Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród na wichrowym wzgórzu - cz.8

Post »

Sosenki4 pisze:Współczuję bajzlu, ale jak na koniec będziesz mieć garaż i uprzątniesz teren, to ... "będzie Pani zadowolona". Bardzo spodobały mi się kocimiętki na obrzeżach rabat. U mnie jest coś podobnego, ale M nazywa to "wiochą", no muszę mu pokazać Twój ogród...
Świetne są te francuskie rabaty...jak radzisz sobie z pieleniem?
Czemu nazywasz moje rabaty francuskimi ;:218 ? Z powodu obwódek z bukszpanu? Moje założenia są raczej angielskie ;:173 Francuskie ogrody nie mają tak obfitego wypełnienia bylinami i różami.

Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jolcia1212 pisze::wit
Moniko, zachwyciły mnie ostrózki, nie pierwszy raz, zresztą. Zastanawiam się tylko, gdzie są takie różowe? A może aparat przekłamuje?
Ja wczoraj na ogrodzie zachwycałam się swoimi, myśląc ciepło o Tobie. Pamiętasz że nasionka dostałam od Ciebie? Moje są również bardzo dorodne. W ten sposób mam kawałek Twojego ogrodu u siebie. Zdjęcia zrobię jak moja maturzystka wróci do domu.
A czy Twoje piwonie jeszcze nie kwitną?
Joluś, wszystkie różowe ostróżki wyginęły bezpowrotnie dzięki ślimakom :evil: Tak mi ich szkoda, bo były bardzo ładne. Na szczęście nabyłam nowe białe, ciemnoniebieskie i te lawendowe z ub.roku, a rózowe będą niebawem, bo pojawily się już w sprzedaży ;:108 Teraz bardzo pilnuję, żeby ślimaki nie miały do nich dostępu ;:134
Te różowe ostrózki były wyjątkowo gęste i piękne ;:224
U mnie póki co biało i niebiesko :lol:
Obrazek

-- Cz 29 maja 2014 11:54 --
jolcia1212 pisze:A w ogóle to bajkowo jest u Ciebie. Napatrzeć się nie mogę, zwłaszcza jak przypomnę sobie twoje początki. Szkoda że z Twojego wątku nie można nagrać filmu...było by co pooglądać :wit
;:196 dziękuję
Oj, tak - jak sobie przypomnę moje chaszczowisko 7 lat temu ;:224

-- Cz 29 maja 2014 11:57 --
AnaAn pisze:Monia, ogród wygląda bajecznie, a kolor ostróżek cudownie współgra z soczystą zielenią ;:170
;:196 dziękuję, Aniu - ładna ta kolorystyka, dobrze się wyróżnia na tle ciemnej zieleni :D Niebawem dojdą inne kolorki, bo już rozkwitają pierwsze piwonie, które również uwielbiam ;:167
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Annes 77 pisze:Monia no pięknie jak zwykle:) Ostróżki czarują,błękitny,delikatny kolorek ;:333
Białe irysy super ;:108
Te białe irysy to moje ulubione - mają wielkie kwiaty i czasami ponawiają kwitnienie latem :D Nie wiem nawet co to za odmiana, ale zamierzam je rozmnożyć w całym ogrodzie, gdzie tylko się da :D
Podobnie obficie kwitną żółte irysy, ale nie są już tak ładne jak te białe, no i kwiaty nieco mniejsze. Nie wiem dlaczego kilka odmian w ogóle mi w tym roku nie zakwitło :? Nie zdarzyło się to do tej pory :roll:
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

wanda7 pisze:Ostróżki rzeczywiście piękne. Nie tylko kolor, ale i takie grubiutkie są.
Chciałabym też pochwalić kocimiętkę. Mogę tylko pozazdrościć. NIesty koty nie pozwalają jej u mnie rosnąć. Tarzają się w niej, aż wytrą do samej gleby.
Wandziu, moje kocimiętki są w dwóch odmianach - jedna wykładająca się, tworząca niewielkie kępki, a druga to istne potwory - jedna, posadzona pojedynczo osiągnęła takie rozmiary, że róż wsadzonych obok nie widać wcale :shock: Moze tego na zdjeciu nie widać, ze jest wysoka, ale sięga mi pod biust swoimi czubkami kwiatów :shock: Muszę ją przenieść w inne miejsce jak tylko zakończy pierwsze kwitnienie :lol: Tego samego gatunku są kocimiętki na biało - niebieskich rabatach, ale są jednak niższe. Nie wiem co to za odmiana, ale jakiś olbrzym ;:173
Koty są w okolicznych domach, chodzą po okolicy, ale u mnie są rzadko, bo chyba wyczuwają pieski i dzięki temu kocimiętki są nienaruszone ;:333
Obrazek
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rozeta pisze:Moni, moja mama ma skuteczny sposób na ślimaki: rozsypuje popiół z paleniska wokół roślin, które te żarłoki bardzo lubią konsumować. Po deszczu dosypuje kolejną suchą porcję i tak w kółko. W każdym razie ślimaki tego nie znoszą i idą sobie w siną dal ... Oczywiście mama wcześniej zbiera sobie w wiadro ten popiół, żeby mieć na zaś. Ale może i Ty masz jeszcze np. w kominku jakąś porcyjkę lub pozostałości z ogniska wystarczyłoby nieco wysuszyć i będzie jak znalazł :uszy .

Ostróżki masz wprost niebiańskie ... ;:170 .
Monisiu - jesteś wielka ;:180 ;:180 ;:180 Spróbuję tego sposobu jak tylko przestanie padać :tan U mnie non stop jest co palić koło domu, więc na ognisku co raz jest popiół :D Jak dobrze, że o tym napisałaś - to wydaje się logiczne - roślinkom i ziwerzakom domowym nie zaszkodzi, a ślimaki nie lubią drobnego pyłu, bo im się przykleja i utrudnia poruszanie ;:215 Świetny sposób - musisz go rozpropagować ;:162
W podzięce zostawiam dla Ciebie bukiet dzwonków z ogrodu ;:196
Obrazek
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Jestem oczarowana Twoim ogrodem , osróżki cudowne ,muszę takich poszukać ,a te białe irysy ;:oj ,pięknie to wszystko zaprojektowałaś , i konsekwentnie realizujesz , ;:180
jol_ka
1000p
1000p
Od: 27 lip 2007, o 12:01

Post »

Monia pięknie skomponowane te biało niebieskie nasadzenia ;:215
Ostróżki prześliczne, muszę na nie zapolować 8-)
Pozdrawiam Jola
jo_linki
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jeśli uraziłam to przepraszam. Właśnie te geometryczne kształty i bukszpan tak mi się skojarzyły z Francją. Jednak masz rację, byliny zmieniają charakter ;:108 . Pięknie wyglądają ostróżki u Ciebie a rabaty dzięki nim tak wytwornie, elegancko :biało-niebieskie ;:180
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu, Jolu :wit - dziękuję ;:4
Marzenko - no coś Ty ;:196 Lubię niebiesko - białe zestawienia ;:304 W tym roku zakwitły mi dość obficie w kilku miejscach żółte irysy i wczesne liliowce w tej samej tonacji - muszę przyznać, że podoba mi się też połączenie białego, niebieskiego i żółtego razem - polecam taką kolorystykę ;:215
U mnie niebawem się to zmieni, bo zaczynają już kwitnienie piwonie i róże, których mam sporo w odcieniach różu
Obrazek
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie kwitnie jeden żółty irys i z daleka wygląda jak żarówka. Przy tej marnej pogodzie- jak słońce :tan
A róże też różowe przeważają u mnie, właśnie William Baffim się popisuje :wit
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

William Baffim - nie mam tej róży :D Zajrzę do Ciebie co to za piękność :wit
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapraszam, to róża to urocza, powtarzająca terminatorka z Kanady.
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko, nadrabiam powoli zaległości forumowe spowodowane brakiem komputera U Ciebie ogród kwitnie w najlepsze :D Cudowne te Twoje ostróżki lawendowe ;:167 Wspaniała odmiana. Widzę, że i piwonie zaczynają pokaz ;:oj Szkoda tylko, że pogoda nie sprzyja podziwianiu kwiatów :(
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie ostróżki co roku są marniejsze :( a Twoje są cudowne, ale widok ;:167
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi pisze:Moniczko, nadrabiam powoli zaległości forumowe spowodowane brakiem komputera U Ciebie ogród kwitnie w najlepsze :D Cudowne te Twoje ostróżki lawendowe ;:167 Wspaniała odmiana. Widzę, że i piwonie zaczynają pokaz ;:oj Szkoda tylko, że pogoda nie sprzyja podziwianiu kwiatów :(
:wit Elwirko ;:196 Piwonie zaczynają pokaz i z każdym dniem otwierają się kolejne kwiaty :D Bardzo lubię piwonie ;:167

-- Pt 30 maja 2014 21:54 --
AniaDS pisze:U mnie ostróżki co roku są marniejsze :( a Twoje są cudowne, ale widok ;:167
A to ciekawe :roll: Może coś je podgryza :?:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”