Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
Re: Moje sukulenty, kaktusy i inne roślinki :-) - brombiel
M. karwinskiana faktycznie przepiękna i dorodna 

- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziś pięknie u Ciebie. Nie dość, że super fotki z Wystawy Przyjaciół z Łodzi to jeszcze extra nabytki. Bardzo mi się podobają. 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wystawa super sprawa. I nabytki ciekawe. Ja też zawsze jak na jakąś wystawę się już wybiorę, to mimo specjalizacji, zawsze jakiś chwaścior się przyplącze ;)
- brombiel
- Od: 22 cze 2014, o 13:35
Tak, każdy wyjątkowy i piękny...M. karwinskiana kupiłam jako ostatnią i ...szybciutko uciekłam bo czułam że za chwilę stracę głowęonectica pisze:Święte słowa! Podpisuję się pod nimi bez wahania

emerald pisze:M. karwinskiana faktycznie przepiękna i dorodna
Taaak, ten zakup był niekontrolowany...ja spojrzałam na nią ona na mnie...i przepadłam...nawiązała się nić porozumienia...ona już wiedziała, że znalazła nowy dom, a ja wiedziałam że trzeba zapłacić

Jejuś jaka ona piękna, a z tymi owocami wygląda niesamowicie

Dziękuję Henryku czułam się w obowiązku obfotografować wystawę...mieszkam tak blisko więc co mi szkodzi jeden dzień poświęcić na fotografowanie...i pogadanie z ludźmi wystawiającymi...zresztą na drugi dzień przy okazji zakupów też rozmawiałam...żałuję tylko że nie wymieniłam się kontaktami...tak szybko uciekłam po tym ostatnim zakupiehen_s pisze:Dziś pięknie u Ciebie. Nie dość, że super fotki z Wystawy Przyjaciół z Łodzi to jeszcze extra nabytki. Bardzo mi się podobają.

No tak, ale jak nie było moich, a te takie piękne...nie zaliczyłabym ich do chwaściorów...są zbyt ładneczarny pisze:Wystawa super sprawa. I nabytki ciekawe. Ja też zawsze jak na jakąś wystawę się już wybiorę, to mimo specjalizacji, zawsze jakiś chwaścior się przyplącze ;)

Tylko, że parapety się skurczyły...jejku a miałam robić miejsce na Epip....no przecież urosną...na szczęście nie tak od razu więc może zdążę z oknem panoramicznym

- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
A mieliśmy się spotkać
Jak chcesz z kimś porozmawiać to zapraszam na nasze spotkanie klubowe
Ja za godzinę jadę pakować rośliny

Jak chcesz z kimś porozmawiać to zapraszam na nasze spotkanie klubowe
- brombiel
No właśnie...oprzytomniałam już w domu i szczerze...bałam się iść trzeci raz...te rośliny...niektóre tak do mnie wołałyROBERTOBORO pisze:A mieliśmy się spotkać![]()

To spotkanie klubowe w pierwszy poniedziałek m-caROBERTOBRO pisze:Jak chcesz z kimś porozmawiać to zapraszam na nasze spotkanie klubowe

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wcale nie! Nasze (Oddział Lublin) aktualności aktualne.aktualności ze str to z 2010r...zresztą nie tylko Łódzki oddział tak ma...

- brombiel

Kochani ja odwiedziłam zaledwie kilka stron...nie twierdzę że wszystkie były nieaktualne...kilka było ok, ale większość

Ważne że tu jest aktualnie i dynamicznie...cieszmy się z tego co mamy

- ROBERTOBORO
- Od: 13 lis 2008, o 21:39
- Kontakt:
Teraz będzie 3 listopada w sali 308 od godziny 17tej chociaż zawsze jest ktoś trochę wcześniej.
Tematem prelekcji będą książki o tematyce kaktusowej w języku polskim.
Jak chcesz wiedzieć coś więcej to pisz na pw
Tematem prelekcji będą książki o tematyce kaktusowej w języku polskim.
Jak chcesz wiedzieć coś więcej to pisz na pw
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
I znowu coś, co mnie zasmuciło... Zazdroszczę Wam tego, że działa u Was PTMK. Nasz region jest zapomniany. Choć nie mogłabym uczestniczyć w wielu spotkaniach, to jednak świadomość że coś takiego jest i działa, byłaby świetna. I z pewnością raz na jakiś czas wyrwałabym się na ciekawą prelekcję. Naprawdę - super, działajcie, bo to bardzo dużo daje, nawet gdy czytam tylko o pracy Waszych oddziałów, to zazdroszczę. Pozytywnie oczywiście 

- brombiel
Żanetko nie smuć się masz przecież nas wszystkich, na jedno kliknięcie
Powrót do przeszłości...poprzednia str i prośba o identyfikację 4 nowych nabytków:
nr 3, 4 - zostały zidentyfikowane przez Leszka, jeszcze raz dziękuję
...dodam tylko że, po przeszukaniu stron do identyfikacji mammillarii wstępnie nr 3 oznaczam jako Mammillara beneckei oczywiście ze znakiem zapytania
nr 2 - szukałam na stronie kolumnowców... i kolorem i pokrojem pasuje do Cereus forbesii - z małym znakiem zapytania (na fotce kaktus ma czarne ciernie, ale w opisie jest zaznaczone że czasami ma czarne - ja przez to rozumiem że ma ale nie musi - jeśli tak to pasuje, jeśli nie to znak zapytania)
nr 1 - przy fotce zapytałam czy to Caphalocereus chrysostele - pytanie aktualne.
Jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły to zapraszam do ich ujawnienia
Chciałam dziś zrobić zdjęcie Mammillarii schiodeana - wczoraj miała piękne dwa kwiatki cytrynowe ale nie miałam kiedy zrobić zdjęcia - dziś słoneczka brak kwiatów też nie ma....kamyczek kwitnie pięknym białym kwiatkiem, ale dziś słabiutko...może jutro będzie lepiej
A na razie.....

Powrót do przeszłości...poprzednia str i prośba o identyfikację 4 nowych nabytków:
nr 3, 4 - zostały zidentyfikowane przez Leszka, jeszcze raz dziękuję

nr 2 - szukałam na stronie kolumnowców... i kolorem i pokrojem pasuje do Cereus forbesii - z małym znakiem zapytania (na fotce kaktus ma czarne ciernie, ale w opisie jest zaznaczone że czasami ma czarne - ja przez to rozumiem że ma ale nie musi - jeśli tak to pasuje, jeśli nie to znak zapytania)
nr 1 - przy fotce zapytałam czy to Caphalocereus chrysostele - pytanie aktualne.
Jeśli ktoś ma jakieś inne pomysły to zapraszam do ich ujawnienia

Chciałam dziś zrobić zdjęcie Mammillarii schiodeana - wczoraj miała piękne dwa kwiatki cytrynowe ale nie miałam kiedy zrobić zdjęcia - dziś słoneczka brak kwiatów też nie ma....kamyczek kwitnie pięknym białym kwiatkiem, ale dziś słabiutko...może jutro będzie lepiej

A na razie.....

-
- Od: 18 sie 2010, o 21:53
Zdjęcie 3 to Mammillaria backebergiana.
- brombiel
Dziękuję Grażynko
teraz już mam pewność co do dwóch kaktusów 3 i 4, a te dwa kolumnowce wyjaśnią się z czasem 

- brombiel
Kasiu moje zdjęcia choć słabe to i tak momentami coś tam widać...a oglądałaś zdjęcia z odnośnika
tam jest 50 slajdów...i gdy dziś je przeglądam to stwierdzam, że i tak wszystkiego nie sfotografowałam, a niektóre można było zrobić lepiej....