Begonia bulwiasta

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Begonia bulwiasta

Post »

A moja najwieksza bulwa, mimo że wydawała się być taka zdrowa wiosną w ogóle nie wypuściła. Wylądowała na kompostowniku.
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p
Od: 26 cze 2011, o 21:29

Post »

Witaj Jolene, zawsze możesz zrobić sadzonkę z oderwanej części. Ma szansę się przyjąć, ale nie oczekuj zbyt wiele, w końcu to już prawie lipiec. Na puste miejsce kup pasującego Ci kwiatka a sadzonkę begonii wsadź może do jakieś doniczki. Ja tak zrobiłam i całą zimę traktowałam jako domowego. To ta z prawej strony w poście powyżej Twojego. Przez zimę rósł dość cienki pęd, teraz jest trochę rachityczny, ale kwitnie. Za to od wiosny ładnie rozrasta się nowa część przy samej ziemi.
Jolene
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 27 cze 2012, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedź, Bożenko! :) Zrobię tak jak radzisz.

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p
Od: 7 sty 2013, o 18:20

Post »

A ja dalej nie wiem ktora strona wsadzic cebule ;:223
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Jeśli nie widać kiełków-wgłębieniem do góry :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p

Post »

dziekuje za rade ,nie widac kielek ale juz chyba wiem ktora strona ale co dalej ?
"Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Philip Otto Runge ----Pozdrawiam -Nula
Moje parapetowce
x-c-9
---
Od: 9 paź 2011, o 15:08

Post »

Wsadzić cebule na kilka cm do żyznej ziemi i czekać. Moje już mają pierwsze liście. :tan

Ziemia musi też być lekko przepuszczalna, bo inaczej bulwa może zgnić. :idea:
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

Niektórzy wsadzają bulwę do połowy w ziemię. A gdy pojawiają się listki, delikatnie dosypują ziemi. Każdy musi znaleźć najlepiej odpowiadający mu sposób. Moje bulwy na razie smacznie śpią przysypane suchą ziemia. Nie zamierzam ich jeszcze budzić.
Awatar użytkownika
ancyk33
200p
200p

Post »

z waszymi radami moje (na razie )3 bulwy w ziemi w poniedzialek bedzie ich wiecej jak nic nie zmaszcze to bedzie bbegoniowo u mnie tego lata ;:138
Moje parapetowce
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Obrazek

Moje begonie juz posadzone,całe 65 sztuk.Około 10 miałam spruchniałe,nie wiem co im sie stało,pierwszy raz tak sie zdarzyło,a ile wyjdzie ,zobaczymy.Nie podobaja mi się w tym roku bulwy begonii.słabo się przechowały.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

Kupiłam pierwszy raz begonię bulwiastą, poczekam jeszcze z tydzień na sadzenie. Zastanawiam się czy teraz ją namoczyć w środku grzybobójczym i wysuszyć, czy w tym samym dniu przed sadzeniem....
Awatar użytkownika
BozenkaA
1000p
1000p

Post »

IwonaJ, ja niczym nie zaprawiam. jakoś nie kocham tej chemii. 1 lutego pisałam, że moje begonie smacznie śpią w suchej ziemi i nie będę ich ruszać. A ru niespodzianka, ;:oj wczoraj pojawiły się listki nad ziemią, więc muszę je poprzesadzać.
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46

Post »

Ja swoje bulwy dziś przyniosłam do mieszkania.Na razie leżą na szafce lekko spryskane, poczekam aż zaczną kiełkować i wtedy ich posadzę. Bulwy wyglądają dobrze, ale planuje jeszcze dokupić. ;:224 Małgosiu cudny ten twój stojaczek. ;:215
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

witajcie :)
mnie też urzekły begonki...w zeszłym sezonie trochę się z nimi namęczyłam, bo kupiłam wymęczone już i to dośc późno, więc troszkę mi pochorowały, ale za to później tak pięknie kwitły, że żal było je chować :)
zakupione bulwy już czekają..nie mogłam się powstrzymać i jedną kupioną już zasadziłam leciutko w ziemi i jedną z zeszłego roku..poczekamy, zobaczymy:)
Awatar użytkownika
smirka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lut 2009, o 12:44

Post »

Obrazekoto moje ubiegłoroczne begonie,cebulki posadziłam w lutym,doniczki stały w kuchni pod stołem,aż bulwy wypuściły liście,pierwsze kwiaty były w połowie maja.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”