ziemi w takiej w jakiej ich kupiłam w sklepie . Może powinnam była je przesadzić ?
Nie umiem Ci odpowiedzieć na to pytanie Nie wiem w jakiej kondycji je kupiłaś, czy już kwitły, czy były w pąku. Może warunki zewnętrzne sklepowe/ domowe były odmienne. Tam przesuszona. Czy sprawdziłaś potem cebulkę w jakim była stanie. Czy łuski zbyt nie rozchylały się czy były zwarte. Możemy tak sobie gdybać a mogły wystąpić jeszcze inne czynniki. Jeśli z cebulką jest wszystko w porządku to w przyszłym roku powinna dostosować się do Twoich warunków.
Gabrysiu, 80% moich lilii rośnie w donicach i one to lubią .Donica powinna być duża (moje lilie mają różnie 10,15 i 20litrów) rosną
pięknie.
Właśnie zakwitają następne donicowe i gruntowe