Drzewa owocowe - cięcie Cz.II

Drzewa owocowe
Zablokowany
cewe
500p
500p
Od: 28 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewa owocowe - cięcie [cz.II]

Post »

Paweł-prowadząc w formie wrzeciona zostawiasz na stałe pierwsze piętro,czy tniesz na czop po 1/2 przewodnika?
Możesz zamieścić jakieś przykładowe,aktualne zdjęcie po tegorocznym cięciu u siebie?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jabłonie które będę sadził na podkładce karłowej M9 i grusze sadzone na pigwie S1 w nich zostawię te dolne pędy na stałe tzw. stół. Jeślibym miał sadzić na mocnych podkładkach to zapewne dolne gałęzie też po 3-4 latach skracałbym na czop. W wiśniach lepiej nie zostawiać stołu ponieważ one owocują obficie na jednorocznych i dwuletnich gałęziach a przy np. odmianie Łutówka trudno by było utrzymać stół w ryzach i zebrać z niego owoc. Czereśnie według mnie podobnie jak wiśnie. Śliwy można prowadzić ze stołem.
Pozdrawiam Paweł
cewe
500p
500p

Post »

Jabłoń Alwa na P14-3 rok po posadzeniu, 1 piętro to 3/4 grubości przewodnika i jeszcze nie owocowała.Liczę na ten sezon.
Czereśnie na colcie ,a grusze na pigwie.
Na tych podkładkach zostawiać 1 piętro? Ewentualnie jak długie czopy ?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alwa rośnie bardzo silnie ja będę ją sadził na M9. Alwa potrzebuje trochę odmiannego cięcia ponieważ zawiązuje pąki kwiatowe głównie na końcach pędów jednorocznych tak samo jak Rubin, Rubinola, Topaz i Paulared. Aby zapobiec obwieszaniu się gałęzi (jak wierzba płacząca) oraz ogołacaniu się pędów jednorocznych i zwiększyć plon należy skracać w czerwcu wyrastające pędy gdy osiągną 30-40 cm co spowoduje rozgałęzienie i wypuszczenie paru (zamiast jednego długiego) krótkich i zakończonych pąkiem kwiatowym pędów i korona się ładnie wypełni. Stół możesz zostawić.
Czereśnia na Colcie rośnie silnie więc wymiana pędów dobrze jej robi, więc ja bym nie stosował stałego stołu tylko po 3-4 latach przyciął na czop o długości ok. 30 cm lub uciął za jakimś wyrosłym na tej gałęzi pędem aby on przejął jej rolę.
U grusze na pigwie zostawiłbym stół.
Przy drzewach ziarnkowych (jabłoń, grusza) stosuje się dosyć krótkie czopy o długości 5-10 cm. Za to u drzew pestkowych (wiśnie, czereśnie, śliwy) stosuje się czopy dłuższe o długości 20-30 cm, chociaż niekiedy nawet z tej długości nic nie wybije więc stosuje się także dłuższe czopy o długości nawet 50 cm.
Pozdrawiam Paweł
cewe
500p
500p

Post »

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Witos też na P14.Co z nią,bo Rubinolę wiem(teoretycznie).
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Proszę o poradę w sprawie cięcia gruszy konferencji ,nie wiem jaka podkładka ale rośnie wzniośle trochę jak stara topola .Chciałabym aby moja 4 letnia grusza( teraz ma ok.3 metrów ) za bardzo nie szła w wysokość i przycięłam jej dwa lata temu przewodnik ,sprytna roślina wyprowadziła nowy przewodnik a ja chcę ograniczyć jej wzrost i tu moje pytania
1.Czy mogę znowu przyciąć nowo wyprowadzony przewodnik i czy drzewo będzie dalej chciało prawidłowo rosnąc ?
2.Czy można przywiązać przygięty w dół przewodnik do drzewa czy to nie wpłynie na jej wzrost ?
Dzięki za odpowiedź :)
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jeśli przytniesz znowu wypuści przewodnik, przyginaj wszystkie gałęzie które idą pionowo.
Można w ten sposób ładnie uformować gruszkę (ja swoją uformowałam na "parasol"), ewentualnie przytnij na wysokość Ci odpowiadającą i usuwaj systematycznie pojawiające się wilki (uniknąć można wtedy brzydkich, grubych czopów).

Najlepiej zrób zdjęcie, wtedy można porządnie przemyśleć i zaznaczyć co trzeba przy drzewku zrobić :).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

cewe pisze:Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Witos też na P14.Co z nią,bo Rubinolę wiem(teoretycznie).
Witos też rośnie silnie i tworzy koronę słabo zagęszczoną więc długopędy także można skracać tak jak u Rubina itp.
agnieszka__ pisze:1.Czy mogę znowu przyciąć nowo wyprowadzony przewodnik i czy drzewo będzie dalej chciało prawidłowo rosnąc ?
Oczywiście, jeśli drzewo osiągnie pożądaną wysokość to warto zastosować cięcie przewodnika na "klik" tzn. skracanie jednorocznego pędu. Wytłumaczę tak po chłopsku: Gdy grusza już dorośnie do oczekiwanej wysokości to skracasz przewodnik (na tej wysokości). Drzewo będzie się ratować i będzie chcieć dalej rosnąć więc w następnym roku po skróceniu przewodnika wybije z tego skróconego od nowa, kolejny przewodnik, który później wiosną przycinamy na długość ok. 5 cm. Gdy z tych 5 cm w kolejnym roku wyrośnie znowu kolejny przewodnik znowu skracamy wiosną do 5 cm, przez co przez dwa lata mamy tylko 10 cm wzrostu zamiast np. 2 m. Oczywiście te zabiegi wykonujemy podczas cięcia wiosennego.
agnieszka__ pisze:2.Czy można przywiązać przygięty w dół przewodnik do drzewa czy to nie wpłynie na jej wzrost ?
Jeąśli przygniesz przewodnik do poziomu to możesz mieć pewność że u jego nasady czyli tam gdzie się zaczyna ze śpiącego pąka wyrośnie nowy pęd i przejmie rolę tego przygiętego przewodnika więc nie widzę sensu w bawienie się tego. Poczytaj o metodzie cięcia na klik i powinno być dobrze.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Paweł dzięki będę się uczyć cięcia na klik :) od środy ma być lepsza pogoda to przycinam :)
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pawelp1320 dobrze się jest uczyć nowych rzeczy :D, a zawsze zastanawiałam się jak ludzie trzymają w ryzach grusze z prostym przewodnikiem ;:224 (to była czarna magia dla mnie :lol: ), jeśli moja konferencja zawiedzie następne drzewko poprowadzę tą metodą ;:108 .
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dawniej był taki sposób że nie cięło się na klik tylko drzewo rosło wysokie a po jakimś czasie skracało się mocno przewodnik np. z 4 m do 2. Ale to powodowało że w miejscu obcięcia przewodnika wybijało parę lub parenaście wilków oraz przez dużą ranę wdawała się infekcja więc cięcie na klik wydaje się najlepszą metodą pozostania przy oczekiwanej wysokości drzewa.
Pozdrawiam Paweł
Lagotis
50p
50p
Od: 31 sty 2015, o 19:49

Post »

Mam ogromną prośbę . :wit

Obrazek
Czy Ktoś doradziłby mi , czy trzeba przyciąć ta jabłoń ? :oops:
Ową Szarą Renetę, kupiłam jesienią w zeszłym roku.
Jeżeli przyciąć to w którym miejscu ? ;:223

Byłabym bardzo wdzięczna. ;:180
Chyba trzeba ją przywiązać do palika ,aby wyprostować ?

Niestety miałam kiedyś takiego ogrodnika , który doprowadzał młode drzewka do katastrofy, stąd ta prośba, sama się nie znam.
Takie miałam dwie karykatury, jedna wycięłam, posadziłam, ową Renetę. :oops:
Obrazek
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na moje oko to to drugie drzewko wcale nie jest jakąś tragedią, wystarczyłoby doprowadzić ją do porządku (wyciąć krzyżujące się gałązki i przyciąć lekko te długie "lejce"), żeby powiedzieć coś więcej o pokroju przydałoby się zdjęcie drzewka w całości, bo to troszkę je ścięło :lol: .
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeśli pierwsze drzewko chcesz wyprowadzić w formie wrzecionowej to proponuję tak:
Obrazek
Co do drugiego drzewka to cięcie prześwietlające. Usunąć parę gałęzi i powinno być dobrze.
Pozdrawiam Paweł
Lagotis
50p
50p
Od: 31 sty 2015, o 19:49

Post »

;:oj Pawle bardzo dziękuję ;:304
Zawsze z tym mam problemy.
Nad starszym jeszcze popracuję, ale to trochę przegrana.
Dlatego bardzo chcę to nowe prowadzić tak jak ma być.
Jeszcze raz ogromnie dziękuję. :heja
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”