Ogród Andzi cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Andzi cz.3

Post »

Dwa pytania ...
Czy jest żeniszek zwykły i ż. meksykański :?:
Czy pokazujesz go na fotkach macro czy nie :?:
Żeniszki sadzimy z kupnej rozsady co roku,na Twoich fotkach wychodzi Atrakcyjny Kazimierz ;:108
Byl taki piosenkarz ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Wandziu Hortensjami też jestem zachwycona, posadzone są w kilku miejscach...kwiaty widać że się różnią wielkością i kolorem...więcej odmian nie posadzę jest za mało miejsca. Już nie mogę się doczekać kiedy zaczną się wybarwiać...obok nich planuję posadzić żurawki i niskie trawy ozdobne...ten zestaw będzie zdobił przez cały rok.

Sławku o żeniszku zwykłym to nie słyszałam...ten z fotek to jest żeniszek meksykański. Fotki są robione różnie, większość jest ustawiona na A...macro wychodzi bardziej wyraźne. Po za tym na fotografii się nie znam, wstyd się przyznać aparat podczas kupna... do ręki niepoprawnie wzięłam...facet zrobił mi szkolenie, tak się darł że przy okazji zebrał się tłum gapiów i słuchał szkolenia ;:306 W sumie aparat okazał się całkiem fajny, do opanowania. Kazimierza piosenkarza nie kojarzę...tylko ten Kazimierz bliski nad Wisłą :;230

Macro tak wychodzi...
Obrazek
zwykłe ustawienie...kolory nieraz poprawiam na Picasa, te są oryginalne.
Obrazek

Werbeny

Obrazek

Skalniak
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
persymona
200p
200p
Od: 7 mar 2012, o 15:12

Post »

Aniu dawno u Ciebie nie byłam a tu tak pięknie ;:167 Cudowne masz te wielkie kępy liliowców moje na razie pojedynczo sobie rosną. Piękna kolekcja hortensji, moja w tym roku maleńka vanilla nie dość że nadjedzona przez sarny to jest cała biała mam nadzieje, że się jeszcze przebarwi :( Twoje żeniszki z siewu są o wiele ładniejsze niż moje kupione ze sklepu i jakie mają piękne kolorki i moje ulubione werbeny ;:215 I nowa roślinka ;:167 trafia do mojego notesu zakupowego KLEOME piękna
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Aniu, śliczny Twój ogród. Tyle tu różnosci :)
U nas znów pada, żniwa nie skończone... a w moim odgruzowanym ogrodzie znów zaczyna szaleć zielone ;:oj
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aniu cudna kolekcja żeniszków, szkoda, że nie mam cierpliwości do jednorocznych roślin.
Fajnych pomocników masz w ogrodzie, takim nawet drobne psoty można wybaczyć. :D
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Niewiele roślin jednorocznych sieję bo nie bardzo mam gdzie sadzić ale werbena i żeniszek to m.in. podstawa u mnie.W tym roku heliotropy mi się lepiej darzą niż one...W werbenie zabuszował kret i ją wywalił z korzeniami ledwo kilka uratowałam ale takie jakieś ..no nie ma się czym pochwalić , lewkonia same łysole , żeniszek też nie rewelacyjny , może jeszcze przesadzę w miejsce lewkonii,które bez żalu wyrwę ...oświeciło mnie! :)

:wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ale masz tych kamieni ;:215
Macro zawsze ciekawie i ładnie wychodzi... ;:63
Ja teżje lubię :D
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu ;:3 Kleome tylko raz posadź, a roślina zagości na stałe w ogrodzie...na wiosnę, obok rośliny matecznej pokazują się siewki...trzeba je tylko przesadzić na nowe miejsce. Żeniszki nie zawsze wschodzą, w tym roku tylko były takie udane.

Mariolko ;:167 pogoda w tym roku daje i w naszych stornach popalić...żniwa są łapane, zboże jest wprawdzie wykoszone ale słoma, siano gnije na polach...przy takich ilościach opadów nie wiem kiedy zostanie to wszystko ściągnięte pod dach. Maliny też się zaczęły, stoimy co kilka dni i zrywamy pomiędzy opadami deszczu...chwasty też rosną w ogrodzie, zaczęłam w kilku miejscach wykładać agrwłókninę...to wszystko w tym roku jest nie do opanowania. Wywiozłam taczkę wykopanych funki, przerosły podagrycznikiem...w to miejsce poszła agrowłóknina, może ograniczy ten uciążliwy chwaścior.
Teraz jakieś drzewka by się przydały :;230

Taju ;:3 pies był u weterynarza już dwa razy...od przywiezienia drapał się niemiłosiernie...cała sierść pod brodą i nogami jest wydrapana...został odpchlony i odrobaczony, teraz dostaje do picia wapno...prawdopodobnie ma albo pasożyty albo na coś jest uczulony. Po wapnie troszkę mniej się drapie...mam nadzieję że to nie świerzb ;:185

Jałowiec przycięty w chmurki na wiosnę, teraz znowu pasuje go skorygować.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

cóż pisać...pięknie ;:108
Łan języczkowy robi wrażenie ;:215
Awatar użytkownika
ASK_anulla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2013, o 13:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jak zwykle zachwycam się Twoim skalniakiem Aniu. Myślę, że wykopane wapienne kamienie wylądują w moim suchym kąciku z rozchodnikami okazałymi. W nóżki jakieś rojniki i inne maluchy... Może zyskam chociaż namiastkę Twoich skalistych rabat.
Pozdrawiam, Anna.
Jak mówi prof. Bralczyk jest różnica, kiedy robimy komuś łaskę, a kiedy laske... Używajmy polskich znaków!
Potencjalny ogród Anulli cz. 2
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryniu :wit lewkonii nie sadzę już od kilku lat, pamiętam że miały rewelacyjny zapach...żeby zakwitły trzeba je było wysiewać bardzo wcześnie na wiosnę...i w tym był problem, za małe parapety na pikowanie sadzonek.
Z jednorocznych zawsze coś sieję, w każdym roku coś innego...po cebulkowych zawsze zostaje puste miejsce, coś trzeba posadzić...balkonowo-tarasowe jak najbardziej się nadają, werbeny świetnie się mają i nie trzeba podlewać ;:173
Kret też w tym roku buszował w jednym miejscu, po ostatniej zlewie korytarze zalała woda...jest na razie spokój, może się wyniesie poza obręb ogrodu. Zauważyłaś że kolor fioletowy, niebieski połączony z szarościami króluje w czasopismach ogrodniczych ;:224 o szałwiach nie wspomnę, są poprzeplatane w ogrodach bylinowych po całym ogrodzie...cudnie to wygląda ;:333
Aniu ;:167 fotki różnie wychodzą, staram ustawić jak najlepiej...z białymi kwiatami jest zawsze problem, trudno zrobić wyraźne zdjęcie. Kamienie porzucane są po całym ogrodzie, z koszeniem trawy jest problem...przy kamieniach zostają grzywy nie wykoszonej trawy...w następnym sezonie zaopatrzę się w elektryczne nożyce, czytałam że zdają doskonale egzamin.
ASK_anulla ;:196 kamienie pod taką rabatkę jak najbardziej się nadają...podpowiem, na spód daj agrowłóknine , na to ziemię i kamienie, przy roślinach można wysypać żwirek...włóknina będzie chroniła skalniak przed chwastami trwałymi i gryzoniami...kamienie wapienne nasiąkają wodą, z drobnej roślinności doskonale czuje się na nich skalniaca arendsa. Lekko podniesiona rabata nie będzie zalewana wodą rośliny będą dobrze się na niej czuły i rosły...sprawdza się a koszty są minimalne ;:108

Obrazek
Skalniak, przekwitł...wygląda smutno.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na gorąco, chmurki po przycięciu...robią się coraz bardziej gęste.

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejszy zakup, trzy sosny, cyprysik i hibiskus :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05

Post »

Witaj Aniu,
wczoraj zrobiliśmy sobie szybki wypad do Kazimierza nad Wisłą, widziałam na zywo tych "zbieraczy malin", sady owocowe. każdy rejon ma swoją specyfikę...

Własnie mam zamiar albo "zbonsaizować" mojego jałowca rozłożystego, albo wyciąć w ogóle. Tak się rozrasta, że nie sposób przejść...

Fajnie u Ciebie :)
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariolko ;:196 fajnie że znajdujesz czas na jednodniowe wypady...córcia pewnie szczęśliwa z wyjazdu ;:3 Jałowca podetnij szkoda wyrzucać...zejdzie Ci się troszkę czasu, oczyścić grube gałęzie z igieł...ale efekt po kilku tygodniach po przycięciu jest fajny. Chmurki w tym roku już drugi raz zostały przycięte, ładnie się zagęściły. Jeszcze jeden jałowiec utrudnia przechodzenie, dolne gałęzie ciachnę...niech się wypiętrza do góry.

Hibiskus rozwija kwiaty, ale jest mokro...płatki są posklejane. Nie wiem nic o uprawie tej byliny...zimuje w naszych stronach czy trzeba przechowywać przez zimę w budynku :?:
Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”