Mój storczykowy kącik :) cz. III
- kahim
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 cze 2011, o 10:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój storczykowy kącik :) cz. III
Dobra, to ja cię już nie męczę.... Odezwę się, jak będę bardziej przytomna 

- Dufin
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
Długo wyczekiwany, wytęskniony i upragniony Phal. Liodoro
pięknie pachnie cytrynową nutą! Kwiaty nieco potłamszone ale widać cypelek nowego pędu, który może podejmie wzrost
kwiaty są o tyle ciekawe, że jedne mają bardziej okragławy kształt a inne gwiazdkowaty, jedne są jaśniutko różowe z żółtymi maziami a inne szalenie różowe wpadające w fuksję. Roślinka ma śliczne korzenie i piękne ogrooomne liście
planowałam ją powiesić w oknie ale przy takim pędzie nie da rady, poczekam na kolejny, który swobodnie puszczę

-
- 100p
- Od: 17 lut 2014, o 13:22

- kahim
Ale fajna różnica między kwiatkami
Śliczny

Śliczny

Piękny nowy nabytek (chyba nawet wiem, gdzie kupiony
)...
Pozytywnie zazdroszczę 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Ania pięknie Ci zakwitł i ten zapach sama co dzień podchodzę i wącham bo jest cudny
Super że masz już kolejny pęd
A wybarwienie kwiatków super 

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova
- Krychna
- Od: 23 mar 2010, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Gratuluję , jest piękny
Skoro taki wyczekiwany to niech cieszy długo Twoje oczy i nos

Skoro taki wyczekiwany to niech cieszy długo Twoje oczy i nos

Gratuluję, urocze kwitnienie
.

- Dufin
Dziękuję Wszystkim odwiedzającym
Przyznam, że zapach na początku mnie odrzucił bo przypominał mi cytrynową kostkę do wc, był tak intensywny ale teraz upajam się nim
Aniu kwitnienie nie jest moje
Marto udało mi się kupić 10 zł taniej bo następne sztuki poszły drożej, więc ciesze się nim tym bardziej
Wiki drugi pęd to dopiero cypelek, nawet nie wiem czy podejmie wzrost zwłaszcza, że nie stoi na parapecie bo tam juz brak miejsca a i liście ma za duże, no ale zobaczymy najwyżej pokombinuję
Kasiu właśnie się wczoraj dowiedziałam od innych posiadaczy Liodoro, że takie zmienne wybarwienie jest u niego normalne, im kwiat starszy tym ma więcej żółci a te młodsze są niemal całe różowe i w przypadku mojego storczyka to się zgadza
Krysiu, Marzenko - oj długo się do niego przymierzałam i ciesze się ogromnie, że w końcu jest, zdrowy i silny
Liodoro raz jeszcze

Przyznam, że zapach na początku mnie odrzucił bo przypominał mi cytrynową kostkę do wc, był tak intensywny ale teraz upajam się nim

Aniu kwitnienie nie jest moje

Marto udało mi się kupić 10 zł taniej bo następne sztuki poszły drożej, więc ciesze się nim tym bardziej

Wiki drugi pęd to dopiero cypelek, nawet nie wiem czy podejmie wzrost zwłaszcza, że nie stoi na parapecie bo tam juz brak miejsca a i liście ma za duże, no ale zobaczymy najwyżej pokombinuję

Kasiu właśnie się wczoraj dowiedziałam od innych posiadaczy Liodoro, że takie zmienne wybarwienie jest u niego normalne, im kwiat starszy tym ma więcej żółci a te młodsze są niemal całe różowe i w przypadku mojego storczyka to się zgadza

Krysiu, Marzenko - oj długo się do niego przymierzałam i ciesze się ogromnie, że w końcu jest, zdrowy i silny

Liodoro raz jeszcze

Z tego, co piszesz to ciekawy osobnik z tego Liodoro...
Teraz trochę żałuję, że nie dałam się skusić - cały czas walczę z brakiem miejsca na parapetach i staram się ograniczać, jak tylko mogę (z Twoich zdjęć widać, że u Ciebie w pokoju też zaczyna być tłoczno
). Cieszę się, że udało Ci się zaoszczędzić - przyda się na nowego storczyka 

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
hehe... ja już się dawno nie mieszczę, u mnie w oknie jeszcze 5 storczyków wisi

poza tym dendrobiami i katlejami zajęłam parapet w sąsiednim pokoju i u mamy
ale nie poddaje się mam jeszcze wolną półkę nad biurkiem i komodę tylko jest dalej od okna, więc mogłabym tam stawiać kwitnące storczyki a inne przy oknie aby miały większą amplitudę temp i ładnie się rozgałęziały a później znowu zamienić miejscami
poza tym katleje niedługo pójdą na balkon więc na wakacje parapet się zwolni
no i na półce koło okna i stoliku też jeszcze coś zmieszczę 

poza tym dendrobiami i katlejami zajęłam parapet w sąsiednim pokoju i u mamy

- kahim
Świetny ten Liodoro
A jak tak Aniu patrzę na twój pokój to myślę, że sporo dałoby się tam jeszcze storczyków upchać

A jak tak Aniu patrzę na twój pokój to myślę, że sporo dałoby się tam jeszcze storczyków upchać

A tak na marginesie, to masz bardzo ładny kolor na ścianach w pokoju

Pozdrawiam,
Marta
Marta
- Dufin
Kasiu upchałoby się i na półce dużo i na biurku i na komodzie i stoliku.. problem jest jednak taki, że tam nie kwitną i chcąc im pomóc muszę je na jakiś czas przenieść na parapet aby miały różnicę temp. Kiedy zapędzone już przestawię dalej od okna to albo wydają mało pączków, albo zasuszają, albo nie chcą przedłużać pędów czy odbijać z oczek więc takie mizerne te kwitnienia. Te które cały czas stoją na parapecie ciągle przedłużają pędy albo wydają już drugie, więc upchanie storczyków po pokoju nie jest niestety rozwiązaniem... stąd pomysł aby część zawiesić
i tym sposobem Phal. speciosa będzie miał dwa pędy
Marto dziękuję
kolor ścian miał być jaśniejszy, takie latte, ale mama zorganizowała malowanie pod moją nieobecność i tak oto zastałam pokój pomalowany
to chyba jest cappucino 

Marto dziękuję

- Karnova
- 1000p
- Od: 7 kwie 2011, o 14:17
Aniu Co do Liodoro też miałam takiego cypelka rósł i stanął jak zaczarowany dopiero gdy znalazłam miejsce na parapecie i postał tam dość dłuższy okres ten cypelek ruszył i nie tylko także jak Ci się zwolni troszku miejsca upchaj go na parapet no chyba że nie zatrzyma wzrostu czego Ci życzę. Co do okna wowwwww
ładnie Ci wiszą te storcze na karniszu
I ładną okazałą kolekcję już masz

"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Moje storczyki - Karnova