Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne - piasek pustyni cz. 3

Post »

Dziękuję, Henryku! Dla Ciebie (niemal) wszystko :D Jak się ogarnę w kolejnej wolnej chwili, to z pewnością :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
brombiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 cze 2014, o 13:35

Post »

Jak zwykle...gdy tylko wstawiasz zdjęcia to oczy wychodzą mi z orbit :shock: szok i zachwyt jednocześnie ;:oj ;:oj
Poproszę więcej ;:108
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Żanetko!
Bardzo fajne te nowości!
I muszę pochwalić graptopetalum. Z tym kwiatostanem wygląda zjawiskowo. Miałam kiedyś to szczęście podziwiać u siebie, jednak teraz od kilku sezonów nie kwitnie. No i anacamseros świetny.
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Każda pokazana roślinka godna uwagi, ale moją najbardziej przyciągnęło Graptopetalum bellum ;:215
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
mataan
500p
500p
Od: 26 sie 2013, o 19:45

Post »

piasek pustyni pisze:Obrazek
A może to nie jest Crassula, tylko Sedum dendroideum?
Pachyphytum bracteosum - jak dla mnie bezkonkurencyjne w powyższym zestawieniu, chociaż Graptopetalum bellum nie pozostaje daleko w tyle. :)
Mateusz
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

OOOOO piękna prezentacja kwitnień Żanetko!
Jesteś niesamowitą kolekcjonerką ;:180
Przybiegłam również dlatego bo nie napisałam co posyłam??? Oooo dać mi po łapach... :oops: należy mi się... ;:124
Nie pamiętam czy tam było jeszcze coś ale wydaje mi się,że to jest ta sama roślina w 2 a możnawet w kilku ;:306 egzemplarzach a jest to z pewnością - choć nieco wyrośniete=wyciagnięte
Adromischus var cristatus. zeyherii .

Niech świetnie Ci wszystko rośnie i super się komponuje w całej kolekcji .
Dziękuję również ;:100
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

piasek pustyni pisze:
A nagrodę dla Was i dla mnie oczywiście również - wreszcie zakwitł długo oczekiwany meksykańczyk - Graptopetalum bellum :heja

Obrazek

Obrazek
Masz Tacidus Bellus ;:oj Ostatnio czaję się na niego ale póki nie wiem ile mi przypadnie miejsca w nowym pokoju nie sprowadzam nowych roślin. Nie lubię nadmiaru na parapecie ale też co chwilę chciałabym więcej. Takie dwie sprzeczności mną targają.
Co dziwne, tutejsza wyszukiwarka chyba ostatnio ze mną nie współpracuje bo w ogóle nie "wypluła" postów o tej roślinie. A wpisywałam obie wersje jej nazwy. A tu proszę, przypadki mnie dziś spotykają i tylko tak znajduję na forum jakieś wzmianki o Tacydusie. Tak przy okazji, którą nazwę powinnam stosować? Tacidus Bellus bardziej mi się wryło w pamięci.

W ogóle to coś mi się zgubił Twój nowy wątek i teraz na szybkiego go nadrabiam, czyt. głównie oglądam zdjęcia.
Serce mocniej zabiło przy Crassula, Aeonium, Pachyphytum oraz kwitnących jak wianuszki kaktusach. Z ciekawości zatrzymałam się też przy Kalanchoe ale nie było nic o Kalanchoe Kewensis, o którą już Ciebie spytałam na priv.

Czy kwitło Tobie jakieś Aeonium?
Dobrze widzę, Echeveria Blach Prince zabiera się do kwitnięcia?
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Zanetko jak ,że ja bym mogła zapomnieć o Tobie :?:
Zaglądałam i wiedziałam ,że to cisza przed burzą ;:306, że Żanetka na pewno przygotowuje jakieś atrakcje :!: i się nie myliłam :!:
Roślinki przedstawione ciekawe ,mój Anacampseros na razie jeszcze nie zakwitł,ale poczekam ...
Graptopetalum bellum ma piękne kwiatki ,moje to jeszcze maleństwa ,więc będę podziwiać u Ciebie :D
Gymnolki -super ,że ci tak ładnie pączkują ,będzie na czym oczy zawiesić :D
Euphorbia milii też jest fajna ,też kiedyś ją miałam .Widzę,że masz białą czy to czysta biel? koleżanka w pracy ma chyba taką fajną kremową :D
Czekam na dalsze nowości :D
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51

Post »

Marlenka, używasz błędnej nazwy. Jeśli już, to Tacitus bellus. Ale to stara nazwa i obecnie używa się Graptopetalum bellum.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Raflezjo, możliwe. Kiedyś znalazłam taką wersję z literką D zamiast T albo po prostu wplątała mi się literówka, którą wciąż powtarzam. Ale wpisywałam też nową wersję, którą Ty podajesz. W ogóle wielu roślin mi dziś nie znalazło a jestem pewna, że nie są one jakieś tutaj nieznane.
Od czego zależy, że roślinie zmieniono nazwę? Przyznam, że Tacitus brzmi w moich uszach piękniej i bardziej oddaje urok tej orsliny :)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
D-avi-D
500p
500p
Od: 18 cze 2012, o 12:31

Post »

Ładne to coś nawet:
Obrazek
Widzę, że masz rękę do gymnoli ;:138
Jakie ładne pąki już u nich - nic tylko kupować więcej gymno :D
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

piasek pustyni pisze: Długo mnie nie było (...) nawet tego na szczęście nie zauważyliście.
Niektórych z nas też życie wessało, niestety, ale na szczęście nie przetrawiło do końca i wypluło :wink:

piasek pustyni pisze: kwitnie niezmordowanie, w pełnym rozkwicie pięcioma kwiatami na raz Graptopetalum bellum:
Nie ujmując innym Twoim pięknym roślinom - cudo!!! ;:oj

Do mnie też tego roku zupełnie przypadkiem trafiło takie maleństwo i coraz bardziej się z tego cieszę, a jak może zakwitnie podobnymi kwiateczkami, to chyba usiądę i będę się gapić ;:204
Jakie to Twoje jest duże? Zimowałaś sama? Mogłabyś pokazać więcej całej roślinki? Bo kwiaty kwiatami, ale cała na pewno warta pokazania ;:65
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo dziękuję za tak liczne wizyty! Z góry przepraszam, że nie odpisałam od razu, ale dopiero wczoraj rodzinka sobie pojechała, nadeszła więc chwila wytchnienia. Od razu nadrabiam zaległości.
brombiel pisze:Jak zwykle...gdy tylko wstawiasz zdjęcia to oczy wychodzą mi z orbit szok i zachwyt jednocześnie. Poproszę więcej
Dziękuję bardzo, bardzo - i spełniam poniżej prośbę :D
raflezja pisze:Żanetko!
Bardzo fajne te nowości!
I muszę pochwalić graptopetalum. Z tym kwiatostanem wygląda zjawiskowo. Miałam kiedyś to szczęście podziwiać u siebie, jednak teraz od kilku sezonów nie kwitnie. No i anacamseros świetny.
Iwonko - bardzo dziękuję ;:196 Krysia przysłała cuda, zdjęcia nie oddają całego uroku tych roślin, ani ich wielkości. Niemniej Tobie osobno dziękuję poniżej :)
honorka22 pisze:Każda pokazana roślinka godna uwagi, ale moją najbardziej przyciągnęło Graptopetalum bellum
Honoratko - bardzo dziękuję! Za chwilę wpadnę do Twojego wątku bo jestem pewna, że i Twoje piękności warte są szczególnej uwagi.
mataan pisze: Pachyphytum bracteosum - jak dla mnie bezkonkurencyjne w powyższym zestawieniu, chociaż Graptopetalum bellum nie pozostaje daleko w tyle
Mateusz - również dzięki za wizytę i miłe słowa. Pachyphytum rzeczywiście jest tak śliczne w rzeczywistości, że przyćmiewa uroki innych tym bardziej, że piękny i bez kwiatostanu.
KaRo pisze:OOOOO piękna prezentacja kwitnień Żanetko! Jesteś niesamowitą kolekcjonerką
Dziękuję, Krysiu! jak widać po wpisach, to roślinki od Ciebie wzbudziły - jak najbardziej słuszny - zachwyt ;:167
KaRo pisze: jest to z pewnością - choć nieco wyrośniete=wyciagnięte Adromischus var cristatus. zeyherii
I tu mnie się należy po łapach, że nawet się nie domyśliłam i nie skojarzyłam! :oops: Ale na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że zakręcenie totalne, plus nieprzespane noce i trochę innych spraw spowodowało, że dopiero wracam do formy. Dodatkowo właściwie się z rodzajem Andromischus poznaję. Tym bardziej ucieszyłam się, że to właśnie gatunek z tego rodzaju. Raz jeszcze dziękuję ;:167
Marlenko - najważniejsze, że znalazłaś wątek, co mogłam, odpisałam na PW. Aeonium mi jeszcze żadne nie kwitło, ale mam maleństwa, więc trochę jeszcze czasu potrzebują. O kalanchoe napisałam, co do Graptopetalum bellum Iwonka już napisała wszystko. Za przemiłą dyskusję bardzo dziękuję oczywiście ;:180

Małgosiu - bardzo serdecznie dziękuję za miłe słowa. Czy cisza przed burzą? Nie, po prostu moim zdaniem fajne nowości na koniec tego sezonu. Nie zarzekam się, ale w sierpniu urlop i wyjazd, może we wrześniu coś na kiermaszu dorwę, ale raczej z doniczkowych. Teraz sucholuby mają rosnąć i cieszyć oko - mam nadzieję, że i Wasze.
D-avi-D pisze:Ładne to coś nawet
Dawid, dziękuję :D Co dziwniejsze, mnie też się podoba ;:306
D-avi-D pisze:Widzę, że masz rękę do gymnoli. Jakie ładne pąki już u nich - nic tylko kupować więcej gymno
Mowy nie ma! Niech zakwitną na całego, to pomyślimy najwyżej o "plaściorach" :D
Lucynko - no coś Ty, nie zimowałam tego jeszcze, to roślinka którą nabyłam w marcu w pierwszym rzucie zakupów i pokazywałam ją gdzieś na wątku jako zapączkowaną chyba. Jest jednak na tyle urocza z tym kwiatostanem, że musiałam z Wami się nim podzielić. Nie jest duża, kwiaty są większe niż ona sama, natomiast mam zamiar zimować ją razem z eszeweriami i innym jeszcze Graptopetalum. Niżej pokażę zdjęcie, na którym ją widać obecnie, już przekwitającą (po dwóch tygodniach).
A tak w ogóle cieszę się, że Ciebie nie wessało na dobre i że już jesteś :D

W sumie jakoś tak się złożyło, że w tym sezonie nie pokazywałam swoich eszewerii, tak więc zbiorówka na letnisku wygląda tak:

Obrazek

A teraz czas na drugą serię nowości, które dostałam od Iwonki (raflezja). W sumie zaopatrzyłam się w takie zielone cuda, że nie mogę się na niektóre napatrzeć. Przy okazji wspomnę, że ukorzeniło się już wszystko od Ciebie, Iwonko ;:180
Największym cudem, z którego się ucieszyłam jak dziecko z największego prezentu, jest Monstera variegata ;:167 :

Obrazek

A w paczce jeszcze oprócz innych doniczkowych cudów znalazły się Aeonium - jeśli błędnie niektóre nazwałam, to proszę o korektę, a zarazem nazwanie pozostałych. Po kolei:

Aeonium simsii - w przyszłym sezonie połączę wszystkie razem:

Obrazek

Aeonium leucoblepharum - dosadziłam do już rozrośniętego:

Obrazek

i pozostałe:

1. Obrazek

2. Obrazek

3. Obrazek

4. Obrazek

Oczywiście po takich nowościach i od Krysi, i od Iwonki, musiałam zrobić przemeblowanie. Regał stał się typowo sukulentowy i bez zmian w tym przynajmniej sezonie taki pozostanie. Na koniec tego przydługiego postu rzut oka na część moich sukulentów:

Obrazek

Na dziś to tyle. W kolejce trzecia część nowości, coś dla fanów dziwadeł, muszę się tylko uporać ze zdjęciami.
Serdecznie Wam wszystkim z góry dziękuję za wizyty ;:180
Spis moich wątków
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Super,że monsterka się zadomowiła, ale kusisz tymi innymi odmianami aeonium :wit
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kuszę..? Jaaaa? Skąd... :D Ale coś tam do cięcia będzie się niedługo nadawało, więc rzeknij słowo :D
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”