Winorośle i winogrona cz. 5

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Winorośle i winogrona cz. 5

Post »

Kapitanie, moja intencją nie było żartować :) tylko powiedzieć, co ja zrobiłam. Ja nie namawiam do niczego.

Mówię, że jest taka możliwość. Konkretnie odniosłam się do boru. Stąd ten przepis.
A przecież każdy zrobi jak jemu pasuje, nie :?:
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kapitanie, czy Ty do wszystkich oprysków dodajesz Florowit uniwersalny? Wspominałeś coś o Florowicie Żelazo, też go stosowałeś ?
Fotka z ubiegłego roku, pod moją 3-tygodniową nieobecność na działce zastałem moją młodą Fredonię w takim oto stanie, Mączniak rzekomy? Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

Na rzekomego chyba raczej za wcześnie. M. rzekomego łatwo poznać po tym, że liść ma na wierzchu jasną plamę a od spodu biały nalot (taki troche jak pleśń). To co masz raczej wygląda na efekt przymrozku lub poparzenia lub niedoboru skadników.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Niedobór składników, magnez albo potas, sprawdź.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
santana51
500p
500p
Od: 13 maja 2012, o 18:01

Post »

A u mnie przymroziło z piątku na sobotę czyli z 15-V na 16-V

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dwa obok siebie i jeden pęd zmrożony a drugi nie, jak to możliwe????? ;:145
  • Pozdrawiam Jurek
Zdun Darek B
50p
50p
Od: 16 maja 2015, o 13:35
Kontakt:

Post »

Najwidoczniej Zimna Zośka się spieszyła i stąd ta niedokładność w dziele zniszczenia ;:130
Tak po prostu lubię to co robię , wielu docenia to co już zrobiłem , tym bardziej mam motywację do następnych działań.
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2012, o 21:58
Kontakt:

Post »

Joze1802 pisze:Kapitanie, czy Ty do wszystkich oprysków dodajesz Florowit uniwersalny? Wspominałeś coś o Florowicie Żelazo, też go stosowałeś ?
Tak, do każdego. Jednego roku miałem wyjątkowo dużo liści z objawami chlorozy i pryskałem Florovitem żelazo. Efektów nie pamiętam. Te plamy ma liściach wyglądają jak Szara Pleśń, ale nie można wykluczyć, że to objawy niedoborów. Sprawdz czy coś złego nie dzieje się na kwiatostanch? Szukaj gnijących szypułek.
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

kapitan pisze:Te plamy ma liściach wyglądają jak Szara Pleśń
Piotrze, to jest fotka z ubiegłego roku, mojej Fredonii, która miała być Chrupką. Zapytałem, tak z samej ciekawości, bo objawy pojawiły się nagle w ciągu 3 tygodni w trakcie mojej nie obecności. Miałem też dość mocno zainfekowane ZZ pomidory, więc zastosowałem na nie końską dawkę Amistaru, którym przy okazji potraktowałem tą winorośl i problem zniknął.
Wczoraj zastosowałem profilaktyczny oprysk moich, jak na razie 2-ch krzewów, 0,25% Ridomilu + 0,25% Florowitu+ kilka kropel Superamu. Tak wygląda moja Fredonia i Beta, jedyne jak na razie moje krzewy owocujące. :)
1) Fredonia na dzień dzisiejszy.
Obrazek
2) Beta Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No to przykład dość trudny do wyjaśnienie, ale bardzo typowy dla winorośli.
Dołgożdannyj z wyraźnymi objawami niedomagan.
Obrazek
Obok, 1 metr z prawej Vitra zdrowa jak rydz
Obrazek
z lewej w tej samej odległości Donmarpa Polonia też bez objawów czegokolwiek
Obrazek
Wg mnie przyczyną są kaprysy wieku młodzieńczego Dołgożdannego. Nie znam go, ale lata doświadczeń na innych odmianach tak mi podpowiadają. Dostanie jutro Florovit dolistnie i dalej się zobaczy. Młodzież tak ma :)
Piotr
http://winnicakapitana.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Na wstępie Piotrze, przyjmij moje życzenia z okazji małego jubileuszu 1000 postów na tym Forumie. :)
kapitan pisze:Młodzież tak ma
Na to wygląda, chyba taka ich natura, ja w młodości też to przechodziłem a później z tego wyrosłem. :D Na przyszłość dobrze wiedzieć, jak na to patrzeć.
Florovit jak widzę, jest dobrym antidotum na różne niezidentyfikowane braki jak i niedomagania winorośli, to też trza zapisać w pamięci. :)
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

No i tak jakoś samo wyszło ... dołgożdannyj tysiąc hehe. Nawet nie zwróciłem uwagi. Dziękuję.
Piotr
travian
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 12 kwie 2015, o 09:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Czy ktoś z Was ma doświadczenie w prowadzeniu winorosli na wysoki pień ok 1,5 metra do 2 metrów i potem prowadzenie na zasadzie kurtyny? JAk już wczesniej pisałem mam dosc gesto posadzone 4 krzaki i wypada aby dwa z nich były prowadzone wysoko, a dwa nisko. Pytam aby wiedzieć ile jak technicznie poprowadzić taki krzew. Bo jeżeli łozę puszcze po najwyższym drucie/listwie to latorośle pójda w górę i nie będa sie miały czego złapać. Chyba że mam zostawiac tylko te idace w dół ale te też ida naturalnie do góry? Czyli co nie budowac pnia aż do samej góry kontrukcji? Ile zostawić?
Awatar użytkownika
kapitan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Latorośle w takiej sytuacji rosną w górę tylko do pewnego monentu, później grawitacja bierze górę i pochylają się w dół. W tym czasie nawet przy lekkim wietrze wyłamują się u nasady. Sucha, bezdeszczowa pogoda dodatkowo potęguje to zjawisko. Dlatego planując kurtynę należy tak wykonać mocowanie dla ramienia aby rosnące początkowo w góre latorośle mocować na wysokości ok 10 cm do jakiejś podpory (drut) przez, którą będą się przeginały. W miejscu mocowania nigdy się nie złamią. Inna sprawa, że Twój pomysł polegający na jednoczesnym prowadzeniu od dołu i od góry uważam za zły.
Piotr
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p

Post »

Mam takie oto pytania: 1) Moje ukorzenione sadzonki winorośli trzymam na oknie, gdzie panuje półcień - okna od strony północnej. Czy mogę już wysadzić je do gruntu, żeby dostały trochę słońca? Na oknie liście mi tracą kolor, czyli mocno bledną.

Obrazek

2) Skarb Panonii, czy ma szansę przeżyć w gruncie? Sadzonka była przeznaczona dla sąsiadki do małej szklarenki, ale ;:185 nie dostanie przez ;:162 . Ale też szkoda wyrzucić, a dać nie mam komu pod osłonę, tak wygląda sadzonka. :(

Obrazek
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10

Post »

@Joze1802
Przesadzaj jak najprędzej, bo zmarnieją całkiem. Na kilka pierwszych dni zrób im tylko jakieś zacienienie (od południowej strony) przed zbyt ostrym słońcem, żeby zbytniego szoku i poparzenia liści nie dostały.
S. Panonii, skoro nie masz co z nim zrobić, też możesz spróbować posadzić pod gołym niebem, tylko trzeba będzie go zawsze okrywać porządnie ziemią na zimę (ciekawe jak w naszym rejonie będzie dojrzewał w gruncie - pod folią zaczynamy podskubywać na początku sierpnia; do końca sierpnia jest już zjedzony)
Pozdr.
Jarek
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”