Galeria.Dalie Anulki

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 mar 2007, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie Anulki:)

Post »

Krysiu co Ty piszesz :shock: juz pochowałaś?Ja jeszcze trzymam choc po tych zapowiedziach śniegu to raczej wątpliwe ,zeby dłużej pokwitły.Normalnie idzie zwariować z tą pogodą.
Ta rozczochrana tez mi się zaczęła podobac a miałam ją wyrzucic w zeszłym roku.Jak da rade podzielić na wiosnę to masz :D

Agapa z nazwami to trochę ciężko ,bo nie zapisałam ,ale przy wykopywaniu zobaczę ,bo są tam numerki i wtedy dam Ci znać. :D
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Mój ogród:2007/08/09/10/11/12
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie w zeszłym tygodniu nad morzem tak wyglądały dalieObrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anulko właśnie dlatego,że w tym roku pogoda sypie anomaliami i wciąż nas zaskakuje ( raczej niemile) to nie chce aby mnie wczesną zimą na działce zaskoczyła.
Bardzo zimne noce a teraz powtórzyły sie niewielkie przymrozki i pąki przestały sie rozwijać.
Zdecydowałam wykopywanie a mąż az podskoczył z radości bo nie lubi odkładania bez określenia terminu
- uwielbia wykopywanie i nawet mogę Ci podesłać bo fachowiec w tym temacie solidny i żadna karpa nie uszkodzona
... pomyśl i daj znać co bym chłopa przyszykowała do drogi :;230
Twoje dalie nad morzem nie czują jesieni - cieplej od wody więc maja sie dobrze.
Z propozycji dalii " rozczochranej " chętnie skorzystam.

Miałam trochę czasu i próbowałam określić moje 4 dalie NN i nie udało się- dałam sobie spokój bo szkoda czasu.
Kwiaty mają być obfite i ładne a nazwa .... niewielkie ma znaczenie.
Ponadto okazuje sie, że te same odmiany w rożnych galeriach czy też szkółkach maja inne nazwy i sami ogrodnicy narzekają na wielki bałagan w tej dziedzinie.
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

U mnie dzisiaj rano tylko 3 stopnie :shock: Nie wiem co robic -kopać czy zostawić?Trochę szkoda kwiatów .Sprawdzałam na portalu pogodowym i u mnie ma byc w okolicach 1 stopnia.
Krysiu -ja Twojego M chętnie przyjmę ;:138 Przyda się do kopania i moze innych rzeczy :roll: Lubię pracowitych a do kopania mam mnóstwo rzeczy.W zamian mogę podesłac mojego-niestety totalny brak zainteresowania pracą fizyczną,ale moze się przyda? np.do zrzędzenia ;:112
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

No i po daliach :? .Wczoraj robiłam zdjęcia tych powyżej a dzisiaj juz siedzą w piwnicy-podmarzły w nocy :evil: Okropna pogoda,żeby w pazdzierniku były przymrozki?
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

no widzisz Anulko, zastanawiałaś się, kopać, czy nie kopać, a problem rozwiązał się sam. U mnie mróz już w sobotę zważył kwiatki, więc na dobrą sprawę ty dłużej cieszyłaś się daliami :;230
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Aniu! Zaciekawił mnie Twój wątek daliowy. Kwiaty o niesamowitych kształtach :shock: I do tego piszesz, że nie masz z nimi wiele pracy :shock: Podziwiam :!:
Czy wiesz jak nazywa się ta dalia? Może uda mi się zidentyfikować choć jedną z moich :idea:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/545 ... 297b3.html
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

anulka pisze: Krysiu -ja Twojego M chętnie przyjmę ;:138 Przyda się do kopania i moze innych rzeczy :roll: Lubię pracowitych a do kopania mam mnóstwo rzeczy.W zamian mogę podesłac mojego-niestety totalny brak zainteresowania pracą fizyczną,ale moze się przyda? np.do zrzędzenia ;:112
No widzisz KOBIETO ... sama wykopywałaś i znać nie dałaś a ja swego M oszczędzałam coby siły magazynował i spisał sie na medal :;230
Co ja teraz zrobię z tą nagromadzona energią ... ???
Jak oceniasz wielkość kłączy u siebie bo niektóre z naszych koleżanek piszą,że marny przyrost ?
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku szukałam ,ale nie znalazłam :roll: :) To nie takie proste-tyle jest tych odmian.
Zachęcam Cię do uprawiania tych kwiatów ,bo nakład niewielki a korzyści duże.Kwitną całe lato i jesienią kiedy inne kwiaty juz przekwitają.Doznania wzrokowe cudowne :D A wykopanie karp to też pikuś-wykopujesz,wkładasz do kartonu i zanosisz w chłodne miejsce :D

Krysiu-to Ty się ciesz ,że Ci chłopa oszczędziłam i teraz będziesz miała z niego większe korzyści.Ta energia przyda się na zimowe wieczory :wink: ;:112

Co do kłączy to róznie jest.Te z zeszłego roku juz urosły i są ładne a te z wiosny są małe-nic nie przyrosły,ale kwitły chociaż nie wszystkie.Najgorsze jest to ,ze jak pojechałam na działkę to moje dalie wyglądały tak ,jakby je ktoś posmarował czarną farbą.Wszystkie podmarzły.Nie mogłam oznaczyc kolorów ,bo juz ich nie było na kwiatach.Dopiero za rok będe mogła to zrobić a teraz nie wiem która jest która :roll:
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Agapa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 maja 2009, o 21:53

Post »

A spróbuj sobie przypomnieć, gdzie która posadziłaś. Ja w niedziele jak głupia jakaś ;:24 latałam po ogrodzie z kolorowymi tasiemkami: bo ta była taka, ta śmaka, a ta musi mi sie nie pomylić...
Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Ja jeszcze nie wiem czy coś będę zamawiała na wiosnę ,bo nie wiem gdzie to wszystko sadzić?
Chciałabym coś z nowości takich ,jakie są na stronach,ale to by trzeba było zamówic paczkę ze Stanów a tam ceny dość spore :roll:
Pozostaną chyba tylko katalogi z Czech.Poszukam jeszcze u Niemców i Holendrów.

Aga przy takiej duzej ilości co mam nie jestem w stanie zapamiętać :roll: Pomysł ze wstążeczkami dobry.Ja przy wykopywaniu opisuję na kartkach,ale gorzej ,jak nie ma kwiatów bo zmarzły.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Aniu, mnie do uprawy dalii nie trzeba zachęcać, bo jestem ich miłośnikiem od wielu lat :)
Ale ich uprawa nie jest taka bardzo prosta zwłaszcza, jeśli chodzi o przechowywanie. Złe warunki, jakie miałem sprawiały, że dalie zagniwały albo przemarzały. Nie mam też stałych podpór, które bym sprawnie zakładał, a bez tego notorycznie mi się łamią.
Za to podpisane mam wszystkie, bo mają znaczniki i z nimi zimują :)
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Jacku ja swoje dalie wsadzam jedna przy drugiej i to pomaga ,aby się nie łamały.Kijki daję tylko tym bardzo wysokim,albo jeden kijek wsadzam w środek kilku dalii i wszystkie do niego przywiązuję.

Pytałam o jakieś nowosci na 2011 rok ,ale jeszcze trzeba poczekać.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
Awatar użytkownika
anulka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Juz obejrzałam płytę.Jest na niej relacja z Miedzynarodowej Wystawy Dalii.Pan Lipień tez tam jest i odbiera nagrodę za swoje odmiany.Poza tym pokazuje swoje pole pełne dalii-normalnie szok!!!
Pięknie to wygląda :D Ci co mają blisko Kamiennej Góry powinni tam pojechać.
Pozdrawiam, Ania
Moje dalie i lilie
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”