Moja działka 6
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moja działka 6
Ja mam szafirki różowe-są urocze
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zeniu Zenia wiosna piękna, jak co roku, szkoda tylko że krokusy zakończyły już kwitnienie. Ale szybko wypełnią tą lukę inne cebulowe.
Dwa z tojadów rośną w głębokim cieniu, a pozostałe w półcieniu. Kokorycz 'Beth Evans' kwitnie u mnie po raz pierwszy.
Stasiu stasia_ogrod absolutnie nic nie zaczarowałam, bo nie umiem, to wiosna tak czaruje.
Z niespodzianki już się cieszę.
Olu Bufo-bufo kozłek jest wiosną bardzo dekoracyjny, chociaż jest podobno odmiana, która nawet wiosną ma zielone liście. Ale my mamy tą zdecydowanie ładniejszą odmianę.
Dario Daria_Eliza kozłek lekarski wczesną wiosną ma buraczkowy kolor liści, potem zielenieją. Rośnie chyba na każdej glebie, bo u mnie właśnie ciężka glina.
Marysiu Maska dziękuję za pochwałę.
Twoja złoć chyba jednak się odnalazła.
Danusiu ktoś Muscari azureum, to chyba najwcześniejszy z szafirków i a ten jego kolorek jest uroczy.
Jacku JacekP to cudownie, że miłek zaszczycił Cię kwitnieniem. Najważniejsze, że spodobało mu się u Ciebie.
Bambusa koniecznie pilnuj, bo on jest nieobliczalny. Kokorycze pełne, przynajmniej te które mam, zakwitają zaraz po wyjściu z ziemi.
Grażynko kogra Twoje kokorycze czekały na deszcz i teraz na pewno się pokażą.
Złoć preferuje wilgotne, próchnicze, piaszczysto-gliniaste gleby, bogate w azot i wapń. Skoro jednak ciemierniki pięknie u Ciebie rosną, to ona też powinna.
Marysiu mar tulipanek jest śliczny, mam nadzieję, że po deszczu rozchyli płatki. Koniecznie muszę jesienią dokupić jego cebulek.
Dorotko dorcia7 może rzeczywiście pomylono odmiany, bo przecież liście z białym obrzeżeniem już byś zauważyła.
Halinko hala67 krokus jest rzeczywiście podobny do 'Pickwicka', chyba podciągnę go pod tą nazwę, dziękuję.
Szafirek lazurowy przywędrował do mnie od pewnego, przemiłego forumowicza. 'Pink Sunrise' zafunduję sobie może w tym roku.
Marzenko Marzena77 wiosna, to cudowna pora roku, kiedy wszystko zaczyna budzić się po zimie i czaruje kolorami.
Pierwsze kwiatki podbiału pospolitego

gęsiówka

śnieżnik lśniący 'Alba'

rannik zimowy

pierwiosnki

kokorycz lakolistna

stokrotka polna

złoć żółta

miodunka długolistna

śledziennica i cieszynianka

Dwa z tojadów rośną w głębokim cieniu, a pozostałe w półcieniu. Kokorycz 'Beth Evans' kwitnie u mnie po raz pierwszy.
Stasiu stasia_ogrod absolutnie nic nie zaczarowałam, bo nie umiem, to wiosna tak czaruje.
Z niespodzianki już się cieszę.
Olu Bufo-bufo kozłek jest wiosną bardzo dekoracyjny, chociaż jest podobno odmiana, która nawet wiosną ma zielone liście. Ale my mamy tą zdecydowanie ładniejszą odmianę.
Dario Daria_Eliza kozłek lekarski wczesną wiosną ma buraczkowy kolor liści, potem zielenieją. Rośnie chyba na każdej glebie, bo u mnie właśnie ciężka glina.
Marysiu Maska dziękuję za pochwałę.
Twoja złoć chyba jednak się odnalazła.
Danusiu ktoś Muscari azureum, to chyba najwcześniejszy z szafirków i a ten jego kolorek jest uroczy.
Jacku JacekP to cudownie, że miłek zaszczycił Cię kwitnieniem. Najważniejsze, że spodobało mu się u Ciebie.
Bambusa koniecznie pilnuj, bo on jest nieobliczalny. Kokorycze pełne, przynajmniej te które mam, zakwitają zaraz po wyjściu z ziemi.
Grażynko kogra Twoje kokorycze czekały na deszcz i teraz na pewno się pokażą.
Złoć preferuje wilgotne, próchnicze, piaszczysto-gliniaste gleby, bogate w azot i wapń. Skoro jednak ciemierniki pięknie u Ciebie rosną, to ona też powinna.
Marysiu mar tulipanek jest śliczny, mam nadzieję, że po deszczu rozchyli płatki. Koniecznie muszę jesienią dokupić jego cebulek.
Dorotko dorcia7 może rzeczywiście pomylono odmiany, bo przecież liście z białym obrzeżeniem już byś zauważyła.
Halinko hala67 krokus jest rzeczywiście podobny do 'Pickwicka', chyba podciągnę go pod tą nazwę, dziękuję.
Szafirek lazurowy przywędrował do mnie od pewnego, przemiłego forumowicza. 'Pink Sunrise' zafunduję sobie może w tym roku.
Marzenko Marzena77 wiosna, to cudowna pora roku, kiedy wszystko zaczyna budzić się po zimie i czaruje kolorami.
Pierwsze kwiatki podbiału pospolitego

gęsiówka

śnieżnik lśniący 'Alba'

rannik zimowy

pierwiosnki

kokorycz lakolistna

stokrotka polna

złoć żółta

miodunka długolistna

śledziennica i cieszynianka

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Podbiał już kwitnie ?
Jejku to muszę wybrać się gdzieś pozbierać.
To świetne lekarstwo na przeziębienie.

Jejku to muszę wybrać się gdzieś pozbierać.
To świetne lekarstwo na przeziębienie.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu złoć się odnalazła i cieszę się z niej, bo wiozłam ją przez całą Polskę
, ale widzę że jest jeszcze jakaś inna
W tym roku postanowiłam zebrać podbiał na syrop zachęcona przez forumkę, tylko niestety deszcz mi przeszkodził. Niedziela podobno już ma być słoneczna to może wtedy się uda
Śliczny śnieżnik ma niesamowitą biel
Mój jedyny rannik też ma obok takie maleństwa.
Cieszynianka dalej milczy, a teraz zrobiło się bardzo zimno to na pewno nie rozwinie kuleczek
Żaden kotek się nie załapał 

W tym roku postanowiłam zebrać podbiał na syrop zachęcona przez forumkę, tylko niestety deszcz mi przeszkodził. Niedziela podobno już ma być słoneczna to może wtedy się uda

Cieszynianka dalej milczy, a teraz zrobiło się bardzo zimno to na pewno nie rozwinie kuleczek

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Lidziua moja/Twoja cieszynianka jak byłam ostatnio na działce jest już na wierzchu,nawet nie wiesz jak się cieszę 

- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
To ta wiosna u Ciebie nazbyt łaskawa, chyba masz u niej fory.
Wszyscy narzekają, że ranniki im się nie sieją a tu patrzcie ludziska, jaką Lidzia ma cudowną ich łączkę.
Kokorycz i złoć to giganty a śnieżnik taki anielsko czysty, mój różowy jeszcze całkiem zapączkowany.

Wszyscy narzekają, że ranniki im się nie sieją a tu patrzcie ludziska, jaką Lidzia ma cudowną ich łączkę.

Kokorycz i złoć to giganty a śnieżnik taki anielsko czysty, mój różowy jeszcze całkiem zapączkowany.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Lidziu Ty to masz oko .. nawet z podbiału urok wydobędziesz bo wygląda na tym zdjęciu zjawiskowo.
Kokorycz lakolistna - to dla mnie nowość i nie znałam jej .
Kokorycz lakolistna - to dla mnie nowość i nie znałam jej .
- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Kokorycz lakolistna od Ciebie, ma się bardzo dobrze.
Rannik pięknie Ci się nasiał.
Śnieżnika białego mam, ale gdzie mu tam do kwitnienia.

Rannik pięknie Ci się nasiał.

Maria motyczką dziabnięta
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje wątki Aktualne: https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 4850Wiosna" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zenia
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
Lidziu.....podziwiam twoją wiosnę a na swoją psioczę.
. Nie do wiary u ciebie stale coś nowego zakwita a ja tylko podglądam czy już coś wyłazi.
. Wyobraż sobie Lidziu że dziś właśnie natknęłam się przypadkiem na bardzo ładne żółte kwiatki i nie wiedziałam co to.
. Teraz widząc je u ciebie wiem że to był podbiał. Tak mi się spodobały że chętnie bym je widziała na swojej działce. Tylko jedno ale....czy nie jest ekspansywny i czy z łatwością się przyjmuje. 

- Annar13
- 1000p
- Od: 4 maja 2012, o 12:31
Ja tez jestem po wrażeniem Twojego poletka rannikowego
Piękne!

Piękne!
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Grażynko kogra przy okazji zbierania podbiału, postaraj się zrobić trochę wiosennych zdjęć okolicy, chętnie obejrzę w "Widoczkach z Beskidów", bo ja się już nigdzie nie wybieram.
Marysiu Maska o ile dobrze pamiętam są trzy odmiany złoci: żółta, pochwolistna i łąkowa.
U mnie tez było dzisiaj zimno i padał deszcz, a ma być jeszcze gorzej.
Nowych zdjęć kotów nie mam, bo szybko zjadają co im przynoszę i znikają w czeluściach swojej budy. Pogoda nie zachęca do baraszkowania.
Dorotko dorcia7 cieszę się razem z Tobą, teraz będzie Ci jej przybywać, bo ładnie się rozsiewa.
Stasiu stasia_ogrod fory u Pani wiosny chyba się skończyły, bo zrobiło się zimno i mokro.
To najstarsza z łączek ranników, ma ponad 20 lat, a zaczęło się od pięciu maleńkich bulwek, które sprzedał mi w pudełku po zapałkach pewien entuzjasta ogrodowy na targu.
Krysiu christinkrysia podbiał co roku jest uwieczniany na zdjęciu, bo ma takie śliczne kwiatuszki.
Kokorycz lakolistna, to bezproblemowa roślinka. Dołożę Ci sadzonkę do przesyłki.
Marysiu delosperma kokorycz też Ci się wysieje, bo ona zawsze to robi. Biały śnieżnik kwitnie jako ostatni ze wszystkich śnieżników i bardzo powoli się rozrasta.
Zeniu Zenia podbiał dobrze się przyjmuje, ale jest niestety dość ekspansywny, trzeba wkopać mu ogranicznik.
Aniu Annar13 dziękuję za pochwałę w imieniu ranników.
paprotka zwyczajna
narecznica czerwonozawijkowa
kokorycz pusta
tulipan pełny
miłek wiosenny
hiacynt
krokus minimus
żywiec gruczołowaty
kryptotenia japońska 'Atropurpurea'
fiołek wonny
łubinnik chiński
rozchodnik białoróżowy 'Mediovariegatum'
korona cesarska 'Inodora'
śnieżnik lśniący

Marysiu Maska o ile dobrze pamiętam są trzy odmiany złoci: żółta, pochwolistna i łąkowa.
U mnie tez było dzisiaj zimno i padał deszcz, a ma być jeszcze gorzej.
Nowych zdjęć kotów nie mam, bo szybko zjadają co im przynoszę i znikają w czeluściach swojej budy. Pogoda nie zachęca do baraszkowania.
Dorotko dorcia7 cieszę się razem z Tobą, teraz będzie Ci jej przybywać, bo ładnie się rozsiewa.
Stasiu stasia_ogrod fory u Pani wiosny chyba się skończyły, bo zrobiło się zimno i mokro.
To najstarsza z łączek ranników, ma ponad 20 lat, a zaczęło się od pięciu maleńkich bulwek, które sprzedał mi w pudełku po zapałkach pewien entuzjasta ogrodowy na targu.
Krysiu christinkrysia podbiał co roku jest uwieczniany na zdjęciu, bo ma takie śliczne kwiatuszki.
Kokorycz lakolistna, to bezproblemowa roślinka. Dołożę Ci sadzonkę do przesyłki.
Marysiu delosperma kokorycz też Ci się wysieje, bo ona zawsze to robi. Biały śnieżnik kwitnie jako ostatni ze wszystkich śnieżników i bardzo powoli się rozrasta.
Zeniu Zenia podbiał dobrze się przyjmuje, ale jest niestety dość ekspansywny, trzeba wkopać mu ogranicznik.
Aniu Annar13 dziękuję za pochwałę w imieniu ranników.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu oj zimno
Co z tego jak nawet ma być powyżej 10 st, a odczuwalna 1 czy 2
Miłek wygląda jak sasanka
Pokazałaś swoje ślicznotki, hiacynt już kwitnie
Ciekawa jestem czy mój żywiec już się rozwinął, zapomniałam dzisiaj popatrzeć. Parę roślin musiałam wygooglać, bo ich nie znam np. łubinnik chiński czy rozchodnik.
Jak jest zimno to przynajmniej roślinki tak szybko nie przekwitną, ale za zimno żeby je podziwiać

Miłek wygląda jak sasanka

Jak jest zimno to przynajmniej roślinki tak szybko nie przekwitną, ale za zimno żeby je podziwiać

- Biedronka641
- Od: 5 cze 2012, o 17:17
Lidziu ja gromadziłam do tej pory rośliny,ale to co pokazujesz jest mi obce i muszę googlować.Jesteś prawdziwą pasjonatką roślin.

- delosperma
- Od: 20 mar 2012, o 00:52
Wygoglowałam, że Kryptotenia japońska 'ATROPURPUREA', jest jadalna
w całości i oczywiście "Rarytas dla kolekcjonerów!!!" No ale nie może być inaczej, bo u Ciebie same piękne i czasem smaczne rarytasy.
Czy może już używałaś jej w kuchni. 

Maria motyczką dziabnięta
-
- 500p
- Od: 6 lip 2014, o 19:42
- Kontakt:
Ale dużo kwiatków kwitnie a korona cesarska taka duża?u mnie dopiero wystawiła nosa