Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
izary
500p
500p
Od: 11 wrz 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fiołki afrykańskie - moja przygoda

Post »

illonka pisze:Pierwszy pączki otworzył ?? ????????? ????? / LE Svadebnyj Narjad
Moim zdaniem, bardzo fotogeniczny ;:167

Obrazek
Ach i w dodatku piegusek ;:167 ;:138
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p
Od: 25 mar 2011, o 13:19

Post »

Dziękuję Wam za odwiedziny i miłe słowa :)

??????? ??????? (?????? ?????) / Vladyka Temnoty (sejanec Morev)
Kiedyś pokazywałam Wam jeden kwiatuszek, a dziś cała sesja bo kwitnie na całego :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Warm Sunshine (LLG/P. Sorano)
Wypada trochę blado z jednym kwiatkiem, ale jest naprawdę śliczny, pięknie kontrastuje z ciemnymi liśćmi, bardzo podoba mi się ta odmiana, kwiaty kształtem przypominają lilie :)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
izary
500p
500p

Post »

Oba piękne....biały pełny..Ilonko, duże ma kwiatki? I ten fiolet, ...piękny głęboki kolor i cała masa kwaituszków...no marzenie i tyle :)
Awatar użytkownika
ktoś
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2008, o 10:15

Post »

Przepiękne ;:oj , miło w te szarobure dni nacieszyć oko :D
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

Piękne bukieciki a LE Svadebnyj Narjad po prostu marzenie ;:167
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Iza, pierwszy kwiat ma ok 4 cm, niezbyt duży ale rozetka też jest zgrabna więc w całości wygląda ładnie.

Pociągnę dalej temat żółtych fiołków.
Zapewne jak każdy fiołkowy maniak i ja gonię w poszukiwaniu najbardziej intensywnego żółtego fiołka, mam w kolekcji parę odmian.

Jako ciekawostkę powiem, że do tej pory nie udało się stworzyć prawdziwie żółtej odmiany, dlatego, że fiołki naturalnie nie mają żółtego pigmentu. Żółty kolor został uzyskany w wyniku mutacji przez intensywne krzyżowanie pokrewnych odmian, to trochę jak kazirodztwo :)
Dlatego wiele żółtych odmian miewa słabo rozwijające się płatki kwiatów czy nieposłuszną rozetkę.
Pierwsze dwie żółte odmiany pojawiły się dopiero w roku 1989, stworzył je selekcjoner Nolan Blansit, nazywały się Promise i Majesty.
Często pierwsze kwiaty są białe lub delikatnie kremowe, żółty kolor ujawnia się z wiekiem rośliny, intensywniejszy żółty pojawia się też w miarę starzenia się kwiatów.

Żółta sesja, Sunkissed Rose (Sorano) :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Przepiękne kwiaty ;:108 illonko masz cudowną kolekcję.Pięknie pokazałaś jak rozsadzać fiołeczki przedszkolaki ,powiedz proszę (ja już dzięki Justynce już to wiem)ale wielu nie ma pojęcia kiedy przedszkolaczki rozsadzać,by fiołeczek się ładnie równo rozrastał ;:108
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
izary
500p
500p

Post »

Przepiękna sesja, no ale modelka fantastyczna, więc nie mogło być inaczej :) ;:3
Awatar użytkownika
elcia1974
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 lip 2009, o 18:25

Post »

Jak fajnie nacieszyć oczy tak pięknymi kwiatami. ;:138 Zbliżenia perfekcyjne. ;:108
Droga przez las nie jest długa, jeśli kocha się osobę, którą idzie się odwiedzic.
Aktualny wątek: Doniczkowi domownicy Eli cz. 7 Poprzednie części: Spis moich wątków
Wątek sprzedażowy: Sprzedam, kupię, wymienię rośliny doniczkowe
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Iwonko,
ja odsadzam sadzonki kiedy mają minimum 4 wyrośnięte listki i dobrze ukształtowany wierzchołek wzrostu. Wielkość nie zawsze ma znaczenie, czasem jest tak, że młoda sadzonka ma dwa duże liście ale słabo wykształcony środek i ginie bez mamy.

Smutny widok :(
Sadzonka miała dwa duże ładne listki ale słabo ukształtowany środek, została za wcześnie odsadzona, jeden listek zgnił i została taka bida:
Obrazek

Jeśli zdarzy się, że będzie trzeba odsadzić taką słabą sadzonkę trzeba uważać, by nie posadzić jej za głęboko i nie podlewać za dużo, taki nieukształtowany środek jest słabiutki i podatny na gnicie. Postawić w jasnym ciepłym miejscu i delikatnie podlewać.

A tu mamy dorodną silną sadzonkę z ładnie ukształtowanym środkiem i mocnymi listkami, doskonale poradzi sobie bez mamy.
Obrazek

A jak to jest z pstrolistnymi? Sama często się zastanawiam czy już odsadzać, czy jest dostatecznie duża i dostatecznie zielona?
Jeśli nie jestem pewna robię tak:

Mam tu sadzonki przy liściu mamy, są one duże ale niedostatecznie zielone. Wzrost został zahamowany z powodu braku miejsca, Nie mogę ich oddzielić od liścia bo prawdopodobnie nie będą w stanie same się wyżywić z powodu małej ilości chlorofilu.

Obrazek

Wyciągam towarzystwo...
Obrazek

..i w całości sadzę do nowej większej doniczki. Delikatnie poluzowuję by miały więcej miejsca, nie rozdzielam korzeni..
Obrazek

Po dwóch tygodniach... Sadzoneczki zaczęły rosnąć i wyraźnie się zazieleniły. Czekam sobie spokojnie aż podrosną na tyle by zaczęły samodzielne życie :wink:
Obrazek

Tu podobna historia. Sadzonki przy liściu słabe, wyciągnięte, nieukształtowane środki, nie mają miejsca by rosnąć i kiepski dostęp do światła.
Obrazek

Wyciągamy, oglądamy...Wyraźnie widać, że są nienaturalnie wyciągnięte, maja słabe łodyżki i maleńkie środeczki, jeśli by je rozdzielić prawdopodobnie większość by padła.
Obrazek

Sadzę wszystkie razem, delikatnie poluzowując
Obrazek

Po dwóch tygodniach sytuacja się poprawiła, sadzonki zaczęły ładnie rosnąć, teraz czekamy aż będą duże i mocne :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Frodo1
500p
500p
Od: 31 lip 2013, o 09:09

Post »

;:138 Bardzo pomocna fotorelacja :)
Jak dobrze, że dzięki Tobie można się podszkolić.
Pozdrawiam serdecznie
Iwona
Awatar użytkownika
Tryamour
500p
500p
Od: 22 cze 2010, o 22:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Właśnie się zastanawiałam czy mogę już oddzielać maluszki do mamy :) Ale oczywiście przed pracą postanowiłam zajrzeć co słychać na forum :) I bardzo dobrze zrobiłam :;230
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Tu jeszcze dla Was znalazłam, dziewczynki sadzonkę, która na pierwszy rzut oka wygląda ładnie i jest spora.

Obrazek

Ale zobaczcie jaki ma słabiutki malutki środeczek. Dam jej jeszcze co najmniej dwa tygodnie :)

Obrazek
Awatar użytkownika
iwek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 cze 2014, o 14:05

Post »

Illonko bardzo Ci dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedz na moje pytanie,poparte super zdjęciami ;:167 zobacz ile z nas miało taki podstawowy problem,teraz będzie nam łatwiej ;:108 ;:196
Pozdrawiam Iwona
Moje kwiatki
Awatar użytkownika
illonka
500p
500p

Post »

Iwonko, to dla mnie przyjemność :)
Lubię eksperymentować, szukać nowości i ciekawostek, mam całe archiwum fotek i fotorelacji, wystarczy otworzyć folderek i już jest odpowiedź na nasze pytania :wink:
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”