Na wzgórzu z widokiem

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p
Od: 11 wrz 2014, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Na wzgórzu z widokiem

Post »

Marysiu dziękuję ;:196
Taki zastój w robocie ogrodowej, że teraz obcowanie z nim opiera się głównie na zjadaniu przetworów i rysowaniu, szkicowaniu, zapisywaniu i czytaniu wszystkiego co tylko dotyczy roślin :lol:

Byliśmy zaraz po świętach na działce i pięknie wyglądała pod białym okryciem a teraz znów jak na wiosnę, no ogłupieje człowiek jak nic. Najgorzej jak przyjdzie -20 na początku marca - tfu tfu oby nie :wink:

Listę nasion mam, jak tylko sklepy się zinwentaryzują zamówię. W styczniu jeszcze musimy naciachać wierzby na płotki i zrobić antresolę/łóżko w domku żeby nasz narybek miał gdzie spać w czasie lata o coś podobnego:

http://imageshack.com/a/img913/7827/OEqlZs.jpg
Pozdrawiam wszystkich zakręconych na zielono! Milena
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Jakie przetwory robiłaś? Bo ja tylko sok z malin i kilka konfitur z poziomek oraz kilka z róży Karpatii.
Wszystko z owoców z własnego ogródka.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Z mojej działki tylko owoce, bo co od lipca niby miało urosnąć :lol: Większość z darów :D Trochę z pól i łąk :heja
Mam wymienić serio? ;:oj
Kompoty z agrestu, moreli, porzeczek, czereśni, węgierek, jabłek, wiśni, aronii
Syropy z mniszka, hyzopu, kwiaty bzu czarnego
Sok z owoców bzu czarnego
Śliwki na placek - takie rozgotowane po prostu i zapasteryzowane
Dżemy jagodowy, porzeczkowy, agrestowy, powidła śliwkowe i morelowe, truskawkowy, aroniowy
Ogórki sałatkowe w plasterkach z dodatkami i octem
Baza do gulaszu węgierskiego
Baza do pizzy
Zupa dyniowa
Jabłka prażone do szarlotki
Kapusta kiszona
Zakwas buraczany
Sos pomidorowy
Marchew, pietrucha i seler pasteryzowane.
I oczywiście wino i ocet jabłkowy.
Zielsko mrożę.
W tamtym roku miałam jeszcze fasolkę szparagową i kalafiora pasteryzowanego.

Nie są to jakieś powalające mikstury ale za to w ilościach hurtowych, kompotów wyszło okolice 400x 0,9 litra.

Ogórków kiszonych i buraków nie robię, bo dostaję od mam moich :) a w tym roku dostałam jeszcze żurawię i borówkę czerwoną ucieraną żywcem z cukrem ;:3

A na przyszły rok będę robić ketchup, przecier pomidorowy, pomidory w całości pasteryzowane i sos - o plon pomidorowy nie boję się :tan
Za to z papryką nie wiem co będzie, bo nigdy mi się nie udała a chcę zrobić peperonatę, w occie.
Cukinię (i bakłażana o ile mnie zaszczyci) też chcę zrobić na wzór peperonaty.
I spróbuję fasolkę brązową, czerwoną i bób zapasteryzować - nie wiem czy da się uzyskać coś takiego jak w puszkach sprzedają??

Uwielbiam przetwory i robić i jeść, zimą właściwie nie kupujemy warzyw sezonowych typu pomidor bo to niezjadliwe jest ;:222

A co to za róża? Ja chcę damasceńską posadzić na płatki :)
Na wzgórzu z widokiem
Dorośli upośledzeni ludzie to dorośli upośledzeni ludzie a nie małe bezrozumne dzieci!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Milenko wczoraj wiosna a dzisiaj zaś zima. Wali śniegiem, ale ja chyba tak wolę o tej porze, a o tym marcu to nawet nie myśl ;:185
Akwarium dla narybka bardzo wygodne. O ogrodzeniu to ja też myślałam ale wsadzając patyki w zachwaszczoną glebę niestety nie dają rady ukorzenić się. Trzeba odchwaścić, przekopać czy zaorać i wtedy sadzić, a ja nie bardzo mam siłę na takie uprawy, bo przecież nie tylko to jest.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

A nie na żywy płot ta wierzba tylko na taki pleciony poziomy suchy niski płotek dlatego teraz trzeba ściąć póki pączków nie rozwinęły. Pokaże jak coś z tego wyjdzie :)
O marcu w ten sposób myśleć nie będę, bo to mi wiele zasiewów by pokrzyżowało :(
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
aneczka1979
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 cze 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Milena.
takie wierzbowe płotki oglądałam ostatnio na zdjęciach w necie. Pięknie to wyglądało. Chętnie zrobiłabym sobie coś ala parawan, taki przenośny. Super sprawa!
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Ania świetny pomysł z tym parawanem, myślę, że nie jest to trudniejsza sprawa niż płotki a za to bardzo trwała, mam ogrodzony ogródek przed blokiem wikliną i mimo 5 lat trzyma się świetnie i do tego bardzo ładnie się starzeje.
Chcę też zrobić duże kosze jako osłony na donice ale to już wyższa szkoła, niby na filmikach wygląda to na proste ale w rzeczywistości pewnie jakieś pokraki mi wyjdą :;230
Na wzgórzu z widokiem
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

:wit Witaj,Milenko.
Zachęcona ciepłym przyjęciem, przytruchtałam ;:65 do Ciebie i Twego ogrodu.
Przejrzałam dużą część Twojego wątku i już wiem,że bardzo wnikliwie przeczytam cały. Będę też śledzić dalszy ciąg, zainteresowały mnie bowiem Twoje niestandardowe,ciekawe pomysły. Jeśli pozwolisz,będę "zgapiać" niektóre z nich. ;:180 Widzę,że jesteś bardzo zorganizowaną kobitką,w przeciwieństwie do mnie. Jesteś też młodziutka, ja w wieku mocno babcinym. ;:131 Widać, to prawda,że przeciwieństwa się przyciągają.
Cieszę się , że trafiłam do Ciebie. Będę śledzić Twoje poczynania. Już wiem,że będzie co podziwiać.

Pozdrawiam i życzę sukcesów ,nie tylko działkowych. ;:180
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Margita
500p
500p
Od: 21 kwie 2012, o 19:37

Post »

Mnóstwo przetworów! Już wiem, skąd u Ciebie tak dużo energii. Ze zdrowego odżywiania. Brawo.
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Lucyno witaj u mnie :wit Dziękuję za budujące słowa, rzeczywiście często robię coś na przekór, bo uważam, że warto. Będzie mi bardzo miło jeśli coś zgapisz :)

Margito energia pochodzi w dużo większej mierze od dobrych ludzi niż z żarcia :) A z tą zdrowością nie przesadzałabym bo prócz zielska, owoców i warzyw uwielbiam potrawy kapiące tłuszczem, a że my chyba w domu wszyscy mamy po tasiemcu to sobie pozwolić możemy. Za to na deser wolę śledzia niż ciacho ;)

A i jeszcze odnośnie przetworów, moje ostatnie odkrycie zamiast octu spirytusowego daję jabłkowy - lepiej mi takie ogórki np. do obiadu pasują.
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Milenko pisałaś u Margity o fiołkach wonnych, u mnie rosną w lesie i oczywiście u mnie w ogrodzie są zastane. Cudownie pachną gdy świeci słońce i je podgrzeje promieniami więc jak chcesz to na wiosnę mogę Ci podesłać :D
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Marysiu dzięki za informację. Kupię nasiona i też wyrośnie, nie będę Ci gitary zawracać na wiosnę kiedy roboty huk ;)
Na wzgórzu z widokiem
Awatar użytkownika
Elfia
500p
500p
Od: 1 kwie 2014, o 21:51
Kontakt:

Post »

Niezłe zapasy masz w słoikach ;:oj
U mnie spiżarnia też zawsze pełna przetworów, niektóre robimy co 2-3 lata, inne co roku, ale półki muszą być pełne.
Ja jeszcze nic nie kupuję. Czekam na nasiona z wymiany i dopiero dokupię to, czego mi brakuje i czego będę miała zbyt mało.
Po zeszłorocznych doświadczeniach wiem, że do końca czerwca trzeba kupić zapasy również na letnie i jesienne wysiewy, bo później sklepy stacjonarne robią zwroty i problem jest z dokupieniem jednej czy dwóch paczuszek nasion. Ja się nabiegałam za groszkiem czy fasolką, a w końcu musiałam zamówić przez internet tracąc parę dni na dostawę.
ogrodowo
Zapraszam :-)
Awatar użytkownika
Vamila
200p
200p

Post »

Elfia moje nasiona Amanita wysłała w poniedziałek :) więc powinny przyjść w tym tygodniu. Mniej więcej wiem co dostanę, ewentualnie może mile mnie zaskoczyć zawartość koperty :)

Fasolki szparagowej zawsze kupuję 250 gram, bo 3-4 razy dosiewam. W sumie jakoś nie miałam nigdy problemu żeby
dostać koper, czy jakąś sałatę - pewnie kwestia większego miasta - choć jakiś plus ;)

Fasolę dajesz do gruntu czy sadzonki robisz. Zastanawiam się nad tym drugim - może wyrośniętych ślimary tak nie będą żarły??
Na wzgórzu z widokiem
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Milenko ja zawsze nasionka fasoli sadzę do ziemi i ślimaki ich nie ruszają .Może to kwestia ziemi , albo co ,że masz z nimi problem :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”