Odrobine w ogrodzie - Beata T

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Dorota T.
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 11 mar 2007, o 12:09

Post »

Beatko, ale masz piękne fuksje. ;:111
Uwielbiam te baletniczki w strojnych sukienkach. Łatwo odbijają .
Miałam kiedyś jedną, którą formowałam w drzewko, ale pamiętnej mroźnej zimy zmarzła. :(
Chyba w tym roku ulegnę i kupię sobie jedną.
Pozdrawiam.
Inter vepres rosae nascuntur. Róże rosną wśród cierni.
Mój ogródek-cz.1 ... Mój ogródek-cz.2 ...
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj, Beatko!
Dopiero teraz trafiłam do twego ogródka i skrupulatnie przespacerowałam przez wszystkie strony.Masz ładne zadbane rośliny, a na dodatek mieszkasz w ciekawej okolicy . Przepiękne są zdjęcia letnich kwiatów , które szczególnie dziś obejrzałam z przyjemnością , bo za moimi oknami...cały dzień pada deszcz :( Krajobraz zrobił sie iście listopadowy, ale dzięki temu miałam czas ,żeby posiedzieć na forum, a także podziwiać Twój piękny ogród.
Na jednym z ostatnich zdjęć widziałam Wilec -takie pnącze o niebieskich kwiatach. Czy to jest roślina jednoroczna ? Czy ma duże wymagania? Napisz , proszę.
Pozdrawiam cieplutko i już teraz wiem, że zajrzę tu niebawem... :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Mario_F fuksie ślicznie wyglądają a że je można przezimować to postanowiłam spróbować , jedna ma się dobrze a druga nie za bardzo no ale zobaczymy może coś wypuści ....pelargonie wiszące szaleją ich na razie nie będę jeszcze zasilać bo za duże porosną , no a "stojące " marnieją boję się że stracę je :cry:

Dorotko te sukieneczki mnie urzekły i nie mogłam przejść obojętnie musiałam nabyć no i jest plus tego że mniej śmiecą niż pelargonie te to dopiero śmietnik robią. Szczotka i szufelka w pogotowiu stoją tylko wiatr zawieje i już cała sterta płatków pelargoniowych gwarantowana :roll:

Ewelinko jak miło Cię gościć...i słyszeć takie ciepłe słowa na temat kwiatków, gdzie bardzo ubolewam że nie mam zdjęć dywaniku z bratków i burzy goździków to dopiero były piękne cuda zaszło rocznego ogrodu...
Wilec to roślinka jednoroczna , rośnie wszędzie ( tam gdzie są lasy to i ziemia piaszczysta ) wypuszcza długie pędy nawet do 7 m , wysiewa się sama , na stanowiskach słonecznych kwiaty zamykają się :P
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Czyli nadaje się do półcienia? A można wysiać wprost do gruntu?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jak najbardziej wysiewa się prosto do ziemi i zapomina a same rosną nasionka jak szalone :lol:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bea pisze:Beatko myślę, że lepiej mieć rośliny wieloletnie. Mniej jest roboty. Przynajmniej ja się na takie nastawiam, bo mam troszeczkę więcej do zagospodarowania :D .
Witam Beatko :!: Zgadzam się z taką opinią, ale...
Trzeba mieć mnóstwo wieloletnich i tak posadzić, żeby zawsze coś kwitło albo przynajmniej by było ciekawie.
A to nie zawsze się udaje za pierwszym razem. A co w miejscach po cebulowych :?:
Myślę że jednoroczne są wtedy nie zastąpione. A są piękne, kwitną długo i jest sporo ciekawostek, na które warto się skusić.

A Twoje fuksje są śliczne :P
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gabi oj i z tymi nasadzeniami to już gorzej trzeba sie znać na roślinkach wiedzieć co z czym lubi rosnąć ale po to tu zaglądamy żeby się uczyć od innych , a u Ciebie jest ładnie zagospodarowane będzie gdzie podglądać :lol:

No ja mam problem co posadzić z bratkami żeby mi kwitło od lipca do jesieni a zarazem nie kolidowało jedno z drugim ...już czytałam że są odmiany bratków późno kwitnących no i na razie nie wiem co zrobić :?
może mi coś doradzicie :wink:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pelargonie wiszące ładnie rosną pierwsze zdjęcie to z korzeni a drugie to jesienne sadzonki Fuksje też żyją nawet ta na czwartym zdjęciu zaczęła wypuszczać młode listki i jeszcze agawa czekająca na przesadzenie bo została zapomniana , ale na szczęście nie zmarzła. I moja mała szkółka bluszczyki się przyjęły, a inne krzaczki zobaczymy na wiosnę..

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Beatko, jakie Ty masz już duże pelargonie! :shock: Chyba w marcu bedą Ci kwitły?
No i niezłą szkółkę masz ;:215
Awatar użytkownika
inag1
500p
500p
Od: 1 lis 2007, o 14:42

Post »

Beatko,niezła szkółka! Ładnie przechowały się pelargonie.Nie są wyciągnięte i mają ładny kolor liści, Szybko doczekasz sie kwiatów.Tylko żeby słoneczko ich nie przypaliło,jak wyniesiesz do ogrodu :P
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Wiszące pelargonie w tym roku bardzo dobrze a nawet za dobrze się spisują , czego nie mogę powiedzieć o " stojących " jasna różowa czeka na zrobienie sadzonek a czerwona marnieje w oczach oj żebym tylko jej nie straciła :? bo nawet nie ma z czego sadzonek zrobić :?

Ina ja jak wynoszę je do ogrodu to zawszę potem z tymi doniczkami latałam ale to tylko z obawy przed przymrozkami :lol:
Izo nie lepiej niech tak się nie śpieszą bo kto będzie te płatki sprzątał :P
Awatar użytkownika
iwo-1
100p
100p
Od: 22 sty 2008, o 20:07

Post »

Beatko dziekuje za odwiedziny. :D
Ale ty masz piekny ogród .Maży mi się taki klomb.
Jak u Ciebie zobaczyłam to odrazu zaczełam u siebie szukac miejsca.
Od czas do czasu wpadnę do Twego ogrodu bo bardzo mi się podobało. :lol:
Awatar użytkownika
iwo-1
100p
100p
Od: 22 sty 2008, o 20:07

Post »

A jakie piękne fuksje. Co roku kupowałam a teraz mam w piwnicy.
Nie wiem czy uda mi się przetrzymać.

z pozdrowieniami iwo-1
Awatar użytkownika
Raczek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beata T pisze:Wiszące pelargonie w tym roku bardzo dobrze a nawet za dobrze się spisują , czego nie mogę powiedzieć o " stojących " jasna różowa czeka na zrobienie sadzonek a czerwona marnieje w oczach oj żebym tylko jej nie straciła :? bo nawet nie ma z czego sadzonek zrobić :?
Beatko,czy swoje pelargonie skracałaś jesienią przed zimowaniem?
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Iwo ja też pierwszy rok mam fuksje już w lutym można zacząć o nie dbać żeby ładnie powypuszczały nowe pędy , ewentualnie robić nowe sadzonki :P
Raczku Aniu tak obcięłam je prawie przy ziemi no ale stoją na oknie i tak sobie pozwalają te drugie to sadzoneczki jesienne i pięknie się poprzyjmowały :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”