Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.4

Post »

Ja również usiłuję przezimować papryczkę, na razie wygląda na trupa, przycięłam ją jak zaczęła zamierać i nie wiem czy nie za szybko.
Zastanawiam się czy nie wyjąć jej z doniczki i nie obejrzeć korzonków czy są żywe ?
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wysiew na początku stycznia, ale dość późno sadziłam wszystko, końcem lata miałam już miałam kilka czerwonych, ale największy wysyp to wrzesień październik :) U mnie na działce zimno od rzeki ciągnie, więc lekko je na wieczór hamuje.
W tamtym roku właśnie wzięłam z FO sposób na kiełkowanie nasion w roztworze wody utlenionej i destylowanej, i bardzo mi się to spodobało, nic im się nie działo, i dość sporo mi wykiełkowało :)
Amanito, można je już spokojnie wnosić do domu, i powoli wybudzać.. jeśli masz oczywiście jakieś światło, naprawdę nie jest to drogie, świetlówka kompaktowa za 20zł maks, i oprawka za grosze.. :) I na maj masz już ogromne krzaki do wysadzenia lub donicy, albo nawet będą już małe owocki!! :)
Ja w piwnicy w spólnej donicy po kilka sztuk mam w sumie chyba z 20 krzaków .. mam nadzieje że przynajmniej parę z nich przeżyje :D
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też mam papryczkę na parapetowej wegetacji. Temp. przy szybie ok 18st. Podpowiedzcie mi proszę kiedy należałoby ją przesadzić do nowej ziemi? Przed ruszeniem z wegetacją? teraz stoi w starej działkowe ziemi.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

Na pewno nie przyniosą wstydu krynka- są pod fachową opieką, bedę troskliwie się opiekawać :)

Obrazek Obrazek Obrazek

-- 15 sty 2015, o 00:05 --
monika 2014 pisze:Proszę niech ktoś napisze jakie kupić nasionka chilli na balkon,nie trudne w uprawie,.

Monico - wszystkie odmiany możesz uprawiać, nie wiem tylko jakie przeznaczenie mają mieć, jeśli tylko ozdobne to plecam odmiany niskie, karłowe do skrzynek, jest i wiele, jęsli natomiast chcesz chilli do potraw, polecam zacząć przygodę z c. annuum, np. cylon, wulkan, itd..
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Moniko- sprecyzuj, czy papryczki mają być do jedzenia czy raczej do ozdoby i jakie lubisz,to może coś podpowiemy.Odmian jest multum i tak naprawdę większość nadaje sie do uprawy w donicach. Problemem może być późne dojrzewanie najostrzejszych odmian.

Dostałam od sympatycznej forumki odmianę papryczki Elephantormany.Na zdjęciach wygląda niesamowicie ;:oj ,ale nie mogę znaleźć w sieci za wiele informacji na jej temat - doczytałam tylko gdzieś,że jest raczej słodka z delikatną nutką ostrości.
Chciałabym jeszcze znać wysokość do jakiej dorasta i czy nadaje się do donicy?
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
MARIOooZIOOM
100p
100p
Od: 25 lut 2014, o 17:46

Post »

Krynka ja szukałem nasion elephanta, ale nigdzie nie mogłem znaleźć, chciałem zobaczyć jak to rośnie bo z wyglądu jest to bardzo fajna papryczka :D
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znalazłam tę papryczkę w semilasie, tak to u nich wygląda Obrazek a tyle o nich pisze "Mittelscharfe Capsicum annuum Lokalsorte aus dem Kosovo. Die Früchte haben eine kuriose Maßerung, dickes, ziegelrotes Fruchtfleisch" ;) Myślę że kłopotliwa w uprawie nie będzie, skoro to annum :) Myślałam czy by jej nie spróbować, ale mam tego już tyle.. ;:224 Korci mnie też Fish pepper ;:173
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Awatar użytkownika
MORANGO
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2011, o 00:05
Kontakt:

Post »

O rany ;:oj ;:oj ;:oj cudo, dobrze, że mam nasionka, jest cudna, cudna, ciekawa jestem tylko jak ostra ? będę ja testować
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ale piękność ;:oj Ciekawe czy bardzo ostra?
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47

Post »

Ostatnie dwa lata sadziłem do dużych doniczek paprykę ozdobną Zvonek,przystosowaną do uprawy w domu. Krzak 30-40cm. krzewiący się na boki,owoce w smaku ostre o wadze ok. 20 gram.Jeśli kogoś zainteresuje, zdjęcia znajdziecie w Necie po wpisaniu nazwy. Niestety nie mam fotek z uprawy.

Pozdrawiam. :wit
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

Do Faworyta ,fotki były i to sporo, w 3 części tego wątku,sierpień i wrzesień.
MORANGO pisze:O rany ;:oj ;:oj ;:oj cudo, dobrze, że mam nasionka, jest cudna, cudna, ciekawa jestem tylko jak ostra ? będę ja testować
Marzenka79 pisze:Ale piękność ;:oj Ciekawe czy bardzo ostra?
;:202 Oj dziewczyny,dziewczyny.A co w niej takiego pięknego?Wygląda na ciężko chorą i nie wiadomo ,czym to leczyć.Był w poezji polskiej taki nurt, turpizm,opiewający piękno brzydoty.Ale żeby w ogrodnictwie?O Jean Paul Belmondo mówiono-piękny brzydal,więc może i taki wygląd warzyw kogoś ujmie :D
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27

Post »

Zvonek 30-40 cm ? ;:oj U mnie to była najwyższa papryka ze wszystkich.A miałam w sumie chyba ze 30 odmian. W tunelu miała sporo ponad metr,w gruncie trochę mniejsza,ale też wysoka . Fajna papryka ze wzgledu na piękne owoce,ale nie polecam początkującym. Jest późna i trzeba ja dość mocno ciąć,bo nie zdąży dojrzeć przed przymrozkami.

Termic- dzięki za zdjęcie,papryczki pięknie wyglądają,jak słoniowe trąby ;:oj Uwielbiam takie dziwadła :) I pomyśleć,że prozaiczne spękania na skórce sprawiają ,że Elephantomany budzi takie zainteresowanie ;:306

Marzenko- ostra to ona raczej nie jest- albo całkiem słodka,ewentualnie leciutko ostra :)

KaLo- jak uczy życie ,piękno to pojęcie względne bardzo ;:306
Pozdrawiam serdecznie- Ela
aga74
50p
50p
Od: 7 lut 2012, o 20:44

Post »

Mój Zvonek , który w Torafie miał być Pupilą ( 30 cm)był wielkim krzakiem,
chyba miał 130-140 centymetrów w gruncie i bardzo był plenny.
Ale przyznam rację Krynka bardzo późny i dojrzewał już jak były przymrozki.
Pozdrawiam
Agata
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Dziewczynki ta papryczka jest dla mnie piękna bo jest inna niż wszystkie.Moja Mama by Wam wyjaśniła to tak: ona zawsze wybiera inaczej niż wszyscy.Tak mam do dziś-na działcę nie lubię mieć tylko tego co wszyscy dookoła-co roku muszę mieć jakieś "dziwolągi". ;:131
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja mam Poupillę z Vilmorinu, ja wysiewam, ale papryki będą rosły u mamy na balkonie. Mam nadzieję, że nie trafi nam się zvonek ;:192 Mama by tego nie zniosła, bo ona nie lubi wielkich krzaczorów, tylko małe, skompaktowane rośliny :) W tamtym sezonie miała na balkonie Explosive Ember i bardzo jej się podbało. Papryczka na balkon czy parapet w sam raz.

Co do Elephantormany, też mam nasionka i zamierzam posiać - jako ciekawostkę, aby ją zobaczyć na własne oczy i spróbwać, ale trochę boję się trochę tych prążków :lol: W takim sensie, że ja np. nie lubię tego rodzaju prążków na paprykach jak u jalapeno czy jak miałam na słodkiej Mini Red (ostatnie zdjęcie w moim poście), dla mnie to mało apetyczne :wink: Wolę papryki gładkie i błyszczące :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”