Ogród Ali -> alana cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie dziewczyny! :D
Karolciu też zastanawiam się co to będzie z tej budleji, wzejdzie czy nie :wink: mam jeden krzaczek, na razie tylko raz mi kwitł (w tym roku, w późne majowe przymrozki zmarzła na tyle, że nie dała rady wypuścić kwiatów :( ), też je uwielbiam takie piękne długie kłosy kwiatów z motylami :P
Miikako ja dopiero w tym roku spotkałam tą fasolkę, ciekawa jestem jak będzie wyglądać z takimi fioletowymi strąkami na działce :D
Jolu zapraszam częściej, bo zapewne jeszcze niejedna wycieczka przed nami :)
Asiorku Tobie oleander na pewno się ukorzeni, jak już przetrwał zimę, to będzie rósł, to tylko ja mam jakąś niewłaściwą rękę do m.in. oleandrów. Cieszę się, że podobają Ci się moje kwiaty :)

Dzisiaj byłam na działce, niestety rano padał deszcz ze śniegiem, potem pochmurnie, teraz chyba pada deszcz, mówię Wam pogoda u nas jest okropna ;:214 Ku mojemu niezadowoleniu - ponoć ma przyjść zima w okolicach weekendu, wiosna rozhulała się również i u nas. Na jednej działce zaczął kwitnąć nawet lak, ma dużo pąków kwiatowych, wystają z ziemi i listków niepozorne główki kwiatowe przebiśniegów. Natomiast u mnie, wschodzą narcyzy, tulipany, krokusy, przebiśniegi. Już pojawiają się listki piwonii i ostróżek, i co mnie najbardziej zdziwiło nowe listki zaczyna wypuszczać róża, która usytuowana jest na wystawie północno-wschodniej. A na różanej rabacie, duże liście wypuściła różowa cebulica. A jeszcze zapomniałabym, nowe pędy i liście wypuściły jesienne astry (nowe jesienne nabytki :D ).
Zdziwiła mnie jeszcze jedna sprawa, posadzone ostatnio tulipany zostały rozryte, średniej wielkości dół, a cebulki wykopane leżały wokół. Tylko nie wiem kto to mógł zrobić, forma dołu wskazywałaby na jakiegoś psa :?

Jeszcze gadu gadu o nasionkach, to życzę Wam aby wszystkie nasiona wzeszły no prawie w 100%, a potem siewki pięknie i zdrowo rosły ;:333
Awatar użytkownika
GERTRUDA
1000p
1000p
Od: 25 lis 2007, o 17:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu cudownie tu u ciebie , muszę ci przyznać że nakręciłam się strasznie na gożdziki Chabaud [ teraz wiem jak to się pisze ] oczywiście posiałam tylko sie martwie że za póżno .
Masz śliczne kwiaty i taki sielski klimacik ..., pieknie .

Jeśli się nie obrazisz to wtrącę swoje 3 grosze do twoich róż - ta na zdjęciu podpisana jako Rumba niestety na pewno nią nie jest [ Inag-1 ma typową Rumbę ] gdyż Rumba w momencie rozkwitu ma pączki siarkowo żółte które w miarę rozwoju przechodzą w pomarańcz a na koniec dostają czerwony [ czasem karminowo-różowy ] brzeg , przed opadnięciem płatki niekiedy są prawie całe czerwone , kwiaty tej odmiany są niewielkie i zebrane po kilka .
Jeśli zaś chodzi o opadanie liści [ ogałacanie się krzewów w trakcie sezonu ] to nie jest trudne do wyeliminowania , twoja róża zapewne cierpi na braki magnezu [ podczas kwitnienia wyjaławia się szczególnie ] czego skutkiem jest utrata liści - doradzam na wiosnę do oprysku przeciw plamistości [ np. Bravo lub Topsin ] dodać nawozu magnezowego do stosowania dolistnie , jak powtórzysz oprysk magnezem 3 razy w sezonie powinno jej pomóc [ na pewno będzie bardziej zielona ] a w następnych latach problem zniknie . Pozdrawiam , mam nadzieję że przydadzą ci się moje rady , bo twoje mi pomogły . Pozdrawiam .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gertrudo możesz śmiało jeszcze wysiewać goździki, tylko trochę później Ci zakwitną pewnie (chyba, że u Ciebie będą miały lepsze warunki i może lepiej będą rosnąć :P ).
A co do róż, to dziękuję Ci bardzo za te cenne rady, niedawno właśnie czytałam o tym podsypywaniu magnezu i miałam to zrobić :) Oglądałam Twoje okazy już jakiś czas temu i zachwycałam się nimi bardzo :D A jeśli chodzi o tą niby Rumbę, to właśnie od momentu pierwszego jej kwitnienia zastanawiałam się czy to aby na pewno Rumba. A może przychodzi Ci do głowy co to może być za odmiana? Dzięki za porady jeszcze raz :)

P.S. Dzięki za miłe słowa o działkach :D A jeszcze, zamówiłam nasionka w czwartek w sklepie, o który Cię pytałam :wink:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!!

Słońce u nas świeci coraz częściej (ciekawe na jak długo :? ) i roślinki rosną coraz szybciej.
Moja wiosna w porównaniu do wiosny większości forumowiczów jest jeszcze słabiutka, ale zawsze to coś wyjść na działkę i zobaczyć kilka przebiśniegów i wychodzące krokusy :D
Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

- różowe cebulice niedługo zakwitną
Obrazek
Przycięta w piątek wierzba mandżurska
Obrazek
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz kilka zdjęć moich siewek:

- kobea biała i fioletowa - wszystkie nasiona nam wzeszły, 100% :D (poza jednym, z którym przewróciłam doniczkę :wink: )
Obrazek Obrazek

- paleta z m.in. goździkami
Obrazek

- półka z młodymi roślinkami
Obrazek

- begonia
Obrazek
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witaj ALU :D wędrowałam dzisiaj po Twoim ogrodzie tak od początku do końca, przy takiej pogodzie jak dzisiejsza była to podwójna przyjemność :lol: Bardzo urzekający mostek, altana otoczona łąką kolorów to wspaniałe jak pięknie i niezwykle wyglądają kwiatki własną ręką wyhodowane. Piekne zdjęcia zimy chociaż cieszę się że juz sobie idzie i z ogromną przyjemnością oglądałam przychodzącą wiosnę w Twoich krokusach, przebiśniegach i pierwiosnkach ;:114 Pozdrawiam serdecznie Isia
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Alu,masz już ładne, duże roślinki.
A twoja wiosenka,coś tak jak u mnie ale my to wszystko nadrobimy.
Czekam,pokaż swoje zakupy. :D Magda
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Isiu witaj u mnie :P bardzo lubię oglądać moje jednoroczne roślinki, co roku wysiewamy z mamą w miejscu niedaleko altanki różne cynie i astry, przynajmniej można kilka gałązek ściąć i nacieszyć oczy tym pięknym widokiem również w domu :D
Karolciu nadrobimy nadrobimy :wink:

Oto moje zakupy:

- najpierw nasiona
Obrazek Obrazek

- a teraz dzisiejsze bulwki
begonie, ixie, cynobrówki i lilie tygrysia, trąbkowa i orientalna
Obrazek

- a oto jak wygląda bulwa begonii zwisającej
Obrazek

Jeszcze wspomnę, że w glinianej donicy leżą kupione pod koniec stycznia dalie i mieczyki :D
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

No tak Alu, zakupy masz super.
Ta półeczka na siewki to dobry pomysł, a ja nie mam gdzie trzymać moich.
Chyba odgapię :wink:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

wow :shock: No ,ta begonia jest imponujących rozmiarów!!!
I lawendę francuską masz!Zakupy przepiękne!Aż jestem ciekawa zdjęć z pełni sezonu,żeby to wszystko "na żywca" na forum oglądać.
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Alu,ale paka z cebulami :D :D :D Będziesz sadzić i sadzić :D I śliczne nasionkowe zakupki :D :D :D Żeby tylko te nasiona chciały wschodzić :twisted:
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu, widzę, że też nie możesz obojętnie przejść obok ogrodniczego :lol: Wespaniałe zakupy poczyniłaś. Trzymam kciuki za nasionka. Będziesz je pędzić w domku czy posiejesz do gruntu?
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Ala, super zakupy!!! już chciałoby się to wszystko oglądać w pełni rozkwitu.. jestem pod wrażeniem kobei - moja ubiegłoroczna miała dużo mniejsze liście... a ta bulwa :shock:
wiosenka piękna, krokusiki rewelacja - to moje najkochańsze kwiaty wiosenne i sama posadziłam mnóstwo, teraz z niecierpliwością czekam, aż się pokażą..
czy u Ciebie też zima o sobie przypomniała?? mam nadzieję, że w weekend będzie zdecydowanie cieplej!!
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W ogródku gramoli się powoli :D W doniczkach wschodzą siewki kwiatków wszelakich... :P I jeszcze tyle cebulek do posadzenia... Oj, tylko czekać , żeby się pogoda poprawiła i wybuchnie nam ta wiosna wszędzie !
Na zdjęciu zobaczyłam begonię - jaka to odmiana? Czy hodujesz ją z listka czy z kłącza?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam moich uroczych GOŚCI :wit :D

Gabrysiu , nie dość, że ta półka baaaaardzo przydatna, to jeszcze tania była :D bo to taka w stylu półek na obuwie :wink: tylko ciut większa.

Małgosiu, też pozytywnie zdziwiłam się po otworzeniu kartonu na widok wielkości begonii :D Również żałuje, że na żywca nie możemy obejrzeć naszych wspaniałych ogródków, ach jakie to byłoby niepowtarzalne przeżycie. Oby tylko te siewki przetrzymały w tych doniczkach do maja.

Karolciu, właśnie tylko żeby wzeszły, niestety kupione w tym roku szałwie omączone białe nie wzeszły, za to fioletowe z ubiegłego roku wschodzą. I co na to poradzić ;:103

Wiolu, większość nasion wysiewam w domu, poza cyniami, astrami i aksamitkami, a szczególnie byliny wolę mieć ciągle pod okiem (wydaje mi się, że w taki sposób więcej nasion (lub w ogóle jakieś) mi wschodzi), zresztą na działce mamy za mokro wiosna i obawiam się zawsze, że nasiona mogą zgnić.

Jolu, u mnie zima od wczoraj, zresztą dokładniejsza relacja na priv :wink: A krokusy tez uwielbiam, bo to w końcu pierwsze kwiatuszki.

Ewelino, to jest begonia z bulwki, teraz nie wiem która to, bo obok siebie rosną trzy - dwie pełne i jedna zwisająca. Ponoć w weekend ma się ocieplić, to niektóre nasze roślinki może już niedługo nas będą cieszyć :)
Dzisiaj posadziłam wczorajsze bulwki begonii

Byłam dzisiaj także w ogrodniczym po nawóz do kobei (strasznie pokręciło im te pierwsze listki :? ) no i oczywiście nie byłbym sobą, gdybym nie wyszła z innymi nieplanowanymi zakupami :;230 Akurat niedawno musieli nową dostawę dostarczyć :wink: Same popatrzcie :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na te odmiany choruję od zeszłego sezonu :D

A oto nasza dzisiejsza zima
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”