Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
- justa_be
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lut 2014, o 08:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogórki gruntowe-cz.3 uprawa,choroby,szkodniki
Moje też mają kiełki i chyba je wsadzę do gruntu.. Chociaż u mnie o 5 nad ranem zawsze 4-5st.. Okryje na noc i niech walczą. Co będzie to będzie... 

Pozdrawiam ;)
- Rzepka
- Od: 30 mar 2014, o 14:55
Które są te właściwe połówki, nic o tym nie wiem, czy mają znaczenie przy wsadzaniu do podłoża?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 2 kwie 2015, o 23:21
W tym tygodniu zamierzam wysadzic rozsade ogorka do gruntu . Mam po trzy siewki w doniczce , ladne , niewybiegniete. Nie mam zadnego doswiadczenia w uprawie ogorkow. Mieszkam w U.S.A i nie wiem czym nawozic ogorki. Pomocna bylaby podpowiedz tak jak na przykladzie pomidora 4-6-8 . Ulatwilo mi to znalezienie odpowiednika florovitu. będę prowadzil na sznurkach bo nie mam zbyt duzo miejsca . Kieddy nalezy wykonywac opryski zapobiegajace chorobom?
Pozdrawiam Rafal
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Niektóre nasiona były połamane na pół i część wykiełkowało - oczywiście takich nie wsadzam. Myślę, że wykiełkowały bo nie naruszono części, z której wyrasta kiełek.Rzepka pisze:Które są te właściwe połówki, nic o tym nie wiem, czy mają znaczenie przy wsadzaniu do podłoża? Pozdrawiam
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- Rzepka
Dzięki za wyjaśnienie, myślałam, że to jakaś nowa reguła, której nie znam
Pozdrawiam

Pozdrawiam
To zdjęcie nasion ogórka z zaznaczonym położeniem zarodków skąd wyrastają kiełkiRzepka pisze:Które są te właściwe połówki, nic o tym nie wiem, czy mają znaczenie przy wsadzaniu do podłoża?

Podczas kiełkowania nasion w ziemi, jeśli je umieścimy pionowo, to ma znaczenie którym końcem w dół. Roślina kieruje korzenie w dół zgodnie z siłą ciążenia wskutek zjawiska geotropizmu. Jeśli nasionko umieszczone jest zarodkiem w dół roślina bez trudu wypuszcza w dół kiełek. Jeśli zarodkiem do góry, to ten kiełek najpierw wyrasta do góry a następnie kolankiem kieruje się w dół. Opóźnia to wschody. Może też stać się przyczyną braku wschodów w razie uszkodzenia kiełków.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja kiełkują na leżąco i pewnie nie narzekają.
Moje nowe imię Szansa 

- Rzepka
Czego to się nie dowie czlowiek na stare lata
Dotychczas też wsadzałam na leżąco.
forumowicz, dziękuję
Pozdrawiam

Dotychczas też wsadzałam na leżąco.
forumowicz, dziękuję

Pozdrawiam
W gruncie zazwyczaj nasiona umieszcza się poziomo. Wtedy nie ma problemu ,bo w jakąkolwiek stronę będą zwrócone nasiona każdy kiełek i tak pójdzie w dół.
Pionowe umieszczenie nasion zdarza się przy siewie w doniczki.
Pionowe umieszczenie nasion zdarza się przy siewie w doniczki.
Pionowo ustawiam większe nasiona, np. dyni, cukinii.
Między wyłożeniem nasion ogórków do kiełkowania a pojawieniem się już w paletach pierwszych liścieni minęły raptem 3 doby
. Dziś po południu eksmisja na balkon . mam nadzieję, że temperatura na zewnątrz nie spadnie poniżej 10 *

-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
forumowicz, Ty to chyba masz jakieś ogórki ze szczęśliwszych nasionek
Mi po 48 h na ręczniku wykiełkował Hermes, wczoraj wsadziłam do wielodoniczek a dopiero potem doczytałam, jak powinno byc wsadzone nasionko, coby szybciej rosło. No i zonk, znowu z jeden dzień poślizgu
Kronos chyba dziś wykiełkuje a Krak twardy, żadnego śladu życia
Zresztą to samo mam z cukiniami (Atena Polka, Tristan, Soraya i ta okrągła). No chyba, że te dłużej kiełkują, ale już wpadam powoli w panikę 

Mi po 48 h na ręczniku wykiełkował Hermes, wczoraj wsadziłam do wielodoniczek a dopiero potem doczytałam, jak powinno byc wsadzone nasionko, coby szybciej rosło. No i zonk, znowu z jeden dzień poślizgu

Kronos chyba dziś wykiełkuje a Krak twardy, żadnego śladu życia

Pozdrawiam :) Marzena
"Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest...."
Ja trzymałem nasiona do kiełkowania na routerze, którego wcześniej przetestowałem na temperaturę. Akurat, jeśli umieszczę pudełko zamknięte na tym urządzeniu ,wewnątrz mam temperaturę 30 * . Po 24 godzinach kiełki były nawet ciut za duże musiałem je z namaszczeniem przenosić do palety. Nasiona cukinii kiełkowały 48 h.
Jeśli chodzi o ogórki to z Kraka wyrzuciłem niewiele nasion nieskiełkowanych. Z Hermesa optycznie więcej a nasion w torebce mniej. No ale w sumie starczyło mi na te planowane 210 roślin ogórków konserwowych.
Nasiona ogórków wrzucasz we wcześniej przygotowane otwory w doniczkach. One przeważnie układają się na dnie otworu w położeniu poziomym i to jest optymalne dla tych nasion z kiełkami. Nikt przecież nie będzie wciskał nasion ogórków kiełkami w dół , chyba, że jakiś współczesny Kopciuszek. A i to istnieje ryzyko a nawet pewność wyłamania kiełków.
Jeśli chodzi o ogórki to z Kraka wyrzuciłem niewiele nasion nieskiełkowanych. Z Hermesa optycznie więcej a nasion w torebce mniej. No ale w sumie starczyło mi na te planowane 210 roślin ogórków konserwowych.
Nasiona ogórków wrzucasz we wcześniej przygotowane otwory w doniczkach. One przeważnie układają się na dnie otworu w położeniu poziomym i to jest optymalne dla tych nasion z kiełkami. Nikt przecież nie będzie wciskał nasion ogórków kiełkami w dół , chyba, że jakiś współczesny Kopciuszek. A i to istnieje ryzyko a nawet pewność wyłamania kiełków.
-
- 100p
- Od: 5 mar 2015, o 18:14
No jakby mi obiecały, że szybciej wyrosną, tobym sie pokusiła i w Kopciuszka zamienić
Ale ja planuję po 10 krzaczków z 3 odmian, więc mogę się pobawić.
dziękuję Ci forumowicz za rady

Ale ja planuję po 10 krzaczków z 3 odmian, więc mogę się pobawić.
dziękuję Ci forumowicz za rady

Pozdrawiam :) Marzena
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Oczywiście nie mam roślin w setkach, ale kilkadziesiąt się uzbiera. - jakieś 40 sztuk.