Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa
-
- 200p
- Od: 20 lut 2012, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: czy mikoryza i previcur to za dużo?
A może jednak nie zabije? Przecież fungicydy są preparatami selektywnymi i nie biją wszystkiego co żyje a tylko ściśle określone patogeny. Osobiście stosuje w ogrodzie Aliette doglebowo i nie zauważyłem żadnych szkodliwych zmian na roślinach . Mało tego, w miejscach stosowania różne grzybki rosną tak samo jak w tych nie traktowanych. Oczywiście stosujmy chemię z rozwagą i wtedy kiedy jest naprawdę konieczna.
Pozdrawiam Piotr
Mam podobny problem co nelly.
Podejrzewam fytoftorozę, bo w tamtym roku jeden świerk serbski pożółkł, potem igły zaczęły rudzieć i opadać, aż niektóre gałązki były prawie nagie.
Zaaplikowałam mu 2 razy w odstępie 30 dniowym Aliette ( na korzenie) i jakoś przeżył. W tym roku ma tylko kilka pączków. A kilka kolejnych ( ale co dziwne nie obok niego) świerków lekko żółknie i obawiam się że zacznie się to samo u niego. Obcięłam rudawe końcówki gałązek i zabezpieczyłam maścią ogrodniczą i psikam Topsin-em. Dodam, że niektóre rdesty obok tych świerków posadzone padły.
Proszę Was o odpowiedź:
1. Czy to faktycznie jest fytoftoroza?
2. Ponieważ kupiłam mikoryzę do iglaków, to chciałam się zapytać czy mogę te chore iglaki wzmocnić mikoryzą ale stosować opryski korony i pnia? Czy jednak np. oprysk Aliette , Topsin, Amistar zabije "dobrą" grzybnie w korzeniach?
Biedaczek:

Kolejne, które zaczynają żółknąć:

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
Podejrzewam fytoftorozę, bo w tamtym roku jeden świerk serbski pożółkł, potem igły zaczęły rudzieć i opadać, aż niektóre gałązki były prawie nagie.

Zaaplikowałam mu 2 razy w odstępie 30 dniowym Aliette ( na korzenie) i jakoś przeżył. W tym roku ma tylko kilka pączków. A kilka kolejnych ( ale co dziwne nie obok niego) świerków lekko żółknie i obawiam się że zacznie się to samo u niego. Obcięłam rudawe końcówki gałązek i zabezpieczyłam maścią ogrodniczą i psikam Topsin-em. Dodam, że niektóre rdesty obok tych świerków posadzone padły.

Proszę Was o odpowiedź:
1. Czy to faktycznie jest fytoftoroza?
2. Ponieważ kupiłam mikoryzę do iglaków, to chciałam się zapytać czy mogę te chore iglaki wzmocnić mikoryzą ale stosować opryski korony i pnia? Czy jednak np. oprysk Aliette , Topsin, Amistar zabije "dobrą" grzybnie w korzeniach?
Biedaczek:

Kolejne, które zaczynają żółknąć:

Będę bardzo wdzięczna za pomoc.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Leśnikiem nie jestem, ale bardzo mi to przypomina opadzinę igieł świerka /brązowienie igieł świerka/. Opryskaj trzykrotnie co 10 dni stosując dithane , Domark i topsin naprzemiennie. Na fytoftorozę to nie wygląda.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szczepionka mikoryzowa
Już się pytam gdzie się da.
Znacie sprawdzone szczepionki mikoryzowe dla drzew starszych potrzebujących wspomożenia przy regeneracji po uszkodzeniach, przemrożeniach, etc? Chodzi mi o takie, które stosuje się dla ratowania drzew pomnikowych. Właściwie zależy mi na szybkiej regeneracji starej czereśni po pęknięciu pnia (osłabło przewodzenie w pniu i potrzebny szybki przyrost masy nowego drewna). No i przydałoby się też przyspieszenie kalusowania...

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lip 2016, o 11:51
Mikoryza
Witam tak jak w temacie chce zastosować szczepionkę w tym miesiącu czy przyjmie się czy poczekać do wiosny?
Re: Mikoryza
Jak koniecznie chcesz teraz i dasz rady dostać się do korzeni w kilku miejscach to teraz, a jak nie to dopiero na wiosnę.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 lip 2016, o 11:51
Re: Mikoryza
Mam na myśli szczepić thuje szmaragd
- asprokol
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Re: Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa
Zaklęcia typu abrakadabra będą równie skuteczne co ta szczepionka.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Re: Mikoryza. Szczepionka mikoryzowa
Trzeba poczekać do wiosny, aby grzyby mogły efektywnie wejść w symbiozę z drzewem, które jest w okresie wegetacji. Teraz skuteczność szczepionek jest niższa.