Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
- banditoo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 lis 2008, o 01:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Blues w kaktusach 2 - onectica na bis
No to je tez zwalczysz actelicem tonśrodek prawie na wszystkie robale
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No! to z grubsza przygotowane.
Okazało się, że - nie wiedzieć kiedy - z kategorii RSA (Rebutia/Sulcorebutia/Aylostera) nazbierała się skrzyneczka!
W to wchodzi tez kilka lobiwii i medio

I jeszcze małe odkrycie - na jednej coryfantce (Coryphanta pectinata) pojawił się jeden samotny centralny cierń, którego tam nigdy nie było!
I tam został

Okazało się, że - nie wiedzieć kiedy - z kategorii RSA (Rebutia/Sulcorebutia/Aylostera) nazbierała się skrzyneczka!
W to wchodzi tez kilka lobiwii i medio

I jeszcze małe odkrycie - na jednej coryfantce (Coryphanta pectinata) pojawił się jeden samotny centralny cierń, którego tam nigdy nie było!
I tam został

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Skrót co prawda jakby z Afryki (R South Africa - RSA) ale niech będzie skoro właścicielce pasuje.
Roślinki w skrzyneczce z tych które i mnie interesują, będzie z nich niewątpliwa pociecha.

Roślinki w skrzyneczce z tych które i mnie interesują, będzie z nich niewątpliwa pociecha.

- onectica
Zapisałam tak kiedyś na szybkiego i tak zostało. a wiem dobrze, że jak coś teraz zmienie, to już nie przywyknę i będzie mnie to wkurzać do końca moich dni ;)hen_s pisze:Skrót co prawda jakby z Afryki (R South Africa - RSA) ale niech będzie skoro właścicielce pasuje.![]()
Taka mam właśnie nadziejęRoślinki w skrzyneczce z tych które i mnie interesują, będzie z nich niewątpliwa pociecha.

Pierwsze kwitnienie tych najmniejszych przewidziane na sezon 2016

- hen_s
Grunt to dobrze zaplanowana akcja!Pierwsze kwitnienie tych najmniejszych przewidziane na sezon 2016

- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Ładna zawartość skrzyneczki... 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Ale fajowa ta skrzyneczka
Poszperałabym w niej z dziką rozkoszą, bo fajne rzeczy tam widzę 

- Arkadius121
- Od: 30 kwie 2011, o 13:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Hej Lucy
Kolejna fantastyczna kolekcja kłujących
Ja kupiłem sobie dla ozdoby kolejnego kaktusa o żółtych odrostach dla kontrastu z czerwonymi,które już miałem i obawiam się,że zrobi się z tego z czasem mała kolekcja a miejsca już dawno brak.
Pozdrówka.

Kolejna fantastyczna kolekcja kłujących

Ja kupiłem sobie dla ozdoby kolejnego kaktusa o żółtych odrostach dla kontrastu z czerwonymi,które już miałem i obawiam się,że zrobi się z tego z czasem mała kolekcja a miejsca już dawno brak.

Pozdrówka.
- KwiAnna
- Od: 16 gru 2010, o 10:28
Pięknie się zapełniła skrzyneczka z RSA
Życzę Ci aby wszystkie Ci zakwitły w następnym sezonie 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Śliczna skrzyneczka. Teraz trza dorzucić parę roślinek, żeby 10 takich było ;)
- onectica
Dziękuję za odwiedziny, dziękuje za życzenia, nie mam nic naprzeciw, żeby się spełniły, no, może tylko ta ostatnia sugestia niechby się nieco w czasie przeciągnęła - nie chcę być winna rozstrojom nerwowym członków rodziny
Moje gospodarstwo już praktycznie ogarnięte.
Z gymnokami powtórka z rozrywki - poszły na zimowanie ze sporymi pakami.
Za to jeszcze na koniec miałam bardzo miła niespodziankę
Mam takiego turbinka T.jauernigii, jeden z moich pierwszych. Jakiś czas temu coś mu odbiło i przestał kompletnie rosnąć. Poszarzał przy tym, zapadł się w sobie, zmętniał, od spodu się zrobił dziwny, jak zwapniony, czy coś, już myślałam, że trzeba go będzie spisać na straty. ale stał, bo stał, i tak przez dwa sezony. W tym roku, gdzieś koło czerwca/lipca, nagle coś się z nim zaczęło dziać! - zaczał przyrastać, nabrał normalnych kolorów, a na koniec zakwitł!!! Proszę - zobaczcie sami
Jest znacznie większy, niż przed ta swoja przerwa w życiorysie i wygląda, jakby był cały zadowolony z życia, przy czym jak dla mnie, to kwiateczek ma prześliczny
Turbinicarpus jauernigii

I może jeszcze przy okazji kilka główek
Jedna z ulubionych, chociaż kolejny rok nie raczyła obdarzyć mnie kwiatami - Mammillaria candida

Kolejna mammilaria - z tych popularnych, ale mam do niej duży sentyment, bo jest u mnie od kilkunastu lat - mam ja od małej kuleczki, zdażyłam zdeformować w międzyczasie, na szczęście w porę się ogarnęłam i wyszła na ludzi. Lubię ja, chociaż leniwa, jak nie wiem co - ani jednym kwiatuszeczkiem jeszcze do tej pory nie zakwitła!
Btw. to hahniana, prawda?

I jeszcze jedna, pokazywana już tego roku, jako kwitnaca (taka podwójna - rozdzieliłam, mniejsza podarowałam), ale przecież i bez kwiatków warto ja pokazać
Mammillaria bocasana

Moje gospodarstwo już praktycznie ogarnięte.
Z gymnokami powtórka z rozrywki - poszły na zimowanie ze sporymi pakami.
Za to jeszcze na koniec miałam bardzo miła niespodziankę

Mam takiego turbinka T.jauernigii, jeden z moich pierwszych. Jakiś czas temu coś mu odbiło i przestał kompletnie rosnąć. Poszarzał przy tym, zapadł się w sobie, zmętniał, od spodu się zrobił dziwny, jak zwapniony, czy coś, już myślałam, że trzeba go będzie spisać na straty. ale stał, bo stał, i tak przez dwa sezony. W tym roku, gdzieś koło czerwca/lipca, nagle coś się z nim zaczęło dziać! - zaczał przyrastać, nabrał normalnych kolorów, a na koniec zakwitł!!! Proszę - zobaczcie sami

Jest znacznie większy, niż przed ta swoja przerwa w życiorysie i wygląda, jakby był cały zadowolony z życia, przy czym jak dla mnie, to kwiateczek ma prześliczny

Turbinicarpus jauernigii

I może jeszcze przy okazji kilka główek

Jedna z ulubionych, chociaż kolejny rok nie raczyła obdarzyć mnie kwiatami - Mammillaria candida

Kolejna mammilaria - z tych popularnych, ale mam do niej duży sentyment, bo jest u mnie od kilkunastu lat - mam ja od małej kuleczki, zdażyłam zdeformować w międzyczasie, na szczęście w porę się ogarnęłam i wyszła na ludzi. Lubię ja, chociaż leniwa, jak nie wiem co - ani jednym kwiatuszeczkiem jeszcze do tej pory nie zakwitła!

Btw. to hahniana, prawda?

I jeszcze jedna, pokazywana już tego roku, jako kwitnaca (taka podwójna - rozdzieliłam, mniejsza podarowałam), ale przecież i bez kwiatków warto ja pokazać

Mammillaria bocasana

- mrooofka
- 1000p
- Od: 4 paź 2014, o 20:37
Piękne mammillki
, ta o którą pytasz to zdecydowanie hahniana

- hen_s
Mammillarie bardzo ładne i doskonale utrzymane. Nawet bez kwiatków jest na co popatrzeć.
Turb. jauernigii jak i jego historia ciekawy.

Turb. jauernigii jak i jego historia ciekawy.

- annaoj
- Od: 3 sie 2012, o 21:29
Wszystkie warto pokazywać, mammillarie mają to do siebie, że i bez kwiatów są urocze. Podobnie turbiniaki (ale kwiat to podwójna radocha)
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Piękna historia Turbiniaka, a i sam Turbiniak ładny
...a Mammillarie miodzio