Ogródek AGNESS

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogródek AGNESS

Post »

Aguś mrozisz cukinię w plastrach na placki? Po rozmrożeniu jest taka sama jak z ogródka (lub prawie?) Patrz-nie wpadłam na to i katuję rodzinkę cukinią w każdej postaci :D Ostatnio zrobiłam potrawkę do piersi z kurczaka z cukinii, kwaśnych jabłek i cebuli-do tego czosnek, majeranek i śmietana. Pyycha :) W końcu też mam straszne ilości cukinii do przerobienia :lol: My z jednego krzaka nie możemy tego przejeść, a u Ciebie taka kosmiczna ilość :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Danusiu dziękuję za miłe słowa ;:196
Jestem pewna, że i Twój warzywniak prezentuje się wspaniale, trochę ziela i u mnie się znajdzie..... nawet widać wychylające się spod liścia cukinii :lol:

Andziu cukinia po rozmrożeniu jest taka miękkawa, jak świeża po posoleniu i puszczeniu soku :D Ja do smażenia w cieście naleśnikowym właśnie zawsze solę i dopiero po chwili smażę .
Twoja potrawka musi być przepyszna, muszę zrobić :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Agnieszko smakowite warzywka czy cuknie te w woreczku w takiej postaci zamrażasz bez jakiejkolwiek obróbki wstępnej? Mamy 3 krzaczki cukiniowe na 3 rodziny :) i zużywamy raczej na bieżąco a z przetworów to tylko sałatki...Taką mrożoną byłabym zainteresowana ... :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu tak, cukinie kroję , pakuję w woreczki i do zamrażarki. Później wspaniała jest do wszelakich sosów :D Może spróbuj z jednym woreczkiem, jeśli będzie Ci pasowało, to zamrozisz sobie więcej. Dla mnie jest wspaniała i baaaardzo dużo jej mrożę :D Ja już straciłam rachubę ile mam krzaków.... mam 5 odmian cukinii - żółtą, kremową, zieloną, zieloną w paski i żółto-zieloną , no i 2 odmiany patisonów - zielone i kremowe :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko ;:196 bardzo dziękuję! Ten sposób mi odpowiada i trochę takiej zrobię! ;:224

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uświadomiłaś mi, że można cukinię zamrozić! ;:223 Ja nie mam takiej ilości, bo zaledwie 3 rośliny, ale już widzę, że szykuje się wysyp i chyba chociaż 2-3 zamrożę. Od niedawna mam zamrażalnik więc poszaleję!
Czy taka zamtożona potem w leczo nie robi się na maśtykę? ;:131
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu daj znać, czy jesteś zadowolona :D

Miłeczko ja często gotuję cukinię do całkowitej miękkości, nie zostawiam al dente , ona świetnie zagęszcza sosy . Krócej gotowana jest bardziej twarda i tak właśnie do leczo jest najfajniej. Może wypróbuj sobie z 1 woreczkiem , będziesz wiedziała, czy odpowiada Ci taka forma przechowywania, ale myślę, że będziesz zadowolona :D
Z 3 roślin będziesz miała całą masę cukinii :D
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Ja cukinię też mrożę, później przesmażam, miksuję i jest zupka krem z cukinii :). Właśnie jeden woreczek poleciał do zamrażarki,a w piekarniku jest cukinia faszerowana :).
U mnie cukinie tak nie obrodziły jak u Ciebie Aguś, ale troszkę będzie :).
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Ależ z Ciebie pracowita dziewczyna ;:138 A warzywnika zazdroszczę. U mnie za mała działka na warzywnik :( ale pomidorki własne mam... w donicach. Obrodziły dobrze co bardzo mnie cieszy, bo to moje pierwsze w życiu własne pomidory. Wysiane z nasionek i doglądane prawie tak dobrze jak róże :wink:
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ostatnio synowa zrobiła właśnie zupę krem z cukinii z marchewką i bardzo im smakowała.Ja jeszcze zupy nie robiłam ani nie jadłam w zasadzie to tylko leczo robię ,smażyłam kiedyś placki i sałatkę na zimę z papryką ,cebulą i marchewką w słodko-kwaśnej zalewie ,przepis z netu i bardzo nam odpowiadała.

MARYNA pozdrawiam
spis wątków
AmeliaL
200p
200p
Od: 23 maja 2013, o 19:18

Post »

Agnieszka a jak robisz dżem z cukini ?
Pozdrawiam Amelia
Awatar użytkownika
gosiaczek12a11
500p
500p
Od: 1 kwie 2012, o 17:20

Post »

Witaj Aguś , jestem po długiej nie obecności ale ze mną to tak już właśnie jest.
Ale wiernie wracam i nadrabiam zaległości , lilie u ciebie znów zakręciło mi się w głowie ;:oj
Prawdziwy raj , znów w planach dokupić dokupić dokupić , chyba oszaleję ;:306
Póki co dokupiłam masę tulipanów , ale na lilie zawsze jest jeszcze wiosna na dosadzanie. Dawno nie była w ogrodniczym ale jak już do niego trafię znów się obłowię a co ;:306 Zapasy na zimę widzę rosną , ja dziś uwiężę paprykę , ale będzie się działo. więc uciekam bo ona leży i na mnie się patrzy ha ha
Serdecznie cię pozdrawiam ;:196
Zielony Zakątek !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
Gosiaczkowy Przepiśnik !!! Zapraszam Gosiaczek12a11
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

OOO, przydałaby mi się taka gosposia zaradna :) Świetnie sobie radzisz widzę i w ogrodzie i w kuchni :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu i ja bardzo lubię zupkę krem z cukinii, już od 2 tygodni planuję zrobić wersję z curry, ale cały coś innego wychodzi i jeszcze nie zrobiłam :lol:

Dorotko to naprawdę wspaniała sprawa, że pomidorki można sadzić w donicach na tarasie. I pięknie wyglądają , całe obsypane kolorowymi koralikami i świetnie smakują. Ja też mam ochotę w przyszłym roku posadzić na tarasie kilka odmian tych drobniutkich. Fajnie, gdy nie trzeba biegać do ogrodu, tylko są pod ręką :D Wyobrażam jak Twoje Cię cieszą, tym bardziej , ze to pierwsze pomidorowe plony ;:oj

Maryniu cukinia to świetne warzywko, można je przetwarzać na mnóstwo sposobów i każdy znajdzie dla siebie coś, co mu zasmakuje :D Ja jutro będę robiła czekoladowe ciasta z cukinią..... jest wspaniałe, niesamowicie wilgotne i pyszne :D

Amelko dżem robiłam z przepisu Dorotki szarotki , ananasowy jest jest naprawdę wspaniały, nikt nie poznał, że to z cukinii, nie chcieli uwierzyć jak się przyznałam :lol: Pomarańczowy robiłam inaczej niż w przepisie, jeśli będziesz zainteresowana to napiszę swoją wersję :D
A oto link do przepisu
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=952

Gosiu bardzo się cieszę, że jesteś z powrotem, brakowało Cię ;:196
Fajnie, że planujesz zakup lilii, to wspaniałe kwiaty i naprawdę warto mieć je w swoim ogrodzie . Pewnie, że spokojnie możesz posadzić wiosną.... ja nawet wolę ten termin .
Super, że kupiłaś sporo tulipanków, ja już w tym roku nie będę sadziła, poprzedniej jesieni naprawdę sporo posadziłam i na razie wystarczy. W tym sezonie chcę kupić cebule irysków i hiacynty, tych mam niewiele.
Widziałam Twoje słoiczki papryki, bardzo apetyczne :D

Mariolu, bo ja jestem mentalnie kurą domową i kocham takie prace 8-) :lol:
Poza sprzątaniem, bo tego szczerze nie cierpię, no ale mus to mus, więc i latam na szczocie :wink: :lol:
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie Cię Agusiu ... ;:196 :wit ...
Czytam , że szalejesz z cukinią - ja do tej pory tylko robiłam cukiniowy podłoże , leczo z cukinii , papryki , cebuli i pomidorów , kotlety z cukinii i cukinię nadziewaną farszem mięsnym . Dżemu nie robiłam , ale dostałam kiedyś od Ewuni/Evluk .
Powiedz , proszę , czy robiłaś może galaretkę z malin , ale taką bez żelfixu , dżemixu ? Przed chwilą robiłam sok malinowy i surowe maliny zalewane gorącym sokiem . W tamtym roku robiłam galaretkę z żelfix-em ...ale mi nie smakowała ...chcę taką , jak zrobiona z torebki ..np. Gellve , Winiary , albo Dr Oetker . Powinna być przeźroczysta , a nie podobna do dżemu , konfitury - bo taka mi wyszła.

Buziaki ;:196 ...rozważające ... :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”