Ogród zielonej

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej

Post »

Jak tak czytam i oglądam to nabieram ochoty,aby w tym roku spróbować z ukorzenianiem patyczków hortensji ;:333
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Soniu,
mnie tak jak Ani - najbardziej te patyczki wpadły w oko ;:108
Napisz proszę, kiedy je cięłaś i czy najpierw do wody, czy od razu do ziemi?
Ja w tym roku chcę zakupić coco i bobo i najchętniej od razu bym z nich robiła nowe sadzonki :tan
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Lucia
200p
200p
Od: 17 paź 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ogród.
Najbardziej podobają mi się nasadzenia bukszpanów. Robią wrażenie.
Pozdrawiam Paulina
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Soniu ;:138 Też jestem ciekawa czy wkładasz patyczki od razu do ziemi, czy robisz pół do wody pół do ziemi, bo czytałam,że i tak i tak robią, ciekawa jestem która metoda lepsza. Masz zdolne rączki mogłabyś szkółkę założyć ;:333
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aneczko patyczki, już dwa lata ukorzeniałam, ale z małym skutkiem. Udało się ze dwadzieścia, najwięcej z Limelight.

Madziu, to była konieczność, żeby nie rosły same chwasty, trzeba było czymś obsadzić. Część to byliny, szałwie omszone, jeżówki, lawendy, trawy. W tym roku będzie szałwia omączona, niebieska, werbena patagońska, ostnica, mikołajek płaskolistny, białe cynie. Mam nadzieję, że to wszystko. :;230 Jarzynki obowiązkowo.

Aniu Annes 77 witam serdecznie, :wit znam Twój piękny, różany ale też bylinowy, trawkowy, hortensjowy ogród. Jakoś z dużej liczby patyków hortensji niewielka liczba się u mnie ukorzenia. ;:223 Pierwszy raz próbowałam w wodzie i w ziemi na parapecie w domu. W ubiegłym roku tylko w ziemi i stały w nieogrzewanym garażu przy oknie. Procent ukorzenionych podobny, kilka sztuk z kilkudziesięciu.

Zuza z patyczków mam małe sukcesy. Przycinam w marcu i tnę na 20 cm odcinki z 2-3 oczkami. Zdecydowanie, jak jest gałązka krzewu, którą da się przygiąć do ziemi, lepsze są odkłady. Ukorzenia się każda. W ubiegłym roku już na rocznych sadzonkach, po dwie cienkie gałązki przyłożyłam kamieniem i wszystkie ukorzenione. W tym roku będą posadzone na miejsce docelowe lub do doniczki dla znajomych.
Obrazek Obrazek

Paulinka witam i zapraszam, :wit w tym roku będą kolejne bukszpany wędrować z doniczek do gleby. Chętni do dzielenia się spostrzeżeniami mile widziani. ;:108 Rośliny zimozielone, to najlepszy sposób, aby ogród zimą nie był szary i smutny.

Krysiu jak napisałam wcześniej, próbowałam i w wodzie i w ziemi, ale stu procentową pewność dają odkłady. W tym roku też będę ukorzeniać patyki, ale tylko w ziemi. Szkoda wyrzucić, taką ilość, zawsze kilka się ukorzeni. Przeglądając inne wątki, spotykałam się z dużymi sukcesami w ukorzenianiu patyków. ;:180 Może jest jakaś tajemnica, której ja nie znam. Krysiu kto wie, co człowieka czeka w życiu, może zostanę szkółkarzem. ;:306
Awatar użytkownika
sweetdaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2015, o 19:21

Post »

Dzięki Soniu za odpowiedź.
W takim razie jak będę kupowała moje bobo i coco, będę szukała takich, żeby miały dużo gałązek bocznych, które poprzyginam do ziemi :tan
Może już na kolejny rok będę miała z nich więcej nowych roślinek :heja
Pozdrawiam, Zuza
----------------------------
Słoneczny kawałek mojego miejsca na ziemi I, II, III
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zuza możesz nawet grubszą i dłuższą gałązkę przygiąć. Wiosną i tak powinno się przycinać krótko, więc i tak zostanie odcięta. Na zdjęciu takie cienkie, bo to z ukorzenianych w poprzednim roku, więc krzaczki małe.
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

A kiedy należy przyginać te gałązki do ziemi? :) Można juz, czy raczej wiosna? ;:173
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamil przyginam najczęściej w lipcu, sierpniu, nowe tegoroczne przyrosty, są wiotkie. Teraz to i tak nie zaczną się ukorzeniać, bo uśpione, myślę, że jak zrobi się ciepło i ruszy wegetacja. Może być marzec lub kwiecień, zależy czy będzie zima, czy nie.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ja też chcę kilka hortensji wyprowadzić na pieńku jako drzewka, w tym Phantom, Tardiva, Pink Diamond i Limelight. Już nawet wybrałam główne pędy. Tylko nie nie wiem, czy zostawić na tym głównym pędzie zeszłoroczny kwiatostan. Bo jeśli się go wiosną zetnie, to w tym miejscu wyrosną dwa boczne pędy, a chodzi przecież o to, żeby nic nowego nie wyrastało, tylko aby pęd rosnął coraz wyżej aż do docelowej wysokości. Czy w takim razie ma rosnąć w górę z tym suchym kwiatostanem? Jak myślisz?
Jakoś nigdzie nie mogę się doczytać. :(
Awatar użytkownika
MariaWy
1000p
1000p
Od: 3 lip 2011, o 22:12

Post »

Soniu ale piękne masz już hortensje , ja też dużo patyczków ukorzeniam sama , przeważnie bukszpany , krzewuszki , i właśnie próbuję z hortensjami. :wit a i kilka tui udało mi się ukorzenić.
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44

Post »

wanda7 pisze: Tylko nie nie wiem, czy zostawić na tym głównym pędzie zeszłoroczny kwiatostan. Bo jeśli się go wiosną zetnie, to w tym miejscu wyrosną dwa boczne pędy, a chodzi przecież o to, żeby nic nowego nie wyrastało, tylko aby pęd rosnął coraz wyżej aż do docelowej wysokości. Czy w takim razie ma rosnąć w górę z tym suchym kwiatostanem? Jak myślisz?
Jakoś nigdzie nie mogę się doczytać. :(
Też główkowałam z tym rośnięciem głównego pędu na wysokość w kolejnych sezonach, bo wcale nie pogniewałabym się gdyby moja hortensja prowadzona na pniu była trochę wyższa niż teraz.
Awatar użytkownika
miwia
500p
500p
Od: 2 gru 2007, o 22:46

Post »

Soniu :wit

Zaimponowałaś mi tymi "patyczkami" i w ogóle własnymi szczepkami. Postanowiłam, że ja też spróbuję. Oszczędzę kasę na inne "chciejstwa" :wink: Dwa dni temu poobcinałam trzmieliny i już siedzą w doniczce. Teraz drapię się po głowie, czy styczeń to dobry czas. Ale wydedukowałam, że skoro teraz pobiera się zdrewniałe sadzonki z dereni, forsycji itp. to czemu nie z trzmieliny ? Zobaczymy co mi z tego wyjdzie :)
Hortensje prowadzone na pniu to moje marzenie. Zaczęłam kiedyś, kiedyś od Anabelki. Splotłam trzy pędy w taki luźny warkocz. Wszystko, co puszczała bokami, od dołu, obcinałam bezlitośnie. Po 2 sezonach dałam jej spokój z 2 względów: 1/ miała masakrycznie dużo tych odrostów od korzenia i innych, nie nadążałam z cięciem i w pewnym momencie zrobiło mi się jej zwyczajnie szkoda, teraz jest pięknym krzakiem :) 2/ kwiaty miała duże i ciężkie, mocno się przewieszały i nie tworzyły nawet zaczątka mojego wymarzonego efektu drzewka. Wywnioskowałam, że poeksperymentuję z jakąś o sztywnych pędach. Mam 2 bukietówki nn na pniu, ale udało mi się je wyprowadzić na wysokość kolan :;230 Utknęłam na problemie, o którym pisze Wandzia i Ania: jak już zaczęły kwitnąć na tym głównym pędzie, to zostawiłam je w spokoju. Spróbuję w tym roku znów, ale począwszy od malutkiej, w donicy i spróbuję ją nawozić nawozem do roślin zielonych. Może zdąży urosnąć wysoko i nie zbuduje kwiatów ? Jak myślisz ?
Pozdrawiam serdecznie
Mirka
Zapraszam do mojego ogródka
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Witaj Soniu, mijamy się w kilku wątkach, a i u ciebie widzę dużo znajomych "twarzy", tak więc postanowiłam zaglądnąć..tym bardziej, że jesteśmy obydwie z Podkarpacia ;:oj Podziwiam twoją pracę, od zera do TAKIEGO ogrodu ;:oj Ale najbardziej podziwiam łany werbeny patagońskiej..choruję na nią od ubiegłego roku i jestem na etapie "zdobywania" nasion..dzisiaj w planach OBI ;:183 Powiedz, czy siejesz ją co roku, czy raz posiana rozsiewa się sama?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu niestety nie wiem. :oops: Intuicyjnie działam. Myślę, że zostawienie kwiatostanu pozwoli rosnąć dalej, ale to nie wiedza, tylko przypuszczenie. Obcięłam swojej Limelight kwiatostan i te nowe gałązki wiosną splotę, żeby korona była wyżej. Potem i tak to splecione powinno być zasłonięte przez liście i kwiaty. U kogoś czytałam, że wyprowadzał hortensję 5 lat, splatał trzy gałązki od dołu, miały chyba z 70 cm, wyżej już była korona. Na pniu tylko szczepione widziałam, ale ceny dla mnie zaporowe. ;:131 Będziemy się wspólnie uczyć. ;:333

Marysiu mam czas to próbuję, raz z lepszym, raz z gorszym skutkiem. Znasz więc z autopsji radość, gdy uda się nową roślinkę ukorzenić.:tan

Aniu nie spotkałam nigdzie opisu wyprowadzania hortensji na jednym pniu, jesteśmy prekursorkami.;:173 Może rzeczywiście zostawić, jak jest i zobaczyć, ciąć można zawsze.

Mirko Ty już doświadczona jesteś, ;:180 a my odkrywamy Amerykę. Moje anabelki, też puszczają odrosty, ale te dwa lata bez problemu sobie radziłam. Jak zaczniesz w tym roku młodą bukietówkę prowadzić na pniu, to już w przyszłym roku Wandzia i Ania będą mieć jakąś wiedzę. Zobaczymy. Trzmieliny są jak chwasty, ukorzeniają się szybko, choć ja zawsze robię to latem lub jesienią. Powodzenia, będę śledzić. ;:138

Sabinko dziękuję. ;:196 Twój ogród znam doskonale, ;:215 ale wątek zamknięty, więc tylko podglądam. Werbenę siałam pierwszy raz w tym roku z podarowanych nasion, ale wiem, że rozsiewa się sama bez problemu. Teraz wysieję własne nasiona, ale liczę też na samosiew. W tym roku trochę za gęsto posadziłam, :oops: dziś wiem, że ładniej wygląda jak jest bardziej ażurowa. Bardzo mi się podoba i mam nadzieję, że będzie w kilku miejscach w moim ogrodzie.
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”