Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiat jest uśmiechem rośliny...Wiosna i lato z Annes 77

Post »

Święta minęły,a tu dalej zimno,dziś z rana -4 stopnie termometr wskazuje ;:224
Od czwartku ma być cieplej i liczę na to,tęsknię już za tulipanami...Muszę wytrzymać jeszcze dwa dni,w tym tygodniu dojadą ostatnie 3 róże.

sweetdaisy :wit

Dorotko bardzo proszę,mam mnóstwo zdjęć Edena ;:108 Dziękuję za życzenia.
Słonko świeci i mróz chwycił,ja chcę już ciepełka ;:3

Kasiu dziękuję,pogoda nieciekawa,coś ta wiosna ciepła się spóźnia...
W czwartek nie ma bata,jadę już bardzo stęskniona...

Madziu ale masz fajnie,tyle nowych roślinek,będziesz miała co robić ;:108
Z różyczką się nie martw,możliwe,że ładnie zakwitnie.Jeśli masz Asahi możesz ją popsikać,to biostymulator ;:333
U mnie dziś przymrozek ;:222

Jadziu u mnie śniegu nie widać,ale mrozik lekki jest...oj biedne te moje roślinki na balkonie...

Soniu dziś rano zauważyłam,że pojawiło się kilka siewek werbenki :heja Miałaś rację,wychodzi,będę miała więcej:)

Andziu jak miło czytać,że moje fotki się podobają ;:108
Roseum Elegans to u mnie pierwszy rh i jak na razie żelazne ma zdrowie ;:333
Pewnie i u Ciebie będzie się dobrze sprawował.

Kondzio miło,że się podoba,zapraszam ;:108

Maju mam tylko dwie kobee,w tym roku skromnie u mnie z siewkami.Coś mi nie idzie,nie udaje się ;:222
Twoja kobea nie wyszła,czy nie przeżyła podczas wzrostu? Dobrze,że kupiłaś nowe nasiona,one szybko wschodzą,a potem rosną.
Mam kilka siewek szałwii muszkatołowej od Ani forumki i ładnie rośnie i do tego szałwia trójbarwna chyba z 8 szt kubeczków także Novalis znów dostanie i inne różyczki towarzystwo tricolor ;:333

Elwi witaj:) Biegun ciepła powiadasz? a tu Cię zaskoczę,mrozik mam i to niemały ;:124
Oglądałam prognozy i od czwartku wyruszam na działkę,mam już dość siedzenia w domu i przyglądaniu się na parapety z mizernymi siewkami co to udają rośliny ;:oj
Harknesski posadzone,fajnie,że mamy te same odmiany,będziemy je porównywać ...
Czekam jeszcze na trzy różane panny i koniec zakupów,dwie pojadą na działkę,gdzie je wsadzę nie mam pojęcia,chyba za płotem ;:303

Aneczko Twoje różyczki w pierwszym roku nie będą wyrywne,ale za 3 lata porosną i będą rozrośnięte,czego Ci życzę ;:333
Ja tej wiosny sporo moje przycięłam,aż teraz żałuję,jak się dorwałam do sekatora to kolce leciały ;:306
W tv przecież mówili,że należy krótko przyciąć,to popuszczają więcej odgałęzień.W zeszłym roku bardzo oszczędnie przycięłam i rzeczywiście krzaczory porosły ... Teraz je zredukowałam,ale jaki będzie efekt to zobaczymy w czerwcu ;:224

Mam nadzieję,że wszystkie jeżówki latem zakupione przeżyły i ładnie wyjdą,a potem zakwitną...

Obrazek

Miłego dnia :wit
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Witaj Aniu :wit
Wiesz, że jest nas dwie? Ja również dosyć mocno i dosyć wcześnie przycięłam róże. Teraz czekam na konsekwencje ;:224
Masz piękne jeżówki. U mnie nie chcą rosnąć. Już pogodzilam się z ich "nie-kupowaniem" :roll: Bo to bez sensu. Wypróbuję w ich zastępstwie złocienie...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justynko marcowe ciepło porządnie mnie zmyliło,nie wiem co ja tak się pospieszyłam? Mam nadzieję,że mój pośpiech nie odbije się na różyczkach zdrowiu.Ty też należysz do tych niecierpliwych? Sprawdziłam poprzednie lata i cięłam dopiero w kwietniu,a teraz wyskoczyłam jak filip z konopi :oops:
Jeżówki to początek przygody z odmianowymi.Wcześniej miałam tylko Milkshake z pełnych i uważam,że to silna jeżówka,spróbuj z ta odmianą.
Potem jak wdepnęłam do BR to wsiąkłam i dokupiłam kilka pełnych zupełnie dla mnie nowych. Najlepiej rosną u mnie te zwykłe,samosiejki...
Złocienia kiedyś i posiałam i posadziłam,ale u mnie nie chce rosnąć ;:222

Milkshake mam dwie i ładnie rosną,podobno z powodzeniem można je podzielić,ale sama jeszcze nie próbowałam...

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Pora się wpisać, nie wypada tylko cichcem podglądać przez szpary w ogrodzeniu ;:306

Piszesz że masz kłopoty z siewkami. Wiesz że moje też wyjątkowo kiepsko w tym roku...Nie wiem dlaczego. Np szałwia trójbarwna szybko wzeszła i szybko padła ;:131 Na werbenę czekam już półtora miesiąca, stipa mizernie. Aż boję się robić kolejne wysiewy.

Trzymam kciuki za róże. Ja na szczęście nie miałam czasu....bo też bym pociapała.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jolu witaj :D

No wiesz tak cichaczem to i ja spaceruję po ogrodach,nie zawsze uda mi się coś skrobnąć.
Szałwia trójbarwna szybko wschodzi i jeszcze szybciej pada.Z drugiego podejścia mam kilka siewek,nawer spróbowałam je uszczknąć,żeby lepiej się rozkrzewiły.
Jeśli chodzi o róże jesteś bardziej cierpliwa.Mając ogródek dalej od domu niestety,ale robie dużo rzeczy na zapas i potem są takie oto efekty.
Werbena kiełkuje ,tu to trzeba wykazać sporo cierpliwości,dziewczyny mnie pocieszyły,że też mi wzejdzie i co miały rację ;:138
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu - przepiękne są Twoje jeżówki. ;:215
Czy ta czerwona ma dokładnie taki kolor jak na fotografii ? Jest śliczna. ;:138
Aniu ;:3 ;:3 ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Wszędzie czytam, że z wysiewami w tym roku kiepsko...U mnie z dwóch torebek szałwii trójbarwnej zostało może 1/3. Jedna z kochanych Forumek przysłała mi dwie torebki, więc te posieję wprost do gruntu. Może lepiej dadzą radę ;:218
Ja z cięciem róż jestem jeszcze w tyle. Wszystko popsuła kiepska pogoda. Udało mi się przed Świętami przyciąć tylko niewielką ilość. Natomiast jak Ty Aniu, tak ja dość mocno potraktowałam sekatorem Artemis ;:223 Zupełnie nie wiem, co mi do głowy strzeliło, żeby ją tak mocno przyciąć :evil: ...Teraz też się zastanawiam jakie będą konsekwencje takiego cięcia :roll:
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Do Dorotki: szałwię trójbarwną najlepiej wysiać wprost do gruntu. Ja też kiedyś eksperymentowałam z wcześniejszym wysiewem i także nic z tego nie wyszło. Zasiana wprost do gruntu urosła bardzo ładnie i oczywiście kwitła. Siałam pod koniec kwietnia. ;:3
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

No i z szałwią się wydało gdzie pies pogrzebany ;:306 Wysieję do gruntu.

Ale w zeszłym roku jakoś mi się lepiej udała w domu....fakt że o niej zapomniałam i wystawiłam pudełko z siewkami i stało, stało chyba do końca czerwca pod choiną :;230
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Aniu, u mnie przez kilka dni był totalny miszmasz pogodowy. Sypał śnieg, były przymrozki do -5.. ale zapowiadają duże ocieplenia końcem tygodnia, więc będziemy mogły spać spokojnie. Ja też cięłam już róże.. częściowo nawet "dzięki" tobie ;:224 Póki co wszystkie nadal mają zieloniutkie pączki, niektóre nawet liście i nic im nie jest. Jedyną różą która oberwała od pogody jest Pomponella. Przyjechała do mnie z młodymi listkami i niestety Podkarpacie zafundowało jej chłodne powitanie ;:222
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Aniu, i ja w tym roku zaczynam przygodę z jeżówkami ;:108 Mam nadzieję, że będą piękne jak Twoje ;:138
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
filipekS
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 18 mar 2015, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Super kwiaty. A co to za odmiana tych róż na pierwszym zdjęciu?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Aniu no nareszcie ruszyła Twoja Werbena, a Szałwię trójbarwną najlepiej siać bezpośrednio do gruntu .Ona super się rozsiewa i w przyszłym sezonie będziesz mieć ją wszędzie to samo z werbeną :;230
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

U mnie w okolicy forsycja w pąkach, także szykuę powoli sekator. Kusiło mnie już tyle razy żeby je przyciąć ale cierpliwie czekam. Fantastyczna ta Milkshake. Ciekawe czy u mnie wyjdzie. Piękne są te pełne. Ale te normalne też mają dużo uroku. Taka Aloha na przykład.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Śliczne jeżówki , obie mam. ;:167 Hot Papaya cudna ;:108
Mam nadzieję,że i moje jeżówki te co już są przeżyły dobrze,
Jeszcze ich nie widziałam z ziemi :roll:
Zablokowany