Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 wrz 2012, o 08:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój ogród na fotografii .cz. 6 Wspomnienia lata

Post »

Witajcie moi Kochani, wierni bywalcy!..... Za oknem mróz-5,5C z niewielką ilością śniegu a ja w ciepełku nadrabiam zaległości w czytaniu, spełniam się kulinarnie...i podziwiam wspaniałych ...moich skrzydlatych w ogrodzie...niemal za szybą .
A jest co podziwiać...sroki, sikorki bogatki, zięby,rudziki , kwiczoły. Fantastyczny widok..ruch jak na autostradzie ;:306 .Sikorki oswojone :;230 siadają nawet na parapecie... ;:108
Marysiu!..wdzięczne to kwiatki , nieprawdaż?...będziesz go miała. ;:108
Agniesiu!...sęk w tym,ze gdy byłam młoda ;:108 miałam swoje ulubione barwy...teraz akceptuję wszystkie...zwłaszcza w ogrodzie. Wszystkie kwiatki podobają mi się...jedne bardziej ....inne mniej a że mam dużo dla nich miejsca więc znajdują swoje lokum wszystkie. ;:108 Pozdrawiam cieplutko!
Krystianie!...gdyby nie sprawdziły się u Ciebie , pisz...powtórzę wysyłkę. Moje są juz wiekowe...potężne kępy mają już kilka lat. Wiosną dokarmiam je Azofoską...ot tak z garści sypnę ;:108 ...a najlepiej jeszcze jak popada później deszcz. Jeśli go nie ma na drugi dzień traktuję je wodą ze stawu za pomocą węża. Nie doczytałam ....te wielkie kępy to kosaćce ...no ale irysy też są u mnie na tle złocieni.Pozdrawiam ;:180
Joasiu! :wit ...taki widoczek też mam różowe różyczki okrywowe, za nimi niebiesko- granatowe irysy i kępy niebieskich kosaćców ...w towarzystwie zwiewnej gipsówki. ;:108 ;:168
Iwonko...kosaćce były zawsze moimi ulubionymi kwiatami...ich wielkie rozrośnięte kępy ...widoczne w moim mega.
;:196

Dorotko!...na czwartym zdjęciu od dołu na 15 stronie ...ta wielka kępa to kosaćce. Ja je na zimę zostawiam, nie przycinam/ naturalna ochrona przed przemarznięciem/ ..wiosną obcinam. Co kilka lat/ akurat ostatnio to były 4 lata/ ...odmładzam...po prostu ucinam małą kępkę z kłączami i sadzę w odpowiednie miejsce. Te wiekowe są bardzo trudne do wykopania....wołam o pomoc syna :;230
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bogusiu a u mnie dziś rano było -14
w obecnej chwili jest już -15 , wiec mogę jedynie Ci pozazdrościć ciepełka ;:7
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

witaj Bogusiu!
ależ pięknie wspominasz lato!
kolorowo, a nawet jednokolorowo :)
i nawet śnieżek jest u Ciebie - u nas ... więcej soli sypię do potraw (a jestem wrogiem soli) niż śniegu na ogrodzie.
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andrzeju! :wit no nareszcie ...jesteś. Z utęsknieniem czekam na takie widoczki w realu. Wielka szkoda,ze nie ma śniegu...biedne roślinki, miejmy nadzieję ,ze dzielnie przetrwają . Pozdrawiam serdecznie!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
bebeluch
1000p
1000p

Post »

No tak za Andrzejem się stęskniła a mnie ominęła ;:145
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Jakie śliczne zdjęcia ;:oj ;:oj a te z brzózkami ;:215 ;:215
Bogusiu ;:196
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

bebeluch pisze:No tak za Andrzejem się stęskniła a mnie ominęła ;:145
:;230 dobre!
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Andrzeju , to wszak szczera prawda ;:224
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

:wit :wit
Bogusiu widzę jak wszyscy czekasz z utęsknieniem na wiosnę .dobrze ,że mamy masę wspominkowych fotek :D to czas szybciej leci .
Patrząc na twoje fotki i nasadzenia to duża ilość jednej rośliny robi wrażenie .Gęste i rozłożyste kępy dają niesamowity efekt.Bodziszki czy irysy w dużej ilości wyglądają lepiej niż nie jeden kwitnacy krzew.
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatuś moja Droga!...przeparaszam serduszko najmocniej...jak mogłam?Kurczę, Ty częściej odzywasz się, a Andrzeja ...myślałam,że ...zawiało?
Wiesz przecież,ze o Tobie zawsze będę pamiętała ...ale dlaczego mnie zaćmiło i nie widziałam wpisu?
Starość nie radość ;:306 Będę teraz bardziej uważna. ;:108 Przepraszam jeszcze raz i mocno ;:168
Tereniu! ;:168 ...brzózek mam sporo i je uwielbiam...naładowują mnie pozytywną energią, dlatego mam powera niemalze ...cały rok. ;:108
Andrzeju!.. musisz częściej zaglądać do mojego wątku ;:108
W ogrodzie roi się od wszelakiego ptactwa, ale jakieś takie płochliwe....nie mogę ich "obfocić"...a przez szybę ....nieciekawie wychodzi zdjęcie. Myślę,że takie płochliwe za sprawą spacerujących w ogrodzie moich kociaków...a i ze wsi jakiś nieraz dołączy.
Pozdrawiam ;:180
Renatko!...oj, już mi wybacz... bo :oops:
Andrzejku! witam serdecznie ;:108 Dawno Ciebie u mnie nie było, tym bardziej sprawiłeś mi wielką radość.
Zgadzam się ... w dużym ogrodzie ciekawie wyglądają i są widoczne wielkie kępy bylin lub okazały krzew lub drzewo.
Mój ogród do 2010 roku był głównie ogrodem z drzewostanem iglastym , kilkanaście krzewów,trawnik i sporo wysiewanych co roku różnorodnych jednorocznych. Rabatki z bylinami zaczęłam tworzyć od 2010 roku...i tak szybko osiągnęłam satysfakcjonujący efekt . Na pewno to za sprawą dosyć dobrego podłoża, kompostowania,obfitego podlewania ...bez ograniczeń wodą ze stawu/ ciepła/, dokarmianiem kilka razy w sezonie wiosennym Azofoską...no i moja "lekka" ręka do nasadzeń.Mój mąż mówi , że gdybym posadziła miotłę ...to też by rosła/ i ma chyba rację/. Każdą roślinkę ,która posadzę otaczam wielką troską ;:167 , chodzę przy niej "chucham, dmucham" ;:306
Czekam z utęsknieniem na cieplejsze dni, a zwłaszcza za kwitnieniami pierwszych cebulowych.Posadziłam jesienią ogromne ilości, jaki będzie efekt ...zobaczymy?Pozdrawiam serdecznie ;:180
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Bogusiu Kobietko droga ale w ten sposób
aż 3 wpisy zrobiłam jednego dnia u Ciebie ;:7
A to tylko żarty , bo mi się humorek troszku poprawił ;:oj
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Bogusiu siedzę i zachwycam się twoimi kępami irysów ;:170 ....czy masz może syberyjskie białe?
Awatar użytkownika
bwoj54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Renatuś! ...wiem ,ze to żart!...ale taka ze mnie gapa.
Cieszę się ,ze dobry humorek ci wraca...pamiętaj śmiej się szczerze jak najwięcej, śmiech to zdrowie ;:108 ;:168 ;:196
Agniesiu! ;:168 ...niestety nie mam białych ...tylko te niebieskie. Posyłam serdeczności!
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Bogusiu gaik brzozowy ;:167 ta zieleń 8-) daje po oczach i koi nerwy

Pozdrawiam i spokojnej nocki :wit
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Kriss1515
1000p
1000p
Od: 15 cze 2012, o 21:16

Post »

Zawsze mam problem z rozróżnieniem kosaćców i irysów. ;:306 Ale pięknie i zielono. ;:173 A u mnie - 15C. ;:222
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”