Tu na razie jest ściernisko...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Tu na razie jest ściernisko...

Post »

O tak Ani nalewką na kwiecie magnolii mój M się zapijał ;:333
Orzechówka obowiązkowo, ale my ja traktujemy jako lekarstwo na niestrawność.
Nalewka na takich gruszkach ulęgałkach też byłaby pyszna i na tych trzesienkach ;:333
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p
Od: 10 lut 2015, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Na kwiatach magnolii ;:oj czego to ja się dowiaduję, Aniu! To musi być super, tylko... trzeba mieć magnolię ;:306
Trzeba przyznać Małż niezłą paletę wyrabia, chciałabym takiego, bo mój były tylko wypijał ;:306
(właśnie rozejrzałam się za casis z porzeczki, Francuzi polecają z szampanem, hmmm... krzak porzeczki - zanotowane do kupienia ;:183 )

No właśnie Marysiu, ja tych gruszeczek przeboleć nie mogę, zdążyłam tylko raz zrobić trochę gruszek w occie ;:174
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mój też by wszystko wypił. :?
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Niektórzy Mężczyźni są tacy mono-funkcyjni , prawda? ;:306

Dziś przedstawiam moje maleństwa z ostatniego spaceru (podejrzewam, że to barwinek z naciskiem na podejrzewam ;:306 )
oderwałam gałązkę jakieś 10cm ale okazało się, że miała aż trzy osobne korzonki więc zrobiłam trzy szczepki :D
Obrazek

A to moje hosty wysiane ponad 2 tygodnie temu, wysiałam chyba 400 nasion pierwsze wreszcie zaczęły kukać z ziemi, ciekawe co wyjdzie bo to był mix, ale ich cechy "rodowe" ponoć zobaczę dopiero po 3 latach :shock: ;:306
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Una
200p
200p
Od: 16 kwie 2009, o 09:56

Post »

Trzy lata? :shock:
Ćwicz cierpliwość. :D
Na 400 host to chyba będziesz musiała działkę dokupić. ;:306

Roślinka ze spaceru wygląda na barwinek.
Mam taki ale mój niestety nie kwitnie. :?
Pozdrawiam
Agnieszka
:)
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

A może piętro dorobić :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Tak Aguś, cierpliwość ćwiczyć muszę ;:134 choć po trzech tygodniach czekania na kiełki już ledwie zipię ;:306
Nie jestem za to pewna czy wszystkie wzejdą, liczę na 1/3 jak będzie więcej to już dobrze, a jakby co, zawsze mogę kogoś potrzebującego obdarować roślinkami :wink: wiem jak to jest kiedy się bardzo chce roślin a na wszystko na raz nie da rady pieniędzy zdobyć.

Marto, będę rozdawać jakby co :wink:

Co do roślinki też podejrzewam, że to barwinek, mam jeszcze jeden, który ma zupełnie zielone liście i kwitnie na niebiesko, o bardzo ciekawej historii - kilka lat temu - może z 7 - Mama kupiła sadzonki z alle... przyszły do domu, nie jestem pewna czy miały być na balkon, czy może na cmentarz, tak czy siak, przez jakiś czas rosły w korytku, ale coś im słabo szło ;:174 , w końcu zapadła decyzja - wyrzucić (bo miejsce zajmuje), ale jak tu tak na śmietnik?! :shock: Więc wzięłam korytko, poszłam do lasku nad jeziorem i rozłożyłam pod drzewami, przyklepałam i poszłam sobie. Ze dwa lata później przechodziłam obok i zachwyciłam się pięknym kobiercem zielonych liści z multum niebieskich kwiatków ;:oj Ponad miesiąc zajęło mi przypomnienie sobie kto posadził tam tą roślinę ;:306 ;:306 ;:306 W zeszłym roku zrobiłam sobie szczepki z tej leśnej plantacji, dwie wsadziłam na ogordzie, niech się rozrasta, jedna nadal w doniczce przetrwała zimę na balkonie :D
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p

Post »

Zawsze możesz zrobić wymianę na coś innego. :D
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Też, i bardzo chętnie będę to czynić jak tylko będę miała się czym wymieniać ;:333
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

MALVY - pytasz o przepis na nalewkę ziołową. Bardzo chcę podać Ci ją w miarę dokladnie, ale mam z tym problem, bo ja mam jeden sprawdzony przepis na wszystkie nalewy ... NA OKO. ;:306
W tym konkretnym przypadku listki z wymienionych ziół plus cieniutko zeskrobaną skórkę z limonki włożylam do słoja, ugniotłam i zalałam 70% spirytusem. Odstawiłam w ciemne miejsce na 6 tygodni, po czym zlałam i połączyłam z syropem cukrowym, tj. wodą zagotowaną z cukrem, w proporcjach dowolnych (ja nie robię bardzo słodkich nalewek). Po wystudzeniu łączę syrop z alkoholem ziołowym i odstawiam w ciemne miejsce na ... niestety niedługo, bo rodzinie zbyt mocno zasmakowało. Powinnam schować na ok. pół roku, bo tak jak każdy nalew, im dłużej stoi, tym robi się smaczniejszy.
Zapomniałam dodać, że do wymienionych ziół tytułem eksperymentu dorzuciłam kilka listków bazylii i synowa , która ma nieprzęciętne wyczucie smaku, stwierdziła, że nutka bazylii dobrze wpłynęła na całość. ;:215
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Taaaak... znam tą miarkę, sama jej używam :lol: jest równie dobra co kłopotliwa, niemniej Dziękuję Lucynko, będę próbować przy najbliższej okazji :wink:
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dziewczyny, tylko nie lejcie tych nalewek na oko... szkoda oczu :;230 :;230 :;230
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

;:306 To prawda Zuziu, ale nalewek też szkoda, bo przez oczy słabo smak się wyczuwa ;:306
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Malvy ;:306 ale się uśmiałam z Waszego pijaństwa!
Dołączą do Ciebie z tymi hostami, bo dostałam z akcji nasiona 4 odmian host i właśnie mam zamiar wysiać. Zrobię to jednak jak się ociepli w tunelu, bo szkoda miejsca na parapetach...skoro mam czekać tyle lat na efekt ;:oj
Awatar użytkownika
Malvy
500p
500p

Post »

Marysiu, siej w tunelu jak najbardziej ;:215 , niektórzy nawet doradzają, żeby w domu nie siać i nie za wcześnie, bo ponoć hosty młode ciężko znoszą krótki dzień, za to nawet same mogą się siać na rabatach :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”