Bielenie pni drzew owocowych
-
- 200p
- Od: 22 maja 2013, o 20:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bielenie pni drzew owocowych
Ja u siebie bielę drzewa co roku i oprócz jabłoni papierówki żadna kora mi nie popękała piotr
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czasem nic się nie poradzi. U mnie w sadzie w tym roku jeden uraz - ćwierć nasady pnia 28-letniego 'Jonatana' będzie pozbawione kory. Było bielone, ale wszystkiego się nie ominie. Poza tym wszystkie drzewa już białe ( w tym roku wcześniej). 

Czy bielimy również młode drzewka (takie rok lub dwa lata po posadzeniu)?
Na forum znalazłem informację, że niekoniecznie (bo wapno szkodzi młodej korze), ale też sporo w necie pisze, w kontekście bielenia, że to zwłaszcza młode drzewka są narażone na mróz i je też trzeba pobielić. No i jak to mówią szach i mat...
Na forum znalazłem informację, że niekoniecznie (bo wapno szkodzi młodej korze), ale też sporo w necie pisze, w kontekście bielenia, że to zwłaszcza młode drzewka są narażone na mróz i je też trzeba pobielić. No i jak to mówią szach i mat...
- sportmen
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 paź 2012, o 21:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Młodych drzew nie bielimy. Stare ja biele z dodatkem do wapna emulsji 10% i 5 % popiołu drzewnego
Pozdrawiam Sławek
A od kiedy (po ilu latach mniej więcej) młode drzewko staje się na tyle dorosłym drzewkiem, że można je bielić?
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Bielenie dotyczy tylko tych drzewek, których nie owijam na zimę. Nie owijam zaś, tych które maja pieniek główny (jak go tam zwać) jest szerszy niż dwa męskie kciuki czyli średnica > 5 cm.
Tak to wypraktykowałem i póki co sprawdza mi się w mojej strefie. Nie wiem czy jest to zgodnę z regułami sztuki ogrodniczej.
Tak to wypraktykowałem i póki co sprawdza mi się w mojej strefie. Nie wiem czy jest to zgodnę z regułami sztuki ogrodniczej.
- polo
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 6 maja 2011, o 15:45
Bielenie drzewek
Witam,
Mam pytanie czy można pomalować pień brzoskwini wapnem? Jakiś czas temu babcia informowała mnie, że brzoskwinia nie lubi odczynu zasadowego tylko kwaśny, ale nie wiem czy jest to sprawdzona informacja więc proszę Państwa o radę i z góry dziękuję.
Mam pytanie czy można pomalować pień brzoskwini wapnem? Jakiś czas temu babcia informowała mnie, że brzoskwinia nie lubi odczynu zasadowego tylko kwaśny, ale nie wiem czy jest to sprawdzona informacja więc proszę Państwa o radę i z góry dziękuję.
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Re: Bielenie drzewek
Oczywiście że można. Z tego co wiem to brzoskwinia potrzebuje odczynu lekko kwaśnego do obojętnego ( 6,5-7,0 pH).
Pozdrawiam Paweł
-
zy nie za późno na bielenie ?
pryskać silitem trzeba !
pryskać silitem trzeba !
- pawelp1320
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Książkowy okres na bielenie już minął, ale możesz spokojnie jeszcze bielić. Nie odbije się to na zdrowiu drzewa, ponieważ niektórzy malują drzewka białą farbą która utrzymuje się aż 2 lata. Więc spokojnie możesz je zabezpieczyć, będzie na przyszłość.
Co do pryskania syllitem/ carpene to myślę że możesz pryskać. Ja może opryskam w sobotę, chociaż zapowiadają ochłodzenie. Aha pamiętaj, że aby środek był skuteczny temperatura musi wynosić ponad 6*C.
Co do pryskania syllitem/ carpene to myślę że możesz pryskać. Ja może opryskam w sobotę, chociaż zapowiadają ochłodzenie. Aha pamiętaj, że aby środek był skuteczny temperatura musi wynosić ponad 6*C.
Pozdrawiam Paweł
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
Re: Bielenie drzew owocowych - porady
Czy...mogę jeszcze wybielić moje drzewka?
Czy zaszkodze im robiąc to w maju?
Czy zaszkodze im robiąc to w maju?
- lucas070707
- 100p
- Od: 10 wrz 2012, o 18:19
Nie zaszkodzisz, ale po co? Bielenie o tej porze roku to bezsens (do czasu aż to wapno będzie rzeczywiście potrzebne, zmyje się w większości). Zauważyłem, że w tym roku sporo osób bieli drzewa właśnie wiosną 

-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 mar 2014, o 02:27
Można teraz obielić ale po to żeby ładnie wyglądały na 1-Maja.Normalnie bieli się,ja tak myślę,bo nie jestem ogrodnikiem,koło grudnia.Lukas jak wiesz dokładnie coś na ten temat to podziel się swoją wiedzą z nami.
Pozdrawiam Mirek.
Pozdrawiam Mirek.
-
Bielenie głównie pomaga na zimowe nasłonecznienie kory.
W ciagu słonecznego dnia ciemna kora nagrzewa się od słońca, a gdy nocą przychodzi mróz może doprowadzic to do spękania kory ( zbyt gwałtowny przeskok temperatury). Podobno wapno działa równiez na wszelkiego rodzaju robactwo w korze, ale to już raczej przesąd i ludowy przekaz ( naukowo też trudno to uzasadnić, bo przetrwalniki owadów wytrzymuja np. mróz więc farba wapienna , nie powinna im przeciez zaszkodzić)
W ciagu słonecznego dnia ciemna kora nagrzewa się od słońca, a gdy nocą przychodzi mróz może doprowadzic to do spękania kory ( zbyt gwałtowny przeskok temperatury). Podobno wapno działa równiez na wszelkiego rodzaju robactwo w korze, ale to już raczej przesąd i ludowy przekaz ( naukowo też trudno to uzasadnić, bo przetrwalniki owadów wytrzymuja np. mróz więc farba wapienna , nie powinna im przeciez zaszkodzić)
-
- 200p
- Od: 7 lis 2010, o 21:50
Myślę że nie będzie się aż tak bardzo kora nagrzewala....
Sam nie wiem co robić....
Sam nie wiem co robić....