Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4
Ja również usiłuję przezimować papryczkę, na razie wygląda na trupa, przycięłam ją jak zaczęła zamierać i nie wiem czy nie za szybko.
Zastanawiam się czy nie wyjąć jej z doniczki i nie obejrzeć korzonków czy są żywe ?
Zastanawiam się czy nie wyjąć jej z doniczki i nie obejrzeć korzonków czy są żywe ?
- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wysiew na początku stycznia, ale dość późno sadziłam wszystko, końcem lata miałam już miałam kilka czerwonych, ale największy wysyp to wrzesień październik
U mnie na działce zimno od rzeki ciągnie, więc lekko je na wieczór hamuje.
W tamtym roku właśnie wzięłam z FO sposób na kiełkowanie nasion w roztworze wody utlenionej i destylowanej, i bardzo mi się to spodobało, nic im się nie działo, i dość sporo mi wykiełkowało
Amanito, można je już spokojnie wnosić do domu, i powoli wybudzać.. jeśli masz oczywiście jakieś światło, naprawdę nie jest to drogie, świetlówka kompaktowa za 20zł maks, i oprawka za grosze..
I na maj masz już ogromne krzaki do wysadzenia lub donicy, albo nawet będą już małe owocki!!
Ja w piwnicy w spólnej donicy po kilka sztuk mam w sumie chyba z 20 krzaków .. mam nadzieje że przynajmniej parę z nich przeżyje

W tamtym roku właśnie wzięłam z FO sposób na kiełkowanie nasion w roztworze wody utlenionej i destylowanej, i bardzo mi się to spodobało, nic im się nie działo, i dość sporo mi wykiełkowało

Amanito, można je już spokojnie wnosić do domu, i powoli wybudzać.. jeśli masz oczywiście jakieś światło, naprawdę nie jest to drogie, świetlówka kompaktowa za 20zł maks, i oprawka za grosze..

Ja w piwnicy w spólnej donicy po kilka sztuk mam w sumie chyba z 20 krzaków .. mam nadzieje że przynajmniej parę z nich przeżyje

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
Też mam papryczkę na parapetowej wegetacji. Temp. przy szybie ok 18st. Podpowiedzcie mi proszę kiedy należałoby ją przesadzić do nowej ziemi? Przed ruszeniem z wegetacją? teraz stoi w starej działkowe ziemi.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
Na pewno nie przyniosą wstydu krynka- są pod fachową opieką, bedę troskliwie się opiekawać

-- 15 sty 2015, o 00:05 --
Monico - wszystkie odmiany możesz uprawiać, nie wiem tylko jakie przeznaczenie mają mieć, jeśli tylko ozdobne to plecam odmiany niskie, karłowe do skrzynek, jest i wiele, jęsli natomiast chcesz chilli do potraw, polecam zacząć przygodę z c. annuum, np. cylon, wulkan, itd..

-- 15 sty 2015, o 00:05 --
monika 2014 pisze:Proszę niech ktoś napisze jakie kupić nasionka chilli na balkon,nie trudne w uprawie,.
Monico - wszystkie odmiany możesz uprawiać, nie wiem tylko jakie przeznaczenie mają mieć, jeśli tylko ozdobne to plecam odmiany niskie, karłowe do skrzynek, jest i wiele, jęsli natomiast chcesz chilli do potraw, polecam zacząć przygodę z c. annuum, np. cylon, wulkan, itd..
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Moniko- sprecyzuj, czy papryczki mają być do jedzenia czy raczej do ozdoby i jakie lubisz,to może coś podpowiemy.Odmian jest multum i tak naprawdę większość nadaje sie do uprawy w donicach. Problemem może być późne dojrzewanie najostrzejszych odmian.
Dostałam od sympatycznej forumki odmianę papryczki Elephantormany.Na zdjęciach wygląda niesamowicie
,ale nie mogę znaleźć w sieci za wiele informacji na jej temat - doczytałam tylko gdzieś,że jest raczej słodka z delikatną nutką ostrości.
Chciałabym jeszcze znać wysokość do jakiej dorasta i czy nadaje się do donicy?
Dostałam od sympatycznej forumki odmianę papryczki Elephantormany.Na zdjęciach wygląda niesamowicie

Chciałabym jeszcze znać wysokość do jakiej dorasta i czy nadaje się do donicy?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Krynka ja szukałem nasion elephanta, ale nigdzie nie mogłem znaleźć, chciałem zobaczyć jak to rośnie bo z wyglądu jest to bardzo fajna papryczka 

- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłam tę papryczkę w semilasie, tak to u nich wygląda
a tyle o nich pisze "Mittelscharfe Capsicum annuum Lokalsorte aus dem Kosovo. Die Früchte haben eine kuriose Maßerung, dickes, ziegelrotes Fruchtfleisch" ;) Myślę że kłopotliwa w uprawie nie będzie, skoro to annum
Myślałam czy by jej nie spróbować, ale mam tego już tyle..
Korci mnie też Fish pepper 

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Pozdrawiam, Teresa.
Pozdrawiam, Teresa.
- MORANGO
- Od: 4 sie 2011, o 00:05
- Kontakt:
O rany
cudo, dobrze, że mam nasionka, jest cudna, cudna, ciekawa jestem tylko jak ostra ? będę ja testować

-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Ale piękność
Ciekawe czy bardzo ostra?

- Faworyt
- Od: 2 gru 2014, o 14:47
Ostatnie dwa lata sadziłem do dużych doniczek paprykę ozdobną Zvonek,przystosowaną do uprawy w domu. Krzak 30-40cm. krzewiący się na boki,owoce w smaku ostre o wadze ok. 20 gram.Jeśli kogoś zainteresuje, zdjęcia znajdziecie w Necie po wpisaniu nazwy. Niestety nie mam fotek z uprawy.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Do Faworyta ,fotki były i to sporo, w 3 części tego wątku,sierpień i wrzesień.
Oj dziewczyny,dziewczyny.A co w niej takiego pięknego?Wygląda na ciężko chorą i nie wiadomo ,czym to leczyć.Był w poezji polskiej taki nurt, turpizm,opiewający piękno brzydoty.Ale żeby w ogrodnictwie?O Jean Paul Belmondo mówiono-piękny brzydal,więc może i taki wygląd warzyw kogoś ujmie 
MORANGO pisze:O rany![]()
![]()
cudo, dobrze, że mam nasionka, jest cudna, cudna, ciekawa jestem tylko jak ostra ? będę ja testować
Marzenka79 pisze:Ale pięknośćCiekawe czy bardzo ostra?

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Zvonek 30-40 cm ?
U mnie to była najwyższa papryka ze wszystkich.A miałam w sumie chyba ze 30 odmian. W tunelu miała sporo ponad metr,w gruncie trochę mniejsza,ale też wysoka . Fajna papryka ze wzgledu na piękne owoce,ale nie polecam początkującym. Jest późna i trzeba ja dość mocno ciąć,bo nie zdąży dojrzeć przed przymrozkami.
Termic- dzięki za zdjęcie,papryczki pięknie wyglądają,jak słoniowe trąby
Uwielbiam takie dziwadła
I pomyśleć,że prozaiczne spękania na skórce sprawiają ,że Elephantomany budzi takie zainteresowanie
Marzenko- ostra to ona raczej nie jest- albo całkiem słodka,ewentualnie leciutko ostra
KaLo- jak uczy życie ,piękno to pojęcie względne bardzo

Termic- dzięki za zdjęcie,papryczki pięknie wyglądają,jak słoniowe trąby

Marzenko- ostra to ona raczej nie jest- albo całkiem słodka,ewentualnie leciutko ostra

KaLo- jak uczy życie ,piękno to pojęcie względne bardzo

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Mój Zvonek , który w Torafie miał być Pupilą ( 30 cm)był wielkim krzakiem,
chyba miał 130-140 centymetrów w gruncie i bardzo był plenny.
Ale przyznam rację Krynka bardzo późny i dojrzewał już jak były przymrozki.
chyba miał 130-140 centymetrów w gruncie i bardzo był plenny.
Ale przyznam rację Krynka bardzo późny i dojrzewał już jak były przymrozki.
Pozdrawiam
Agata
Agata
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
Dziewczynki ta papryczka jest dla mnie piękna bo jest inna niż wszystkie.Moja Mama by Wam wyjaśniła to tak: ona zawsze wybiera inaczej niż wszyscy.Tak mam do dziś-na działcę nie lubię mieć tylko tego co wszyscy dookoła-co roku muszę mieć jakieś "dziwolągi". 

Ja mam Poupillę z Vilmorinu, ja wysiewam, ale papryki będą rosły u mamy na balkonie. Mam nadzieję, że nie trafi nam się zvonek
Mama by tego nie zniosła, bo ona nie lubi wielkich krzaczorów, tylko małe, skompaktowane rośliny
W tamtym sezonie miała na balkonie Explosive Ember i bardzo jej się podbało. Papryczka na balkon czy parapet w sam raz.
Co do Elephantormany, też mam nasionka i zamierzam posiać - jako ciekawostkę, aby ją zobaczyć na własne oczy i spróbwać, ale trochę boję się trochę tych prążków
W takim sensie, że ja np. nie lubię tego rodzaju prążków na paprykach jak u jalapeno czy jak miałam na słodkiej Mini Red (ostatnie zdjęcie w moim poście), dla mnie to mało apetyczne
Wolę papryki gładkie i błyszczące 

Co do Elephantormany, też mam nasionka i zamierzam posiać - jako ciekawostkę, aby ją zobaczyć na własne oczy i spróbwać, ale trochę boję się trochę tych prążków