Begonia bulwiasta
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Begonia bulwiasta
A moja najwieksza bulwa, mimo że wydawała się być taka zdrowa wiosną w ogóle nie wypuściła. Wylądowała na kompostowniku.
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Witaj Jolene, zawsze możesz zrobić sadzonkę z oderwanej części. Ma szansę się przyjąć, ale nie oczekuj zbyt wiele, w końcu to już prawie lipiec. Na puste miejsce kup pasującego Ci kwiatka a sadzonkę begonii wsadź może do jakieś doniczki. Ja tak zrobiłam i całą zimę traktowałam jako domowego. To ta z prawej strony w poście powyżej Twojego. Przez zimę rósł dość cienki pęd, teraz jest trochę rachityczny, ale kwitnie. Za to od wiosny ładnie rozrasta się nowa część przy samej ziemi.
Bardzo dziękuję za odpowiedź, Bożenko!
Zrobię tak jak radzisz.
Pozdrawiam!

Pozdrawiam!
- ancyk33
- 200p
- Od: 7 sty 2013, o 18:20
A ja dalej nie wiem ktora strona wsadzic cebule 

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli nie widać kiełków-wgłębieniem do góry 

- ancyk33
- 200p
dziekuje za rade ,nie widac kielek ale juz chyba wiem ktora strona ale co dalej ?
Wsadzić cebule na kilka cm do żyznej ziemi i czekać. Moje już mają pierwsze liście. 
Ziemia musi też być lekko przepuszczalna, bo inaczej bulwa może zgnić.

Ziemia musi też być lekko przepuszczalna, bo inaczej bulwa może zgnić.

- BozenkaA
- 1000p
Niektórzy wsadzają bulwę do połowy w ziemię. A gdy pojawiają się listki, delikatnie dosypują ziemi. Każdy musi znaleźć najlepiej odpowiadający mu sposób. Moje bulwy na razie smacznie śpią przysypane suchą ziemia. Nie zamierzam ich jeszcze budzić.
- ancyk33
- 200p
z waszymi radami moje (na razie )3 bulwy w ziemi w poniedzialek bedzie ich wiecej jak nic nie zmaszcze to bedzie bbegoniowo u mnie tego lata 

- malgocha1960
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
Kupiłam pierwszy raz begonię bulwiastą, poczekam jeszcze z tydzień na sadzenie. Zastanawiam się czy teraz ją namoczyć w środku grzybobójczym i wysuszyć, czy w tym samym dniu przed sadzeniem....
- BozenkaA
- 1000p
IwonaJ, ja niczym nie zaprawiam. jakoś nie kocham tej chemii. 1 lutego pisałam, że moje begonie smacznie śpią w suchej ziemi i nie będę ich ruszać. A ru niespodzianka,
wczoraj pojawiły się listki nad ziemią, więc muszę je poprzesadzać.

- georginja
- 500p
- Od: 4 paź 2012, o 01:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swoje bulwy dziś przyniosłam do mieszkania.Na razie leżą na szafce lekko spryskane, poczekam aż zaczną kiełkować i wtedy ich posadzę. Bulwy wyglądają dobrze, ale planuje jeszcze dokupić.
Małgosiu cudny ten twój stojaczek. 

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
- Alenka
- Od: 5 lut 2013, o 15:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witajcie 
mnie też urzekły begonki...w zeszłym sezonie trochę się z nimi namęczyłam, bo kupiłam wymęczone już i to dośc późno, więc troszkę mi pochorowały, ale za to później tak pięknie kwitły, że żal było je chować
zakupione bulwy już czekają..nie mogłam się powstrzymać i jedną kupioną już zasadziłam leciutko w ziemi i jedną z zeszłego roku..poczekamy, zobaczymy:)

mnie też urzekły begonki...w zeszłym sezonie trochę się z nimi namęczyłam, bo kupiłam wymęczone już i to dośc późno, więc troszkę mi pochorowały, ale za to później tak pięknie kwitły, że żal było je chować

zakupione bulwy już czekają..nie mogłam się powstrzymać i jedną kupioną już zasadziłam leciutko w ziemi i jedną z zeszłego roku..poczekamy, zobaczymy:)
Mój balkonik -->Moja kolorowa oaza
*cz.3*, Początki hoyozy i inne roślinki Madzia 
Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki

Galerie zdjęć:*Moje pelargonie * Fuksje
Moje wątki