Moje kwiaty w przechowalni

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kwiaty w przechowalni

Post »

Iwonko dziękuję ;:196 Iryski mają właśnie swoje pięć minut. Oby jak najdłuższe.

Jacku i znowu muszę przyznać Ci rację. Jako irysek "Brassie' nabyłam inny egzemplarz. Jest trochę niższy i ma jakby węższe listki. Jagodowiec pochodzi z mini szkółki mojej "bylinowej pani".

A skoro o iryskach mowa to...

Obrazek 'Serendipity Elf'

Obrazek NN

Obrazek NN
Pozdrawiam Hala
elakuznicom
500p
500p
Od: 13 cze 2012, o 18:52

Post »

Halinko iryski są niesamowite ich kolory i rysunki na płatkach , czy swoje nasionka liliowców wysiewałaś bezpośrednio do gruntu czy do doniczek i w domku ? ciekawa jestem tych Twoich siewek w tym roku zadbam też o nasionka dodatkowe z wymiany ( jak będę miała na co ??) lub po prostu kupię. Przepiękną masz kępę ubiorka wiecznie zielonego ostatnio na giełdzie kupiłam 3 doniczuszki , są małe i tylko jedna handlująca pod halą miała tę roślinkę, dodatkowo wysiałam nasiona i jeszcze jakiś okółkawy ładny na opakowaniu rózowofioletowy
zobaczymy co z tego zakwitnie , jak ten bylinowy szybko się rozrasta ?? , uwielbiam duże kępy ,
pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Floksiki i iryski teraz mają swoje 5 minut.
Twoje też prezentują się przyjemnymi kolorkami.
Ten niebieski płomyk cudny. ;:215
Mam nadzieje, że przymrozki je oszczędziły.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Iryski piękne!
Ja też musiałem zmieniać etykiety, bo dopiero jak posadziłem właściwego 'Brassie' to dostrzegłem różnicę. Mój drugi żółty tez niższy i równomiernie żółty.
Awatar użytkownika
iwiska
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 22:07
Kontakt:

Post »

piękne te irysy, nie mam ani jednego u siebie :( mogę zobaczyć zdjęcie całej roślinki? ile liści a ile jest kwiatków w takiej kępce?
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Eluniu
dziękuję. Nasiona liliowców wysiałam do pojemników i postawiłam na parapecie w domu. Sama jestem ciekawa jak skończy się ten eksperyment. Ale spróbować zawsze warto. Ubiorek jest u mnie od "nasionka". Ma już dwa lata. Przyrasta ładnie i nie zaszkodziło mu przesadzanie w trakcie zeszłorocznych upałów. Będę kibicować Twoim nabytkom i wysiewom.

Grażynko bardzo się cieszę, że zajrzałaś do mnie. Zgadzam się z Twoim zdaniem, floksiki i iryski mają swoje pięć minut. Szkoda, że tylko.
Niestety, poranny przymrozek troszkę narozrabiał na moich rabatkach. Kosaćce, serduszki, jagodowiec i kokorycze ucierpiały najbardziej. Na szczęście lilie i chryzantemy wyszły obronną ręką.

Jacku dziękuję w imieniu irysków za pochwały. Chciałam porównać kwiaty obu moich "żółtków", lecz przymrozek uniemożliwił mi to. Przykro patrzeć na zwarzone kwiaty.

Asiu
w zeszłym roku podzieliłam moje irysy na mniejsze kępy. W tej chwili mają jeden lub dwa pędy kwiatowe i nie wyglądają tak efektownie. Spójrz jak to wygląda na zdjęciu:

Obrazek

Mam nadzieję, że nie przeraził Cię mój chaos na rabacie :oops: .
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
sosna1
500p
500p
Od: 23 mar 2010, o 22:03

Post »

Obejrzałam ten chaos i już wiem dokładnie dlaczego nie wstawiam zdjęć na swoim wątku ;:224 Śliczna rabatka. A narcyzy, te pachnące uwielbiamy z moim M. Kupiliśmy wszystkie jakie były w sklepie. :heja Zakwitły przepięknie. No i ten zapach :tan
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Halinko masz takie cudne kwiaty w ogrodzie i zdjęcia wspaniałe robisz. ;:138
Na jagodowca zachorowałam także i wkrótce zamówię, tylko w sobotę M przygotuje cienistą rabatę po wykopaniu kaliny Brukwooda, która co roku przemarza.

Nie mam zamiaru gniewać się o takie nie istotne drobiazgi na Ciebie, ani na nikogo, nie wiem skąd te skrupuły.
Bardzo Cię lubię Halinko.
Miłego dnia. :wit
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Halinko o jakim chaosie piszesz ?
Wszystko jest jak należy. ;:333
Ojej......przykro czytać ze przymrozek jednak Cie dosięgnął.
Ale jeśli liliom nic się nie stało, to nie jest tak żle. ;:168
Grażyna.
kogro-linki
krasna101
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 5 gru 2011, o 21:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit Halinko jak Ci zazdroszczę, że u Ciebie już Irysy i inne kwiatki kwitną.Bo u mnie na "biegunie zimna" jeszcze skromnie z kwiatkami. Ale jak one mają zakwitać jak w nocy przymrozki, w dzień zimny wiatr i nie pada :(
Bardzo ładnie u Ciebie ,dużo gatunków tulipanów i innych roślin ;:63

pozdrawiam Bożena
Awatar użytkownika
iwiska
100p
100p
Od: 11 lip 2012, o 22:07
Kontakt:

Post »

dziękuję za zdjęcie :) ... chaos na rabacie? jak chaos? cudownie jest ;:167 iryski również... teraz przypomniało mi się, że u mojej mamy za moich czasów dzieciństwa rosły takie wielkie kępy fioletowych irysów wzdłuż domu... ;:167
Pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam miłych gości :wit

Wyjaśnię najpierw dlaczego moje rabaty nazywam chaosem. Otóż, w ubiegłym roku przenosiłam kwiaty alarmowo, w miarę jak przygotowane było miejsce ku temu. Rośliny były sadzone troszkę w niezaplanowany sposób. W niektórych miejscach jedne drugim przeszkadzają. Próbuję to ogarnąć w miarę możliwości.

Zosieńko ;:196 Gratuluję narcyzowej "fobii". To jest to! Można tylko pozazdrościć.

Tajeczko
bardzo Ci dziękuję za pochwały i wyrozumiałość ;:196 Jagodowca szczerze polecam. Niepozorna roślina ale ma w sobie mnóstwo wdzięku i uroku.

Grażynko
dziękuję za miłe słowa ;:196 . No niestety. Mam już za sobą dwie noce z przymrozkami. Obawiam się, że ucierpiały również dwie z moich lilii. Oby się to nie potwierdziło.

Bożenko bardzo się cieszę z Twojej pierwszej wizyty u mnie ;:196 . Dziękuję za milutkie słowa. Rozumiem Twoje rozgoryczenie odnośnie zimniejszego klimatu. Teraz różnica w kwitnieniu roślin jest widoczna, ale za dwa, trzy tygodnie przyroda nadgoni i też będziesz miało kolorowo w ogródku. Mieszkasz za to w bardzo pięknym rejonie Polski. Byłam w Twoim wątku już nie raz. Urzekły mnie piękne maki.

Asiu
proszę bardzo ;:196 Kwiaty mojego dzieciństwa to również irysy, ale także malwy, liliowce rdzawe, astry, floksy...
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

No Twoje mają swoje 5 minut, a moim jeszcze trochę do tych swoich 5 minut :wit
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Halinko śliczne masz iryski i dzięki Tobie dowiedziałam się, że mam jagodowca ;:306
Kokorycz też ładna i prześliczne wcześniej pokazałaś płomyki .....wspaniała kolekcja ;:224
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko no cóż... później zakwitną, ale będziesz się cieszyła ich kwiatami wtedy, kiedy moje już przekwitną. Nocne przymrozki opóźniły troszkę kwitnienie następnych irysów.

Marysiu bardzo dziękuję za milutkie słowa. Cieszę się, że pomogłam Ci zidentyfikować roślinę. Moje kokorycze troszkę ucierpiały od przymrozków. Nawet lakolistnej sczerniały listki. Mam nadzieję, że się zregenerują.

Troszkę różności z moich rabatek:

... tulipan Viridiflora 'China Town'...

Obrazek

... pierwszy irys z grupy TB...

Obrazek

... zawilec wielkokwiatowy...

Obrazek

... przywrotnik ostroklapowy...

Obrazek

... wilczomlecz złocisty (pstry)...

Obrazek
Pozdrawiam Hala