Ogród z psami, lasem i różami

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród z psami, lasem i różami

Post »

Kilka iglaków już wsadziłam, pewnie jeszcze parę by się przydało ;-) a z tą trawą przycinaną to fajne rozwiązanie, bo pod tymi moimi gruzami i cegłami przechodzi trawa pod spodem. W niektórych miejscach mam wkopane obrzeże plastikowe, takie długie pasy ale jak się za płytko wkopie to zaczepia kosiarka a jak za głęboko to trawa górą prrzerasta. Myślałam o obrzeżu z podmurówką ale wtedy to już zostaje na amen i poszerzyć się nie da. Może takie docinanie było by najlepsze? Spróbuję na wiosnę :-) Tylko w sprzęt muszę się zaopatrzyć. Dzięki za podpowiedź ;:196
Ewka42
200p
200p
Od: 26 sty 2012, o 11:19

Post »

Wbijasz półksiężyc nogą raz po raz obok siebie trzymając go w pionie, a potem tylko zgarniasz wycięte paski np. na kompost. Powstanie taki rowek - pionowy przy trawie, a łagodnie unoszący się w stronę rabaty. Moim zdaniem żaden krawężnik nie wygląda tak dobrze jak takie cięte obrzeże. Linie proste przy sznurku, a fale jak się uda.....fachowcy zalecają położyć wąż ogrodowy i wg niego ciąć, aby fale były naturalne.

Co do iglaków - jakie wsadziłaś? wydaje mi się, że posadzenie dosłownie kilku o regularnych kształtach i cięcie ich raz na rok chociaż załatwi sprawę u ciebie. Wtedy będzie idealnie. w angielskich ogrodach są takie piękne kompozycje - kilka idealnych kul i np. 2-3 metry ciętego w sześcian żywopłotu i do tego cała rozczochraność bylin, traw, róż. jakoś pięknie działa ten kontrast form
Kulki można wyciąć np. z tui Globosa lub mniejszej Danica, jeśli na pniu - to pięknie wychodzą ze Szmaragdów. Ideał to bukszpan i cis, ale one wymagają więcej czasu i kasy niestety. Chociaż moje bukszpany kupione po 2 zł utworzyły ładną obwódkę już w drugim roku.
Korzystasz z Pinteresta?
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iglaki pochodzą od koleżanki, która miała inną koncepcję ogrodu i wyrzucała. Pojęcia nie mam jakie ;:306 Na razie trzymam kciuki żeby się przyjęły ;)
A co to takiego Pinteresta ;:131
Ewka42
200p
200p

Post »

Naprodukowałam się, aby napisać o pintereście, ale posty zniknęły, nie wiem dlaczego. Raczej to nie narusza regulaminu...hmm, no nie wiem.
Spróbuję jeszcze raz. To taka wirtualna tablica korkowa, ze zdjęciami (z legalnych źródeł). Zakładasz swoją tablicę i przypinasz ulubione zdjęcia. Najprościej jest przepinać od innych osób. Pięknych zdjęć ogrodów jest masa, najlepiej wyszukiwać angielskimi hasłami.

Zapraszam po raz kolejny do poznania regulaminu forum.
W aktualnej sytuacji przywołuję § 3.6/Adm.

przeczytałam uważnie regulamin już wcześniej, ale w życiu nie przyszłoby mi do głowy, aby czytać wymagania techniczne, a to jest w wymaganiach technicznych. dziwne, no cóż, ale dyskutować nie można.

no więc nie potrafię opisać tego stylu, o który mi chodzi. nie chcę wklejać cudzych zdjęć, wolałabym dać legalnego linka z podanym źródłem i autorem zdjęcia, ale nie można, no cóż.
Awatar użytkownika
bejka1970
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2012, o 18:50

Post »

Ewuniu często cię podczytuję ,ale nie odzywam się ,bo w sensie ogrodowym jestem twoim przeciwieństwem :) jak mi się spodoba jakaś roślinka to zaraz mam kilkanaście odmian ;:170 ale z casem kiedy człowiek nasyci pierwszy głód zaczyna myśleć jak połączyć to co lubi ,żeby stworzyć spójną całość a nie bezładną pstrokaciznę.W tym roku doszłam do wniosku ,że do iglaków trzeba po prostu dorosnąć.Bardzo brakuje mi na forum Izy Tamaryszek i jej ciekawych przemysleń o kompozycji i angielskich ogrodach :( jeśli nie widziałaś zerknij

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0
Ewka42
200p
200p

Post »

Beato, ja wcale nie jestem miłośniczką iglaków, w ogóle. Wręcz uważam, że za dużo ich się u nas sadzi. Stanowczo wolę inne zimozielone, moim numerem jeden jest bukszpan. Polecam innym kule z tuj, ponieważ są najłatwiejsze w uprawie, stosunkowo tanie i szybko rosną. Ze szmaragda też można wyciąć wszystko - kule na pniu, bonsai, stożek, prostopadłościan. Tuja Danica pięknie zastąpi drogą kulę z cisa.
Liściaste zimozielone są dużo ładniejsze od iglaków, ale też delikatniejsze. Oprócz prawie 200 już bukszpaników mam ostrokrzewy i ognika - wszystkie razem powodują, że ogród zimą nie wygląda dużo gorzej niż latem.Bukszpan to dla mnie jak cegły na ściany domu, a byliny i róże to takie mebelki w ogrodzie.
Lecę teraz obejrzeć polecony przez ciebie wątek.
Awatar użytkownika
Michasia1
200p
200p
Od: 6 lis 2014, o 22:03

Post »

Witaj
Do spaceru po Twoim ogrodzie zachęciła mnie koleżanka. Muszę przyznać,że jestem zachwycona ;:138 A dopiero przekroczyłam bramę Twego królestwa. W wolnej chwili pospaceruję i popodziwiam Twój Świat :D
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ewuś, bardzo mi się podobają przycinane trawniki, ale jakoś mi to nie wychodzi... Może dlatego, że trawnik byle jaki? Są jakieś specjalne narzędzia to tego przycinania, bo szpadlem to masakra :(
Awatar użytkownika
jolifleur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elwi, ja już dostałam instrukcje- możesz też skorzystać ;)
Ewka42 pisze:
tu narzędzie i efekt: (oczywiście ten plastikowy szablon nie jest potrzebny)
http://shop.baxtersperfectedge.com/imag ... rimage.jpg

http://www.mflandscapeanddesign.com/wp- ... ching.jpeg

nie mogę edytować, a to zdjęcie jakieś za wielkie mi się wkleiło. no trudno, musi już zostać

Zamieniłam zdjecia na linki i zapraszam Cię do zapoznania się z naszym regulaminem.
w tym przypadku z § 2.1 pkt.k) oraz § 3.2 a) /Adm.
Ewka42
200p
200p

Post »

Dziękuję, strasznie się gubię w tym, co można wklejać, a czego nie można.
a czy linki do tablicy na pintereście można? Pewnie nie....w razie czego podam na prv.

Przycinanie brzegów trawnika specjalnym półksiężycem (kosztuje 30-40 zł) to najlepsze rozwiązanie, bo możemy sobie co roku zmieniać kształt rabat, np. powiększać w miarę wzrostu roslin na rabacie. I do tego jest to po prostu przyjemne zajęcie. aby linie były ładne, wystarczy sznurek lub położenie wygiętego w odpowiedni kształt węża ogrodowego.
Elwi, szpadlem to faktycznie nie wyjdzie dobrze. no i gdy trawa jest rzadka - też efekt jest słaby.
-
Ewka42
200p
200p

Post »

Sezon wiosna 2015 uważam za otwarty:)
Na chwilę obecną najpilniejsze jest cięcie borówki, zajmuje mi to kilka tygodni:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Wow, ale krzaczory grube , ile maja wiekowo ? Ja chciałam w zeszłym sezonie posadzić kilka krzaczków, ale jakoś nie zdążyłam . U nas zimno, fakt troche słońca ale wiatr lodowaty wieje i w nocy spore przymrozki .
Ewka42
200p
200p

Post »

Ewo, mam taką samą pogodę jak ty, bo też mieszkam w kujawsko-pomorskim. Ale ciąć już muszę, bo inaczej nie zdążę, a jeszcze inne rośliny czekają.
Borówki mają 8 lat. Możesz je posadzić jeszcze wiosną.
W czasie najbliższego weekendu należałoby również przyciąć winorośle.
Awatar użytkownika
Ewa7
200p
200p
Od: 27 paź 2013, o 09:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Winorośli brak , do ciecia czekają hortki i lawenda, no i trawy że mamy jeszcze trochę czasu :-) Na winogrona kiedys jezdziłam do Niemiec do winnicy, ale tam krzaki przycinało sie ok listopada.
Ewka42
200p
200p

Post »

U mnie hortensje również czekają, ale są wciąż ładne z tymi pozasychanymi kwiatostanami, więc poczekają w tym stanie jeszcze z miesiąc.
Masz hortensje, trawy i lawendę - na pewni ładnie to wygląda, pokaż zdjęcia:)
Winnice w Niemczech mają cieplej, więc mogą sobie pozwolić na jesienne cięcie.
Niby tyle pracy, a człowiek się nie może doczekać do tej wiosny.
Lawendę tnę po kwitnieniu, wiosną raczej jej nie ruszam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”