Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III

Post »

Witajcie :wit
W pracy koniec miesiąca i człowiek pracuje jak mrówka i już na nic nie mam siły. Zaglądam na forum ale bardziej jako gość.
Wczoraj posiałam astry, aksamitkę, portulakę i przypołudnik.
kocica-Ewuniu kamienia to podstawa mojego ogrodu nie wyobrażam sobie żeby mogło ich zabraknąć. Kupka kamieni zmalała i trzeba wybrac sie na łowy kamienne :). Mam w pobliżu polę na którym nic nie jest sadzone. Teraz zarosło i czekam aż przyjedzie właściciel i zaorze. Wtedy wymarsz z wiaderkiem obowiązkowy :) Dziękuję za ciepłe słowa nawet nie wiesz ile one dla mnie znaczą
MID2006-Madziu w tamtym roku obeszło sie bez pryskania a w tym to już tak łatwo nie będzie. Ja trzmielinę mam jedną dostanietą i ta rosnie ładnie. Co kupię to marnieje więc z niej zrezygnowałam. Też bardzo lubię młode przyrosty świerków. A ze mam rząd posadzonych przy ogrodzeniu to efekt jest rewelacyjny. Chociaż wczoraj rodzice musieli ściać trzy bo usychały i zarażały pozostałe. Misia ma już się dobrze i biega, szaleje i nie patrzy gdzie leci i co ma pod łapami. Byle przed siebie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak właśnie wyglądają moje bukszpany. Te bardziej uschniętę i porażone ściełam i wyrzuciłam.

ewka17-Ewusiu jesxcze przyznam się że nic w niej nie jadła ani nie piłam. Głównie służy mi teraz do rozmyślań. dziękuję za miłe słowa.
aniabania-Aniu dzięki za ciepłe słowa :) to prawda zawsze jest coś do zrobienia niby wydawałoby się że tu już skończone i wygląda dobrze a tu nagle wpada pomysł i nie można go wybić z głowy ;:14 i trzeba na nowo grzebać w ziemi.
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Pisze w kawałkach bo jak wczoraj pisałam i już byłam przy końcu komputer mi się przyciął i wszystko znikło. Ale byłam zła. Więc teraz piszę po kawałku :)
jonatanka-Joasiu pomysł był troszkę inny bo miąły być tylko kamienie polne ale chwile przed zaczeciem wpadł mi taki pomysł i tak proszeczkę ułożyłam zasypałam białymi kamyczkami i uznałam że może być. Cieszę się że podobają sie Tobie moje rabatki :) Dziękuję
maika-Elu lubie pracę z kamieniem. Wolę bardziej niż z korą. Teraz też będzie rabatka kamienna ale to w późniejszym czasie. Bardzo obawiałam sie czy przypadkiem kret mi nie wejdzie pod kamienie i bałaganu nie narobi, ale o dziwo wszedł i tylko w kilku miejscach kamienie były podniesione. Ale jeszcze znosnie. :) Już tyle kamieni sie naukładałam że moze mi to sprawniej idzie ale lekko nie było. Trzeba było przyciągnąć kamienie. Tulipany robią wrażenie tylko szkoda że nie kwitną całe lato.
alinaK-Alinko żebyś wiedziała że jak sobie coś w główce ułożę to nie ma tak łatwo. Zgadzam się z Tobą w 100%. Dziękuję za miłe słowa :)
JAKUCH-Jadziu w moim przypadku kamień polny to najtańszy sposób ściółkowania. Co prawda trzeba się nadzwigać ale warto :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

cd.
Andzia84-Aniu dziękuję za ciepłe słowa :) Murki urobiłam wspólnie z tatą i one są na cement. Na zaprawę wyglądałoby pewnie ładniej i lepiej ale poszliśmy tanim kosztem. Wczoraj cały wieczór przekonywałam moją mamę że to smardz i że to jest grzyb jadalny ( przekonałam tak na 70%). Dzisiaj bardzo rano wstałam , ubrałam się i poszłam do ogrodu i zebrałam. Jeszcze później kilka sztuk rodzice znaleźli.

A to moje poranne grzybobranie w ogrodzie :)
Obrazek
Obrazek

Aniu dużo czytałam o tych grzybkach i nawet znalazłam odcinek Maji w Ogrodzie gdzie właśnie w ogrodzie rosły sobie smardze. Pomysłu nie miałam na nie więc pozostało mi suszenie ich :)
Teraz będę bacznie chodzić i spoglądac czy mi tam nic nowego nie rośnie.
wiewioreczka-Anetko, dziękuję za pozdrawienie i wzajemnie :) Słoneczka życzę
Paulii-Paulinko wszystko juz wróciło do normy i misia szaleje, cieżko jest jej zrobić zdjecie bo zaraz podlatule i bawić się chce. Dziękujże również i Tobie za miłe zdania które napisałaś. Bardzo wiele dla mnie znacza i motywuja do dalszej pracy w ogrodzie i realizacji nowych pomysłów.
alicjad31-Alu fajnie że już jesteś, dziękuję i wzajemnie :)
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p

Post »

Kilka zdjęć z piątku. Bardzo lubie trawnik świeżo po ścięciu trawy. Teraz przez najblizsze dwa miesiace traw będzie rosła jak szolona więc co tydzień czeka koszenie.

Obrazek
Tutaj pojawiła się kratka metalowa, na której posadze kwiatki w doniczkach tylko jeszcze nie wiem jakie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49

Post »

Sylwuś śliczne te Twoje czyściutkie rabaty, ;:138
czy te grzyby to na pewno jadalne ,bo w swoim ogrodzie znalazłam też dwa ale od razu wyrzuciłam,
jak je przyrządzasz, :?:
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
Andzia84
1000p
1000p
Od: 23 sty 2014, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sylwuś to na pewno smardze. Ja takie same udusiłam na maśle z solą, bez odgotowywania. Pokroiłam w krążki i dusiłam 30 min. Super do chleba. Można jeszcze dodać cebulki, albo wbić jajka, ale same są chyba najlepsze bo czuć ich zdecydowanie inny smak niż inne grzyby. Jakoś nie wydaje mi się, że ich suszenie to dobry pomysł. One są gumowate, puste w środku i takie mało grzybowe.
athshe
500p
500p
Od: 12 cze 2009, o 09:10

Post »

Też widziałam u siebie te smardze... ciekawe, czy jeszcze znajdę. Ale znając życie, jak będzie mi zależało, to się pochowają.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Porządek idealny na działce,na rabatach ;:215
A samardze jakie fajne,i to na swojej działce???
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Nigdy jeszcze nie widziałam w realu tych grzybów jestem ciekawa jak smakują :roll:
Ogród pięknieje z dnia na dzień ;:170
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Sylwia :wit

Ja też bardzo lubię świeżo skoszoną trawę i najlepiej by było,żeby zostało tak na dłużej.Świetne rabatki z fajnymi roślinami,i te kamienie również lubię je w ogrodzie,
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Ja również uwielbiam trawkę zaraz po skoszeniu, bo przynajmniej nie widzę na niej zielska ;:306, które sieje mi się na potęgę z okolicznych nieuprawianych ogrodów, a pryskać na dwuliścienne troszkę się obawiam ze względu na moje czworonogi biegające po niej. Sylwuś super te zdjęcia ukazujące ogród z większej perspektywy, na których to widać ślicznie zaaranżowane rabatki i piękne połączenia kolorystyczne kamienia i tych wielobarwnych zrębków.
Awatar użytkownika
wiewioreczka
500p
500p
Od: 11 maja 2012, o 23:03

Post »

Sylwuś ja w biegu bo zaraz mykam na działeczkę - zapraszam na spacer po wątku średniowiecznym :oops: Udanego dnia i słoneczka ;:167 ;:196

Pozdrawiam ciepło i majowo ;:196 :wit
Awatar użytkownika
ewka17
200p
200p
Od: 1 gru 2009, o 20:53

Post »

Sylwuś :wit Tyle smardzy u ciebie ,jadłam kiedyś smażone.
    Trawę jak się skosi , jest tak ładnie czyściutko pachnie i mogło by tak pozostać, do jesieni .
      Ale zaraz rośnie jak szalona, też w czoraj kosiłam i zmgałam się z zielskiem za płota,masakra. ;:196
      Awatar użytkownika
      maika
      1000p
      1000p
      Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Dałabym głowę że wczoraj napisałam do Ciebie a postu nie ma :roll: Chciałam zapytać o przypołudnik - siałaś w gruncie? Bo ja na parapecie, powschodził ale taka drobnica ;:224.
      Awatar użytkownika
      Ivona44
      Przyjaciel Forum - gold
      Przyjaciel Forum - gold
      Od: 31 mar 2013, o 14:44

Post »

Sylwia, ale Ty się natyrasz w tym ślicznym ogródku - kołeczki, kamyczki, zawijaski, odwijaski :tan , ;:224 , roboty, że hej. Jak my to kochamy, co? Pozdrawiam Cię gorąco. Głóg koniecznie zakup, nie pożałujesz na pewno, to piękne drzewo ;:108 :wit . Zapomniałam napisać, że świetny migdałek, taki jasny ;:3 ;:173
      Pozdrawiam, Iwona.
      ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”