W objęciach tęczy

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: W objęciach tęczy

Post »

O tej porze roku masz sporo kwitnących i jakie cudowne radosne kolory ;:333 Ja też uwielbiam hipeastra, ale białego jeszcze nie udało mi się zakupić ;:204 No i te Twoje skrętniki ;:333
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Janeczko! :wit Świetna kolekcja domowych kwiatków ale urzekły mnie najbardziej "rogi łosia" ...superancki okaz ;:306
Posyłam serdeczności!
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

JAneczko, po wizycie u Ciebie jak zwykle mam lepsze samopoczucie, piękne widoki :)
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Marcin, Bogusia, witajcie w moim wątku.

Bogusiu, rogi łosia to stary okaz. Jego plecha tak się rozrosła, że nie pozwala się przebić nowym listkom. Wiosną muszę roślinkę koniecznie przesadzić w nowe podłoże, tylko nie mam pojęcia jak się do tego zabrać, by nie zniszczyć tej plechy. Moim zdaniem, to ona jest całą ozdobą tej roślinki.
Może ktoś mi coś doradzi?

Marcin, dziękuję za miłe słowa.
Dotychczas i ja wybierałam hippeastra o kolorowych kwiatach. Tym razem w markecie mogłam wybierać wśród trzech kolorów: białe, czerwone i różowe. Różowe okazało się białym z różowymi akcentami, czerwone miało niestety złamany u podstawy pęd, czego nie zauważyłam, więc koloru nie potwierdzę. Natomiast białe było strzałem w dziesiątkę. Cudo! Tylko szybko przekwitło (u mnie jest bardzo ciepło w mieszkaniu). Mam jeszcze jedną cebulę białego, staram się ją wybudzić , ale od kilku tygodni ani drgnie. A z tej samej dostawy ( sklepik internetowy), inna cebula, właśnie zakwitła na drugim pędzie.

Izuś, miło mi, że zaglądasz. Szkoda, że tak rzadko mogę poprawić Twoje samopoczucie. Może wiosną częściej będę mogła pokazać jakieś kwiatuszki...

Grażynko, kochana moja, zaglądasz... dziękuję ;:196

Różowe hippeastrum, które prezentowałam wyżej, wydało drugi pęd. Jest bardzo długi,jakby wybiegnięty, mimo, że doniczka stała cały czas na zachodnim oknie. I tym razem ma większe kwiaty. Może to wpływ nawożenia...

Obrazek

I wspomnienie białego

Obrazek

Mam jeszcze kilka cebul, które śpią. Zasuszałam od września. Może ktoś mi podpowie, kiedy można je wybudzić? Marcin, masz może doświadczenie w tym temacie?
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Sama nie wierzę w to, że jeszcze do niedawna przechodziłam obok hippeastrum obojętnie. Teraz mój zachwyt sięga zenitu...

Obrazek

Obrazek

... bez lampy

Obrazek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Super,że zaobserwowałaś jak nawżenie na twoje kwitnienia amarylisów wpływa :wit
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09

Post »

Gianno, przepiekne kwitnienie....hmmm , chyba musze pomyslec przynajmniej o jednej cebuli. ;:3
Awatar użytkownika
wiolamanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2012, o 20:12

Post »

Janeczko czyżby kolejna miłość ;:oj :?:
Rzeczywiście piękne,nie mażna przejść obok obojętnie ;:108
Awatar użytkownika
Marcin01988
500p
500p
Od: 23 gru 2010, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogę opowiedzieć Ci jak to wygladą u mnie bo jedno hipeastrum mam już ponad pięć lat. A więc po przekwitnięciu stoi dalej w domu podlewam wodą z biohumusem. W maju ląduje na balkonie podlewam, następnie we wrześniu na samym początku zaprzestaje podlewać. Usycha mi ale nadal jest do przymrozków na balkonie w chłodzie, a później zanoszę do piwnicy i jak widzę, że puszcza pęd kwiatowy to przynoszę je do domu ( tak około połowy listopada) kwitnie i cykl zaczyna się od nowa.
nieulozona-tak
500p
500p
Od: 3 gru 2014, o 11:29

Post »

Witaj, i ja równieź muszę się pozachwycać Twoim hippeastrum. Może sama nabęde, ale obawiam się, że za długo u mnie nie zagości. Nie mam coś ręki do kwitnących.
Kasia :)
zapraszam
Te co powodują uśmiech
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

A jednak się Zaraziłaś hippeastrami ;:224

Cudowne kwitnienie. Mi się w zwartnicach najbardziej podoba to, że kwitną zimą. I ich wielkość kwiatów powala na kolana...
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Ania76
200p
200p
Od: 6 sty 2006, o 18:46

Post »

Ślicznie kwitną ;:oj
Ja wczoraj posadziłam swoje cebule, zimowały od jesieni. Już się doczekać kwiatów nie mogę.
Awatar użytkownika
magda111123
200p
200p
Od: 29 maja 2014, o 12:14

Post »

Janeczko poradź mi proszę, czy to już dobry moment na przesadzanie. Moje maluchy wyglądają tak:
Obrazek
Obrazek

Zamierzam przesadzić je do takich pojemniczków, coś jak degustówki, o głębokości ok. 4 cm:
Obrazek

Boję się tylko czy nie za wcześnie, i oczywiście po przesadzeniu z powrotem powędrują do pudła.
Pozdrawiam, Magdalena
Kwiat jest uśmiechem rośliny. Peter Hille
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p

Post »

Przeglądam wątki i w większości widzę wiosnę na Waszych parapetach. Moja wiosna chyba przyjdzie trochę później. Wielkich zmian nie zaobserwowałam.
Skrętniki powoli się budzą, ale pąków jeszcze nie wypuściły.
Gloksynie w lutym zaczęłam przesadzać w nowe podłoże, tym samym wybudziłam. Powoli wypuszczają listeczki.
Storczyki też słabo współpracują. Cały mój dorobek, to kilka kwiatków z pędów wypuszczonych późną jesienią, a nowych pędów nie widzę.
Hippeastra trochę ratują statystykę, ale też szału nie ma.

Gdzie jest moja wiosna ja się pytam? ;:306 Na szczęście dziś już w okna zagląda słoneczko, może więc i wiosna do mnie przyjdzie ;:3

Kochane dziewczynki, troche późno na odpowiedź na Wasze wpisy, ale spróbuję.
Na początek bardzo serdecznie dziękuję za odwiedziny ;:196 a jeszcze serdeczniej za pozostawienie choćby maleńkiego wpisu.

Pati, w tym roku staram się nie zapominać o nawożeniu hippeastrum, mam nadzieję, że nie tylko w kwitnieniu to pomoże, ale też odżywię cebule. W ubiegłym roku trochę je zaniedbałam (nie, nie... nie z lenistwa).

Izka, zachęcam do zaopatrzenia się w cebule. Teraz jeszcze w ogrodniczych są dostępne. Większość moich cebul kupiłam w ostatnich miesiącach. Tylko uprzedzam... jak raz zaczniesz, nie będziesz mogła się potem powstrzymać. Wiem co mówię. Kolekcja cały czas się rozrasta. A jeszcze nie mam seledynowych... ;:306

Wiolu, tak, kolejna miłość. Ale jak już widziałam w Twoim wątku, również Twoja ;:63 ;:63 ;:63

Marcin, Twój opis cyklu uprawy hippestrum jest dla mnie bardzo cenny. Dziękuję Ci bardzo ;:196 Nie mogę go niestety do końca zastosować, gdyż nie dysponuję balkonem (ani też zastępczym miejscem), jednak może po kwitnieniu zabiorę cebule na działkę i tam stworzę im podobne warunki.

Kasiu, witaj!
Miło mi, że zawitałaś do mojego wątku. Zapewne przeczytałaś co pisał wyżej Marcin. Może też tak zrób... wierzę, że się uda. Mocno trzymam kciuki. Oczekiwanie na pąki, potem na kwiatki jest mocno ekscytujące, wręcz bezcenne :heja

Justynko, zaraziłam się, chyba za bardzo. Nie wiem, co teraz będzie. Podobają mi się wszystkie, a przecież wszystkich mieć nie mogę ;:145
Opiekuję się cebulką przybyszową. Nie wiem tylko, kiedy powinnam ją odłączyć, by Ci ją wysłać.

Aniu, a jak się mają Twoje cebule? Pokażesz mi, w jakim teraz są stadium? Proszę ;:168

Madziu, skrętniczki przesadzone? Ja jutro muszę jeszcze kilka sadzonek włożyć w świeże podłoże.

W oczekiwaniu na kwiaty...

Obrazek

Miłej niedzieli życzę :wit
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54

Post »

Łał ale kwitnienia się zapowiadają amarylisów ;:138 ;:3 .
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”