Mój ogródek z oczkiem cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogródek z oczkiem cz.4

Post »

Widzę Kasiu, że na letnie wspominki Cię wzięło i nawet puściłaś do nas oczko :D . Czy podczas obecnie panującej nam wiosennej zimy zdążyło ono w ogóle porządnie zamarznąć :? . U nas dosłownie wiosnę czuć w powietrzu i martwię się, że za bardzo przyłożyłam się do zimowego okrycia róż. Na pewno teraz się rozhartują a wiosenne mrozy mocno im zaszkodzą. No, trudno, będzie co ma być. Planujesz, Kasiu, jakieś wiosenne wysiewy parapetowe? Będziesz przygotowywała własne sadzonki w tym roku?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 paź 2008, o 12:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Kasieńko ;:196

Myślę ,że różyczkom nic nie będzie, okrycia im nie zaszkodzą , zobaczysz . Nie wiadomo czy jeszcze nie będzie dużych mrozów .
Czy w tym roku również patent dywanowy stosowałaś ?
Ja robiłam tylko kopczyki różom i budlejom .
U nas mimo ciepłej zimy nie jest wcale tak ciepło, wiosennie . Zawsze twierdzę , że mamy tu biegun zimna, jest wietrznie i może to potęguję uczucie chłodu .
Oczko zamarzło dwukrotnie w grudniu, ale tylko na kilka dni :wink:
Ciekawe jestem jaka pogoda jeszcze nas czeka .

Wysiewać będę trawki ozdobne, mam nasionka kilku odmian . Trawy doskonale sprawdziły się w zeszłym roku w ogrodzie i w skrzynkach, także na pewno i w tym roku z nich nie zrezygnuję .
I porobię sadzonki z pelargonii .
Ale to jeszcze nie teraz , nie ma co się spieszyć, potem rośliny są wyciągnięte, maja za mało słońca .
A co ty planujesz?
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mrugnę jeszcze raz jesiennymi oczkami :wink:

Małe
Obrazek

Obrazek

I duże
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oj Kasiu, ależ Ty masz piękne oczy ... oczka :wink: . I ani grama chwastów na rabatkach ;:224 . Trawek Ci zazdroszczę, bo u mnie trzy próby zakończyły się niepowodzeniem - trawy po prostu u mnie nie rosną. No, poza mozgą trzcinowatą, ale nawet ona nie jest u mnie zbyt ekspansywna. Trawy są bardzo ładne :D A jakie będziesz siać?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję w imieniu oczek ;:180
Chyba spojrzałaś na tą rabatę koło nowego oczka ? Tam akurat było wyczyszczone przy okazji przerabiania rabaty :lol: , w innych miejscach nie jest tak schludnie :lol:
Ale w tym roku stosowałam inny sposób pielenia i się sprawdził . Gracuję gracką między roślinami, potem szybko gracką zgarniam chwasty na kupkę i zbieram, całkiem małe często zostawiam. A zawsze na kolanach dłubałam ręcznie każdy chwaścik :evil:
Może trawy wolą bardziej przepuszczalną ziemię, mozga jest niby bezproblemowa, a u mnie też nie przyrasta, i prawie uschła od upałów .
Niestety nie wszystkie rośliny rosną dobrze w naszym klimacie i podłożu ;:185

Będę siała Dmuszek jajowaty, trawkę nn -chyba ostnica , która jedną zimę przetrzymała w gruncie ale nie jestem pewna czy tą też przetrzyma , proso jednoroczne i jeszcze jedną, nasionka mam od Ilonki, też nie znam nazwy .

Zielona trawka, chyba ostnica , sadziłam jako jednoroczną, ale bez uszczerbku przetrwała poprzednią zimę
Obrazek

Proso, jesienią przebarwia się na bordowo
Obrazek

Dmuszek jajowaty , w gruncie słabo u mnie rośnie, w skrzynkach świetnie
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Koleszko
500p
500p
Od: 14 wrz 2013, o 20:23

Post »

Czarujesz tymi fotkami . :D
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No fajne te Twoje trawki, fajne ... ;:224 Śliczne jest proso, widziałam jak zachwalali w jakimś programie ogrodniczym.
U mnie latem pojawił się chwast podobny do trawy i muszę przyznać, że nawet jakoś tak oszczędziłam gadzinę. Robi u mnie za jedyną trawę, która chce rosnąć. No cóż, jaki ogród, takie rarytasy odmianowe :lol: .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Pawełku :D
Na fotkach to nawet wszystko ładnie wygląda :wink: , chociaż w rzeczywistości to ogród cierpiał od upałów i suszy , kwiaty kwitły krótko i szybko więdły , nie nacieszyłam się wcale liliami - momentalnie przekwitały , krzewy wegetowały .
Oddech ogród złapał dopiero we wrześniu i wówczas robiłam dużo zdjęć :)

Kasiu, może to jakaś odmianowa trawa a nie tylko chwast, dobrze że ja zostawiłaś :wink:
Rarytasy odmianowe nie zawsze chcą ładnie rosnąć, są wymagające, najlepiej sadzić takie rośliny , które sobie dobrze radzą w naszych warunkach :D
Trawki są fajne i powiem szczerze , że trochę mi się już ich nazbierało , nie tylko tych jednorocznych , ale i innych , na razie małe kępki ale rosną w siłę ;:333
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Co to za roślina na ostatnim zdjęciu, domaga się mieszkać u mnie w ogrodzie ;:oj ;:oj ;:138
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu, to trawa jednoroczna Dmuszek jajowaty .
Nasionka wysiewam wiosną , szybko wschodzi i ładnie rośnie, może być posadzona na rabaty albo w doniczkach .
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

:wit Przypadkiem trafiłam do Twojego ogrodu i będę tu przychodzić bo bardzo mi się podoba ;:215
Róże i hortensje to i moja miłość, cudna róż Wellbeing -piękna z niej panna. Fajnie, że piszesz jak się zachowują ;:108 można się u Ciebie sporo dowiedzieć ;:333 Super wyglądają rabatki,gdy są podcięte drzewa wszystko jest uporządkowane i ta przeszczeń ;:215
Oczka ładnie się prezentują ;:138
A z przesadzaniem to chyba każdy kto uprawia ogród tak ma :;230 Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kasiu, wspomniałaś coś na temat mozgi. To okropnie ekspansywna trawa. Wyłazi rozłogami i szybko zagania przestrzeń wokół siebie. Ja się jej pozbyłam w momencie, gdy zaczęła sięgać sąsiednich roślin, wpełzając w nie pod wielkimi kamieniami.
Gdzieś tam w kącie to właściwie nie przeszkadza i jest ładna, lecz miej na wzlędzie to, co napisałam na podstawie własnego doświadczenia.

Dmuszek jest przepiękny :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Krysiu :wit
Miło mi cię gościć i cieszę się , że podoba ci się u mnie :D
Róże to także moja miłość i dzięki nim trafiłam tu na forum .
Wellbeing to piękna róża , do tego pachnąca, serdecznie polecam .
Masz rację ,raczej preferuję uporządkowany ogród, dziki busz to nie jest :wink:
Przesadzanie to nasz zmora a za razem największa przyjemność, przecież cały czas dążymy do doskonałości w nasadzeniach ;:108

Pozdrawiam serdecznie ;:196

Wandziu, masz rację co do mozgi .
Mam ją od początku ogrodu i gościła już w wielu miejscach, a pozbycie się jej, wykarczowanie , jest bardzo trudne :evil:
Teraz rośnie , tak jak piszesz, w kącie , i to na takim piasku, że nie rozrasta się tam zbytnio. Ale na wiosnę ją skontroluję .
Jednak w sumie jest ładna, szkoda mi jej było całkiem wyrzucić , chociaż nie raz zbierałam się do tego :wink:

Dmuszek jest uroczy, polecam, kup nasionka i wysiej, szybko wschodzi i rośnie, więc lepiej zrobić to dopiero w marcu .
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przywędrowałam za hortensjami i zobaczyłam cudowny, dojrzały ogród. Rewelacyjne dwa oczka, kolekcja róż i chryzantem, moje ulubione trawy i jeszcze urzekająca skarpa przy tarasie. ;:215 Będę podglądać za pozwoleniem. :D
Awatar użytkownika
kasia_rom
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Soniu :wit
Bardzo dziękuję za miłe słowa na temat ogrodu :D
Oczywiście zapraszam do mnie kiedy tylko będziesz miała ochotę ;:108
Hortensji nie mam jeszcze wielu, a ponadto część to maluchy ukorzenione przeze mnie z patyczków, ale uważam ,że to piękne , niezwykłe rośliny , niekłopotliwe i znoszą nawet trudne warunki jak upały zeszłego lata ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”